НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

19. РАСТЕЖ

  Светът без сенки - Весела Нестерова (1909 - 2002)
Алтернативен линк

РАСТЕЖ


Растежът, развитието е основен закон в природата. Всеки зародиш чака момента за своето развитие. Във всеки зародиш е скрита силата, необходима за развитието му, когато попадне при благоприятни и подходящи условия.

Човекът, който е микрокосмосът, съдържа зародиши, които още не са намерили подходящи условия за своето развитие. Много малка част от неговите възможности е проявена досега. Това се дължи на дълбоки причини, които тепърва ще разберем.

Природата не отглежда децата си в инкубатори, а ги поставя при условия на борба за преживяването си. Устояват най-здравите, най-издръжливите.

Редом с физиологичното развитие върви духовното развитие на човека, защото той е същество със самосъзнание, което е проява на душевните му способности, които го отличават от другите същества на земята. Духовното развитие подразбира съзнателна дейност в областта на дарбите и добродетелите, които човек носи. Ако спрем да работим и създаваме условия за духовното си развитие, ние оставаме на едно ниско ниво в еволюцията си и постепенно слизаме, защото в природата няма статични положения. Ти или възлизаш, или слизаш. Това са течения в човешкия живот, с които ти се сливаш. Ако се определиш към положителните, градивните сили в живота, ти получаваш съдействието на разумните сили в природата, които създават възходящото течение, и обратно.

Растежът е процес на градивните сили, които имат превес над разрушителните сили с ограничена дейност.

Човек носи в себе си зародиши на доброто и злото. Спре ли да работи със силите на доброто и да развива добродетелите си, зародишите на злото израстват като бурени в него и той попада изцяло под тяхна власт. Историята неведнъж ни е показвала демони на злото в лицето на царе и управници — тирани. А и в ежедневния ни живот ние постоянно се срещаме с необузданите прояви на злото, което израства в несъзнателните хора до големи размери.


Законът на развитието изисква от човека ежедневна съзнателна работа над себе си — плевене на отрицателните издънки и грижи и усилия над дарбите и добродетелите, вложени в нас, за да изпълним призванието си на истински човеци.



  Светът без сенки - Весела Нестерова (1909 - 2002)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ