НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Могъществото, което се крие в ранното утро

  Живот за всички - Сава Калименов (1901 - 1990)
Алтернативен линк

МОГЪЩЕСТВОТО, КОЕТО СЕ КРИЕ В РАННОТО УТРО.


Ранното утро е извор на мощни сили за човека. Ако нещо в живота му клони към залез, — ако той е отчаян, обезкуражен, ако му липсва смелост и решителност, ако се страхува от бъдещето, изобщо, ако човек се нуждае от някаква морална или материална подкрепа, то той ще намери най-добре тази подкрепа в ранното утро.

Стани рано, и съсредоточен в себе си, излез всред природата. Опитай се да влезеш в хармонична връзка с природата, с безграничния живот, който се разкрива пред тебе, и тогава постави на разглеждане най-трудните въпроси, които измъчват твоя ум и твоята душа Това, което друг път е било непоносимо трудно и неразрешимо, сега е ясно, разбрано и разрешимо; това, което те спъваше, сега лесно може да се отстрани. Това, което те измъчваше, сега може да се преодолее. Ти, който си затруднен, ще намериш разрешение на затрудненията си в ранното утро. Ти, който си болен, ще намериш в него своето здраве. Ти, който си в безпътица, то ще ти открие твоя прав път.

Мощни сили с в действие през ранните часове на утрото. Природата тогава разтваря своите най-скрити съкровищници, пълни с безценни богатства за човешкия живот. Защо това е така и дали наистина е така, по-добре е да не разсъждавате. Ако нещо е недостъпно за вас, защо да се занимавате с него ? Хиляди пъти по-добре ще бъде за вас, ако се заловите да използувате това, което е достъпно за вас.

И така, използувайте силата на утрото, без да се опитвате да чоплите това, което не се подава на вашия ум: не е важно, защо е така, важно е, че вие можете да вземете туй, което е нужно за живота ви, от ранното утро. Важното е да получите това, което природата ви дава, а защо ви се дава по този начин, не е толкова важно.

Не забравяйте никога силата на ранното утро. Ако сте здрав, богат, и успявате във всичко, ако лесно разрешавате трудните задачи по пътя на живота си, ако в живота ви няма непреодолими пречки и непроницаеми мъглявини — толкова по- добре: ранното утро още повече ще засили бистротата на вашия поглед, силата на вашите мишци и способността ви да се справяте лесно и бързо с мъчнотиите. Но ако вие сте слаб, физически, умствено или духовно, ако вие страдате в живота, ако вие имате по пътя си спънки, за които вашите сили изглеждат слаби, то толкова по-необходимо е, наложително нужно е да потърсите подкрепа в ранното утро.

Сам Бог действува тогава. Не питайте как и защо. Приемете неговата помощ, приемете неговата сила, приемете неговата благодат. Той е неизчерпаем океан — има за всички, има и за тебе. Едничкият въпрос е — какво и колко ти можеш да носиш: какво и колко ти можеш да възприемеш и асимилираш.

Не отритвайте Божествените дарове.


  Живот за всички - Сава Калименов (1901 - 1990)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ