НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Цар Соломон и неговите писания

  Историческият път на Бялото Братство през вековете - том 2 - Влад Пашов (1902- 1974)
Алтернативен линк

Цар Соломон и неговите писания


Соломон е син и приемник на Давид, роден от Витсаве в 1033-та година преди Христа. Соломон значи мирен. Пророк Натан го нарича Иедидия, което значи любезен Господу. На 18 годишна възраст той стъпва на бащиния си престол и е царувал 40 години - от 1015 до 978 г. пр. Хр.


Учителят казва за него следното: „Върху Соломона са имали влияние Меркурий, Юпитер и Венера. По влияние на баща си Соломон е юпитерианец. Изобщо, той не се е придържал строго към постановленията на Мойсей, но сам е издирвал нещата. Соломон е имал предразположение към научни изследвания. Той е написал много работи: „Притчи", „Песен на песните" и „Еклесиаст". Когато писал „Песен на песните", той се е намирал под влиянието на Луната и Венера. Който чете „Песен на песните", трябва да бъде силен. Не е ли силен човек, не може да издържи на онези мисли, които са прокарани в нея. Притчите представляват друго нещо. Като ги чете съзнателно, човек може да изправя погрешките си. В „Еклесиаст" Соломон се е намирал под влияние на Сатурн."


Като се качил на престола, Соломон първо се справил с враговете на баща си, които не са изпълнили неговата воля. Оженил се за дъщерята на египетския фараон и я завел в Ерусалим, където в последствие й направил специален дворец. Третата глава на „Трета книга на царете", в трети стих се казва: „Възлюби Соломон Господа и ходеше в повеленията на отца си Давида. Сам жертваше и кадеше на високите места." Когато отива в Гавон, голямото и високо място, явява му се Господ на сън и му казва:


„Искай, що да ти дам." Соломон казва: „Дай, прочее, на раба си сърце разумно, за да съди людете ти. да различава между доброто и злото."


„И угодно биле това слово Господу. че Соломон поиска това нещо. И рече му Бог: „Понеже ти поиска това нещо и не поиска за себе си богатство... Ето, направих според словото ти. Ето, дадох ти сърце мъдро и разумно, щото не е бил преди тебе подобен на тебе, нито подир тебе ще въстане подобен тебе."


След това се явяват при него две жени с едно живо и едно умряло дете и той правилно разрешава на коя е живото дете, и се прославил чрез това с Мъдростта си.


От 29-ти до 34-ти стих на четвъртата глава от Трета книга на царете се казва: „И даде Бог Соломону Мъдрост и разум много големи, и пространство на духа. както пясъка, който е край морето. И Соломоновата Мъдрост превъзходи Мъдростта на всички източни жители и на всичката Египетска Мъдрост. Защото бе от всички человеци по-мъдър. И прочу се името му по всичките народи наоколо. И изрече 3000 притчи и песните му бяха 1005... и дохождаха от всички народи да чуят Соломоновата Мъдрост."


След това той съгради дом, храм на Господа и след това си направи дворец, а също и за жена си. Храмът е изграден от пределни мерки. Храмът е граден десетина години и дворецът също толкова. След като съградил и обзавел храма, събрал целия народ и направил молитва пред Господа и в заключение казва: „Но ще обитава ли наистина Бог на земята? Ето, небето и небето на небесата не са доволни да Го вместят, колко по-малко този дом, който се гради! Но погледни към молитвата на раба си и към молението му... Изслушай молението на раба си и на людете си. И рече му Господ: „Чух молитвата и молението ти, с които се помоли пред Мене. Осветих този дом, който ти съгради, за да туря там Името Си във век. И ще бъдат очите Ми и сърцето Ми там за всегда... Но ако се отклоните от Мене, тогаз ще изкореня Израиля от земята, която ви дадох и този дом, който осветих, ще хвърля от лицето Си."


След това Соломон възлюбил още много жени. които били от различни народности и заедно с тях почнал да се покланя на техните богове, и се отклонил от Бога. Имал 700 жени, все княгини и 300 наложници. „Затова рече Господ Соломону: „Понеже ти не опази завета Ми, непременно ще откъсна царството ти от тебе и ще го дам на раба ти. Но в твоите дни не ще да направя това, заради Давида, отца ти, но от ръката на сина ти ще го откъсна."



  Историческият път на Бялото Братство през вековете - том 2 - Влад Пашов (1902- 1974)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ