НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

X. АКАШОВАТА ХРОНИКА -ИЗТОЧНИК ЗА ТАЙНАТА НА ГОЛГОТА

  Историческият път на Бялото Братство през вековете - том 6 - Влад Пашов (1902- 1974)
Алтернативен линк

X. АКАШОВАТА ХРОНИКА -ИЗТОЧНИК ЗА ТАЙНАТА НА ГОЛГОТА


Понеже знаем, че когато хванаха Исуса в Гетсимания, учениците се разбягаха и не присъстваха на това, което наричаме Тайната на Голгота - Съденето, Кръста, Смъртта и Възкресението, те не знаеха за тези неща от лично наблюдение.

След Възкресението Христос им се явява и им говори за Тайните на Царството Божие и техните духовни очи се отварят, особено след Петдесетница, и те тогава познават това, което не можеха да видят е физическите си очи. Така те можаха да видят ясновидски Тайната на Голгота. Така че, към Тайната на Голгота съществува само един път: пътя на ясновидството, въпреки че тази Тайна бе извършена на физическото поле. И това те предадоха на своите ученици и последователи.

След Възкресението Христос се явява първо на жените, което показва, че те са по-възприемчиви за духовните явления, понеже у тях духът е по-малко потънал в материята и техният мозък е по-гъвкав и възприемчив към духовното. След като се яви на жените, тогава се яви на учениците от мъжки пол. Така ние виждаме, че Окултната наука ни се показва и в най-малките подробности в Евангелието. Когато така чувстваме и разбираме това, което ни говорят Евангелията и ставаме подбуждани от това, което чувстваме, само тогава ще намерим Пътя към Тайната на Голгота. И когато така чувстваме Евангелията, ние няма да се питаме дали са исторически, дали са верни или не. Ние ще знаем от вътрешна опитност, че това, което ни говорят; Евангелията, е самата Истина. И тогава от това чувство ще излезе най-висшата сила, която ще ни позволи да се издигнем до своя най-висш идеал чрез едно мъдро себепознание, и ще познаем в Христа своя идеал, своя Първообраз, истинският Син Человечески, за Когото Пилат казва: Ето Човекът! Тогава хората ще разберат, че Земята е свързана с духовните светове, едва тогава, когато схванат, че Христос, Великото Космическо Същество, е живял в тялото на Исус от Назарет. И след Голгота, когато кръвта на Христа е изтекла от Неговото тяло, Неговата сила е проникнала в аурата на Земята и е внесла нов импулс, нова сила в земното развитие. С тази сила човек ще може да преобрази своето астрално и етерно тяло, а също и Земята ще може да се преобрази в духовно небесно тяло. Тогава хората ще разберат, че всички Учители преди Христа, са били изпратени от Него да подготвят пътя Му, за да може Той да бъде познат и разбран. Йоан Кръстител, за когото се казва, че е Предтеча, е образ на всички, които са работили преди това в това направление. Той е последният от тези, които са били изпратени да подготвят Пътя на Христа. Чрез Тайната на Голгота на човечеството е била дадена възможност да приеме импулса на Христа, за да стигне до самото себе си, да намери себе си. Учителя казва, че когато човек намери себе си, той ще намери и Бога, и когато намери Бога, той ще намери и себе си. И в бъдеще, разбирайки правилно себе си, всички религии ще съдействат постепенно да бъде разбрано това, което се съдържа в Тайната на Голгота, за да го направят достояние на хората като импулс, който даде нова насока на земното и човешко развитие.

Така че, Окултната наука разполага с друго средство за познаването и разбирането на Тайната на Голгота и на Евангелията въобще. Тя се ползва от Хрониката на Природата, от т.нар. Акашова хроника, където се записва всичко, каквото става в света. В тази Хроника е записан целият живот на Исуса Христа, както и всички Негови Слова. От тази Велика Книга на Природата Посветените четат за живота и Учението на Христа. Учителя изразява тази идея по следния начин:

„Ние не се основаваме само на историческите документи за Словото на Христа. Ние имаме други доказателства за онова, което Христос е говорил, ние имаме една Архива, в която всички думи на Христа са написани със златни букви. Всички Посветени Ученици на Окултната Школа четат това Велико Евангелие."


  Историческият път на Бялото Братство през вековете - том 6 - Влад Пашов (1902- 1974)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ