НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Учението на Кабала за човека

  Историческият път на Бялото Братство през вековете - том 2 - Влад Пашов (1902- 1974)
Алтернативен линк

Учението на Кабала за човека


Кабала учи, че човекът представя от само себе си също такъв свят, както и вселената, откъдето той е получил името микрокосмос, в противовес на макрокосмоса - вселената. Според Кабала човек се състои от три главни части:

1.Субстанция нисша, непредставляваща материално тяло, но начало, определящо материалното тяло, което е наречено Нефеш.

2. Субстанция висша, Божествената искра - душата според ученията на всички идеалисти и спиритуалисти, или Духът под терминологията на окултистите, която е наречена Нешама.

3. Тези два принципа са толкова разнородни по отношение един към друг, щото не могат да дойдат във взаимно сношение без едно трето начало, представящо тяхна съставна част и служещо за съединение между тях. Това трето начало, посредникът между двете първи, учените го наричат живот, философите го наричат ум, а окултистите го наричат душа. Това начало е наречено Руах. Тези три начала съответству- ват приблизително на това, което съвременните учени наричат тяло, живот и воля.


Според Кабала човек излиза от Бога и се възвръща към Него. Но в тази еволюция има три главни фази: излизане от Бога, слизане в света и връщане към Бога. Според Кабала човек първоначално е еманирал от Бога във вид на чист дух по образ Божи, състоящ се от воля (Хокма) и ум (Бина). т.е. положително и отрицателно начало, мъжко и женско начало, Адам и Ева, отначало представляващи едно същество.


Под влияние на грехопадането са станали две явления: 1) Разделяне на единичното същество на цяла редица от същества двуполови: Адам и Ева. 2) Материализация и подразделение на всяко от тези двуполови същества на две материални същества - мъж и жена. Това е земното състояние на човека. Но според окултната наука всеки мъж и всяка жена съдържат в себе си образа на първоначалното единство. Мозъкът - това е Адам, а сърцето е Ева във всеки от нас.


С това човек изгубва своето безсмъртие. Но той трябва да намери път. да придобие своето безсмъртие, да се върне в първоначалното си положение. Затова той трябва да се преражда толкова пъти, колкото е необходимо, докато не изкупи своето падение чрез Любовта, т.е. мировата всемогъща сила. В процеса на това изкупление човек трябва отначало да възстанови своето първоначално двуполие. Тези двуполи същества трябва на свой ред да се обединяват до едно пълно отъж- дествяване с първоначалната своя форма - Бог.



  Историческият път на Бялото Братство през вековете - том 2 - Влад Пашов (1902- 1974)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ