НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

БЯЛОТО И ЧЕРНОТО БРАТСТВО

  Богомилството - том 8 - Влад Пашов (1902- 1974)
Алтернативен линк

БЯЛОТО И ЧЕРНОТО БРАТСТВО





Всички тези йерархии в тяхната целокупност образуват това, което наричаме Всемирно Бяло Братство, Глава на което е Христос. Бялото Братство в своята целокупност, е израз на Втория принцип, в който сам Бог пребъдва.
Редом с Бялото Братство съществува и така нареченото Черно Братство, което е израз и служител на Първия принцип, глава на което е Сатанаил или Луцифер.
Двете Братства първоначално да били едно, но впоследствие, когато е започнал да действа принципът на полярността, са се разделили — едните са тръгнали наляво и надолу и под влиянието на Първия принцип образуват т.нар. Черно Братство. Другите са тръгнали надясно и нагоре и образуват Бялото Братство. Защо и за какво са се разделили, това е дълбока тайна, но във всеки случаи това е станало, когато е започнал да действа принципът на полярността и са се появили двата Принципа, които нарекохме Първи и Втори. Бялото Братство работа в главата и дробовете на Космичния Човек, а Черното Братство работи в стомаха, червата и черния дроб на Космичния човек. Черното Братство работи от пъпа надолу в Космичния Човек, а Бялото Братство работи от пъпа нагоре. Но понеже Херметичната мъдрост, която е основа на всяко окултно познание и мъдрост, казва: „Туй, което е долу, е подобно на това, което е горе, и това, което е горе, е подобно на това, което е долу." Затова и в земния човек работят тези два Принципа, тези две Братства. Силите на Бялото Братство работят в главата и белите дробове на човека, а силите на Черното Братство работят в стомаха, червата и черния дроб. Черното Братство работи в по-гъстата материя, в корените на Живота, а Бялото Братство работи в по-рядката материя, в клоните на Дървото на Живота.
Това е вътрешното богомилско учение, което Учителя е изнесъл сега в една строго научна форма. В миналото то е било изнесено във форма на легенди, и понеже нямаме оригиналните легенди, затова се създават карикатурни образи на нещата — представят се такива, каквито не са.


  Богомилството - том 8 - Влад Пашов (1902- 1974)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ