НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

ДВЕТЕ ТВОРЧЕСКИ ЙЕРАРХИИ, ОБЕДИНЕНИ В БОЖЕСТВЕНИЯ ДУХ

  Богомилството - том 8 - Влад Пашов (1902- 1974)
Алтернативен линк

ДВЕТЕ ТВОРЧЕСКИ ЙЕРАРХИИ, ОБЕДИНЕНИ В БОЖЕСТВЕНИЯ ДУХ







Тези същества са от десет степени или чинове. Те всички са от човешката раса и в безкрайността на времената са завършили своята човешка еволюция и сега са съработници на Бога и направляват целия Космос. Ще посоча имената, с които са известни в християнския езотеризъм и техните основни функции в Космоса.

1. Най-висшият чин от тези същества се наричат Серафими — Братя на Любовта. Те са толкова възвишени, че обединяват слънчевите системи в по-големи системи и ги направляват и ръководят в пространството.
2.. Вторият чин се наричат Херувими — Братяi на Хармонията и Мъдростта. Те хармонират и регулират движенията в една слънчева система.
3. Третият чин се наричат Престоли — Братя на Волята. Те дават импулса за движение на планетите, турят планетите в движение.
Тези три чина образуват първия клас на тези възвишени същества, които работят във великия Космос и са изразители на трите Велики Божествени Принципа — Любовта, Мъдростта и Истината.
4. Четвъртият чин се наричат Господства — Братя на Радостта и интелигентността. Те образуват колективната интелигентност в Природата.
5. Петият чин се наричат Сили — Братя на движението и растенето. Те дават силите, които действат в една планета.
6. Шестият чин се наричат Власти — Братя на външните форми и изкуствата. Те дават формите на дадена планета.
Тези три чина образуват втория клас на възвишените същества, които се занимават с организиране на планетите в слънчеви системи. Властите дават формата на планетата и образуват всички форми. Силите дават всички сили и енергии на планетите. А Господстваща дават онази първична интелигентност, която се проявява в цялата планета, както и във всички форми, които съществуват на нея.
7. Седмият чин се наричат Началства — Братя на Времето, състоянието и такта, затова се наричат още Духове на времето и на епохите. Те ръководят големите епохи в развитието на живота на една планета, респективно епохите в развитието на човечеството.
8. Осмият чин се наричат Архангели — Братя на Топлината и Огъня. Те ръководят отделните раси и народи в човечеството и са духове-ръководители на народите, духове, които управляват отделните народи.
9. Деветият чин се наричат Ангели — носители на Живота и растителността. Те са, които приготовляват живота. Ангелите са духове-ръководители на всеки отделен човек
Тези три чина образуват третия клас от ангелската йерархия и имат за задача да ръководят конкретно човешката еволюция.
10. Десетият, последният чин се заема от напредналите души на нашето настоящо човечество. Началствата, Архангелите и Ангелите имат по-конкретна връзка с човечеството и неговото развитие, защото те са завършили своето човешко развитие в трите предшестващи космични периода, през които човек е слизал от Божествения свят към Земята. Така Началствата са завършили своята човешка еволюция през Сатурновия период. Архангелите са завършили своята човешка еволюция през Слънчевия период, а Ангелите са завършили своята човешка еволюция през Лунния период.


  Богомилството - том 8 - Влад Пашов (1902- 1974)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ