НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

3.14. Нахранването на четирите хиляди

  Историческият път на Бялото Братство през вековете - том 5 - Влад Пашов (1902- 1974)
Алтернативен линк

3.14. Нахранването на четирите хиляди



В началото на 8ма глава се говори за нахранването на четирите хиляди. За това знамение говорих при разглеждането Евангелието на Йоан. Тук само ще цитирам както е предадено от Марко. Народът три дни е стоял при Исус и слушал словото Му в уединено място, където нямало храна. Учениците Му казват, че има само седем хляба и малко риба. Исус заповядва на народа да насяда и като взел седемте хляба благодарил, разчупил ги и ги предал на учениците да ги предадат на народа. А тези, които са се хранили от този хляб, са били около четири хиляди. От останалите къшеи събрали седем кошници.

Тук имаме едно знамение, което е станало физически и което същевременно има отношение към човечеството от епохата на Христа, Четвъртата културна епоха. Защото всяко физическо действие на Христа има преди всичко духовен характер и се отнася до цялото човечество. То действа както в настоящето, така и в бъдещето както на хората, които живеят в неговата епоха, така и на тези, които ще живеят в бъдеще.

След това нахранване тръгват с ладия по езерото, но учениците Му забравили да вземат хляб. Когато са в ладията, Исус казва: "Внимавайте, пазете се от кваса на фарисеите и от кваса на Ирода". С това Той е искал да им каже, да не се поддават на учението на фарисеите и иродиадите, т.е. да не формализират учението, а да държат на духа на учението, защото Духът е, който носи Живот. А учениците помислили, че им казва това, понеже не са взели хляб, затова Той им казва: "Защо разисквате загдето нямате хляб? Още ли не разбирате, нито разумявате? Окаменело ли е сърцето ви? Като имате очи не виждате ли и като имате уши не чувате ли, и не помните ли? Когато разчупих петте хляба на петте хиляди, колко коша с къшеи дигнахте? Казват Му: Дванадесет. И когато седемте хляба раздадох на четири хиляди. колко кошници с къшеи дигнахте? Казват му: Седем. Казва им: Не разбирате ли още?"

Този разговор на Христа с учениците е залебежителен и много важен. Христос иска да наведе учениците на мисълта, какви велики неща стават пред тях, че един нов импулс влиза в света, който ще преобрази света. Мисълта, че Христос не държи на материалното нахранване на народа, а на духовния импулс, който Той дава на човечеството, на това Той иска да обърне внимание на учениците. Защото Христос не е дошъл на Земята да прави чудеса, за да храни хората, но Той е дошъл на Земята да даде един нов импулс на човешкото развитие и всичко, каквото върши, има отношение към него. Да се вижда само материалната страна на Христовите знамения, това е материалистично разбиране на Евангелията.


  Историческият път на Бялото Братство през вековете - том 5 - Влад Пашов (1902- 1974)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ