НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Връзка с разумния свят

  Тесният път - Павел Желязков
Алтернативен линк

ОСНОВИ НА ДУХОВНОТО И ЕМОЦИОНАЛНОТО ЗДРАВЕ


Връзка с разумния свят


Добрите влияния идват от един свят, който е много по-съвършен от нашия. За да бъдем в добро физическо и духовно здраве, трябва винаги да поддържаме връзката си с разумния свят. Добрите проводници на неговите сили чистят и облагородяват по-грубите носители на влияния в живота. Знанията, методите и законите, от които се ръководят служителите на доброто в този свят, се изучават, когато човек изпълнява задачите си като проводник на светлите сили, като служител на Любовта.


Разумният човек върви в тесния път на Любовта, Мъдростта и Истината. Чрез молитва и прилежна работа, посветена на един висок идеал, той се свързва със силите на разумния свят и, като приема благотворните им влияния, става техен носител в живота.


При един разговор с Кирил Икономов, последовател на Учителя и добър музикант, той каза: „В живота на ученика най-съществена е връзката му с Бога, която той поддържа чрез молитва. Чрез музикалните упражнения, дадени от Учителя, той се свързва с ангелския свят. Божественото слово, когато се чете, проучва и прилага, го свързва с Учителя. Общите трапези с чиста вегетарианска храна благоприятстват създаването на братски отношения в материалния свят."


Над всичко стои връзката с Бога, силата на молитвата. Много от най-хубавите слова, които Учителя е казал за молитвата, са записани от Боян Боев. В неговите спомени четем:


„При една екскурзия до Мусала с Учителя, един брат го запита: „Учителю, защо има нужда да се молим, когато в писанието е казано, че Бог знае нашите нужди?" Учителя отговори: „Да, Бог знае нашите нужди и е приготвил блага за нас, но ние, като се молим, отиваме да си ги вземем." Значи при молитвата ние влизаме в хармония и съзвучие с Божественото и ставаме възприемчиви към него, към онова, което Бог е приготвил за нас, и си го вземаме.

Молитвата е хлопане, искане и търсене. Тя е един апел към Небето и Разумния свят и те отговарят на този апел. Чрез молитвата се образува връзка между Бога и човека. Тя е общение с Бога и тогава това, което е в Бога, се прелива в нас Неговата Любов."

Бог вижда ученика на Любовта, който се моли искрено в душата си, обгръща го в светлината си и го пази.



  Тесният път - Павел Желязков
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ