НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

3.5. Изцеление на човека с изсъхналата ръка

  Историческият път на Бялото Братство през вековете - том 5 - Влад Пашов (1902- 1974)
Алтернативен линк

3.5. Изцеление на човека с изсъхналата ръка


В началото на трета глава се описва случката с изцеляването на човека с изсъхналата ръка. Казано е: "И влезе пак в синагогата; и там имаше человек с изсъхнала ръка. И наблюдаваха Го, дали ще го издери в съботен ден, за да Го обвинят. Той каза на човека с изсъхналата ръка: Изправи се насред! Тогаз на тях казва: Позволено ли е да се прави добро в съботен ден, или да се прави зло? Да се спаси ли живот, или да се погуби? А те мълчаха. А като ги изгледа с гняв, наскърбен поради закоравяването на сърцето им, каза на човека: Простри ръката си. Той я простря; и ръката му оздравя".

Човешката ръка е свързана с човешката воля, тя е израз на волята. Когато се казва, че човекът имал изсъхнала ръка, с това се подразбира, че неговата воля била парализирана. И Христос като казва: " Простри ръката си", с това апелира към силите на волята у самия човек. Те се стимулират и с помощта на Христа възстановяват първоначалното състояние. И човек простира ръката си и вижда, че ръката му оздравяла. С това Христос дава импулс на волята на човечеството да се укрепи, за да може да върши добро, а не зло. При разговора, който Христос има с фарисеите, като ги пита позволено ли е човек да прави добро в съботен ден или зло, пак има отношение към волята. Когато човешката воля е в своето възходящо направление, когато е под влияние на Божественото Начало, тя прави добро. А когато нейните енергии имат низходящо направление, човек прави зло. И затова Христос, давайки импулса за укрепване на човешката воля, прави я да може тя да върши добро. С това се укрепва вече и човешкия живот, защото Доброто е основа на Живота.

От 10-ти до 20-ти стих на трета глава е казано: "Защото беше изцелил мнозина, така, че онези, които страдаха от язви, натискаха Го, за да се допрат до Него. И нечистите духове, когато Го виждаха, падаха пред Него и викаха, казвайки: Ти си Божи Син. Но Той строго им заръчваше да Го не изявяват". Тук ясно е показано пак, че хората познават Христа по делата Му, като ги изцелява, а нечистите духове Го познават, като Го виждат. Те виждат в Него Божията сила и се плашат от нея. Но Той им забранява да Го изявяват.


  Историческият път на Бялото Братство през вековете - том 5 - Влад Пашов (1902- 1974)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ