НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Пророк Амос

  Историческият път на Бялото Братство през вековете - том 2 - Влад Пашов (1902- 1974)
Алтернативен линк

Пророк Амос


Пророк Амос е работил в царуването на цар Озия и Юдинияцар Иеровоам II около 793-та година преди Христа: С изобличенията си той предизвиква гнева на свещениците и бил пратен на заточение. Езикът му е прост и ясен. Пророчествата му са пълни със символични образи. Той първоначално е бил говедар в град Текое, 15 км на юг от Ерусалим, но после бил призван от Бога за пророк.


В първа глава говори за наказанието на различните народи заради престъпленията им.


Във втора глава продължава да говори за наказанието на народите заради престъпленията им включително и на Юда и Израил, за които казва: „Въздигнах от синовете ви пророци и от юношите ви за назореи. Но вие напоявахте назореите с вино и заповядвахте на пророците да не пророчествуват." Затова ще бъдат наказани. А видяхме, че пророците и назо- реите са ученици на Бялото Братство, следователно, заради гоненията на учениците ще бъдат наказани.


В трета глава Бог говори, че ще накаже народите и главно евреите заради отстъплението им и ще измени обещанието си и казва: „Наистина, Господ Иеова няма да направи нищо, без да открие тайното си на слугите си пророците."


В четвърта глава говори пак за наказанието, което Бог ще проведе над евреите заради техните престъпления, въпреки всичкото му старание да ги върне в правия път.


В петата глава говори пак против евреите, че ще ги накаже за отстъпничеството им, „затова защото утеснявате сиромаха и вземате от него данък жито, вие, които угнетявате праведния и укривявате сиромасите в портата. Затова разумният ще мълчи в онова време, защото е зло време. Потърсете доброто, а не злото, за да живеете. Мразете злото и обичайте доброто. И поставете правосъдие в портата."


По-нататък говори за деня Господен и казва: „Горко на онези, които желаят деня Господен! За какво ви е той? Денят Господен е тъмнина, а не виделина, както ако би бягал човек от лицето на лъв и би го срещнала мечка." От това се разбира, че говори за деня па отмъщението, деня на въздаянието, деня на гнева Божи: деня, когато кармата се ликвидира, деня на разплатата. И тук си припомням, че Учителят казва на едно място, че кармата е сбор от силите на тъмнината, затова пророкът казва, че денят Господен е ден на тъмнина с което се подразбира, че е ден на карма.


В шестата глава пак се изобличават евреите заради отстъплението им от Божия закон и казва: „Горко на немарливите в Сион и на живущите безгрижно в Самарийската гора" и казва, че ще отидат в плен заедно с първенците си.


В седма глава показва няколко видения, които показват от какво ще пострадат евреите и той се моли на Господа да ги отмени, и Господ ги отменява. Най-после казва: „Ето, аз ще туря правомер всред людете си Израиля, и занапред няма вече да ги щадя. И високите места Исакови ще опустеят, и Светилищата Израилеви ще се засипят и ще стана против Иеровоамовия дом с меч."


Заради това му пророчество свещеникът на Ветил го нак- леветява на царя и той му забранява да пророчествува. Тогава Амос му казва: „Не бях аз пророк, нито пророчески син, но бях говедар и берях черници. И Господ ме взе отподир стадото и рече ми: Иди, пророчествувай на людете ми Израиля. А ти казваш да не пророчествувам." Но пророкът продължава да говори и повтаря гореказаното пророчество.


В 8-ма глава отначало дава едно видение и след това Господ му казва: „Дойде свършекът на людете на Израиля, занапред няма вече да ги щадя и няма да забравя никога нищо от делата им. И ще направя да зайде Слънцето на пладне и ще помрача земята в светъл ден", т.е. ще има затъмнение, което има отношение към това, което Господ предприема. „И свършекът му ще бъде ден горестен." И после казва:


„Ето, идат дни, говори Господ Иеова, и ще проводя глад на земята, но не глад за хляб, нито жажда за вода, но за слушане Словата Господни. И ще се скитат от море до море, от север до изток ще отичват, ще търсят Словото Господне и няма да намерят."


Девета глава, която е последна, започва с едно видение, след което Господ казва на пророка как ще порази Израиля и всички народи заради делата им и никой няма да избегне съдбата си. И казва: „Ето, очите па Господ Иеова са върху грош- ното царство и ще го погуби от лицето на земята, но не ще погубя съвсем дома Яковов, говори Господ. Защото ето, Аз ще заповядам и ще преселя дома Израилев, но и за всички народи, както се пресява житото в решетото и няма да падне зърно на земята. От меч ще умрат всички грешни между людете ми, които говорят: „Няма да допре, нито да стигне до нас злото." В онзи ден ще въздигна падналата скиния Давидова и ще върна пленниците от людете си Израиля, и ще ги насадя в земята им, и не ще да се изтръгнат вече от земята си, която им дадох, говори Господ Бог твой."



  Историческият път на Бялото Братство през вековете - том 2 - Влад Пашов (1902- 1974)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ