НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Форми в Природата

  Имам дом Неръкотворен I - Влад Пашов (1902- 1974)
Алтернативен линк

104 Форми в Природата.

Всички форми, които съществуват в Природата, са азбука на една велика книга, която човек трябва да чете, за да осмисли живота си. Дълги години трябва да я изучава човек и колкото повече я изучава, толкова повече се разширява областта на изучаването.
И човек ще види и ще разбере, че освен външните форми, които наблюдава в Природата, и мислите, и чувствата, и всички душевни прояви имат свои форми. Тогава той ще разбере, че всяка форма е израз на една идея, на една сила.

Но за да се възпитава и развива човек в духовно от-ношение, той трябва да се стреми да наблюдава и съзерцава красивите форми, защото те са израз на Божествени сили и идеи. А всяка уродлива форма е носител на нисши сили. И когато човек носи в ума си известна форма, с това той се свързва със силите и идеите, които стоят зад тях, и тогава те неизбежно му влияят според своя характер. Затова съзнанието на човека трябва да бъде изпълнено със светли и хармонични образи, които са носители на възвишени Божествени сили и идеи. Тогава тези сили строят неговия духовен организъм, неговото Духовно тяло и изработват съответни органи в него. Това е великият окултен закон за значението на формата, който човек трябва да спазва.
За тази цел човек трябва да подбира мислите и чувствата, на които дава път в себе си, защото всяка мисъл и чувство се изявява в известна форма, а тази форма вече е фокус на енергии, които творят или разрушават според характера си. Също и от външния свят човек трябва да спира вниманието си на красиви и хармонични образи и явления в живота и в Природата и да отбягва уродливите и дисхармоничните, защото само по такъв начин той ще привлече Божествените сили, които ще градят в него.
Затова голямо е значението и влиянието на естетичните чувства при духовното развитие на човека. Човек с развито естетично чувство никога не спира вниманието си на дисхармонични образи. И ако се натъкне на такива образи в Живота, той се стреми да намери нещо красиво и хармонично в тях. Тук е голямото възпитателно и окултно значение на изкуството, което трябва да бъде израз на Божествените идеи и да въплъщава в себе си само красиви и хармонични образи.


  Имам дом Неръкотворен I - Влад Пашов (1902- 1974)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ