НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Общи белези за челото

  Науката на първата човешка раса - Николай Дойнов (1904 - 1997)
Алтернативен линк

ОБЩИ БЕЛЕЗИ ЗА ЧЕЛОТО


Ако челото е тясно, имаме човек с ограничени интелектуални способности. Такъв човек е затворен за влиянието на силовите течения на Юпитер и затова при него липсва подтик и нужда за по-добро разбиране на всяко нещо, от необходимост за изява и творчество. Такава личност стои далеч от разрешаването на всеки въпрос, безучастен е към неговото разбиране.

Когато цялото чело е високо, широко и отвесно, пред нас е човек с добре поставени интелектуални способности. Той е под силното влияние на Юпитер и Сатурн, с добри творчески способности, има възможност да схваща и разбира правилно идеите, да ги прилага и осъществява. Такива хора са способни да вземат инициатива и отговорност при всички случаи. Колкото челото е по-високо и широко, толкова тези качества са по добре изразени и човек е с по-широки възгледи. Такъв човек е по- издръжлив на всякакви напрежения.

Широко, но ниско чело говори за човек практичен, пригоден за постигане и осъществяване на всяка практична задача. Такива чела имат обикновено майсторите и най-вече онези, които се занимават с изработване на разни строежи. Те осъществяват и правят всичко, без да се интересуват или да се замислят за целта и идеята, която архитектът е вложил в тази творба. Отвлечените и неосезаеми въпроси не ги занимават. Но в замяна на това са добри майстори.

Когато по челото има правилни, хоризонтални, не много дълбоки линии, имаме човек с трезви мисли (фиг.34 а). Те са умни хора, но не са практични, бавно вземат решение за действие и осъществяване на замисленото. Обичат назидателно да говорят. Ако хоризонталните линии са прави или са повече или по-малко вълнообразни, но и по- дълбоки, то имаме човек, който изцяло е погълнат в разрешаването на практични въпроси, свързани с ежедневните занимания и нужди. Изобщо каквито и линии да има на челото, колкото те са по-тънки и деликатни, толкова човек го занимават по-отвлечени и с по-малка връзка с практичния живот и ежедневните нужди мисли. Колкото линиите са по-дълбоки и по-ясно изразени, толкова този човек е по-здраво свързан с практичното ежедневие (фиг.34 б). Ако тези линии се прекъсват и се изместват по-надолу или по- нагоре, то в живота на човека ще настъпят резки промени в областта на неговия мисловен свят. Мисълта му ще се насочи в други области, различни от тези, в които преди е била заангажирана. Това всякога е съпроводено с рязка промяна в общественото му положение. Ако линиите по челото са разхвърляни, имаме човек с тревожни мисли, които скачат от един проблем към друг (фиг.34 в).

Хората с гладко чело без линии са като децата. Те гледат безучастно на всяко нещо. Не си дават труд да мислят по-обстойно и задълбочено върху онова, което има да вършат и с което се сблъскват. Не са практични, малко разбират околния свят.


Публикувано изображение


Ако в долната част на челото, между веждите, имаме две успоредни отвесни линии, това говори за човек с добре подчертана взискателност да се придържа към установените порядки и е строг, когато те не се зачитат и не се изпълняват (фиг.35). Личните чувства в тези хора са ясно изразени. Колкото тези линии са по-дълбоки, равни и ясно изразени, толкова тези качества са по-силни. Ако линиите са по-слабо очертани и не са така равни, което е по-добре, то такъв човек е по-мек и с по-голяма гъвкавост към установените порядки.


Публикувано изображение


Ако между веждите имаме само една отвесна линия, това показва човек, критично разположен към всяка работа (фиг.36). Колкото тази линия е по-дълга, по-ясно изразена и отива по-високо в челото, толкова това качество на критичност към проявите на хората е по-силно.

Човек трябва да пази мозъчната си енергия, да не я прахосва. А тя се прахосва от страх, омраза, злоба, отрицателни чувства и мисли, от нервиране, прекалена взискателност и критичност.

Кожата по челото е също от голямо значение за интелигентността на даден човек. Колкото тя е по-тънка, по-деликатна, с по-малко подкожни образувания, толкова интелигентността е по-голяма и обратно.


  Науката на първата човешка раса - Николай Дойнов (1904 - 1997)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ