НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

3.ВЪЗРАЖДАНЕ НА ДРЕВНИЯ ХЕРМЕТИЗЪМ Един съвременен херметист Томас Хенри Бургон

  Историческият път на Бялото Братство през вековете - том 7 - Влад Пашов (1902- 1974)
Алтернативен линк

ТОМАС ХЕНРИ БУРГОН - СЪВРЕМЕНЕН ХЕРМЕТИСТ


Понеже дотук изложих накратко Принципите на Херметичната доктрина, както сa предадени от древността, сега накратко ще предам изложенията на тези идеи от един съвременен херметист — Томас Хенри Бургон, който образувал специално херметическо общество в Луксор, Америка, пред което той излага своите схващания на Херметичната доктрина.

Бургон е един от херметистите на 19-ти век. Написал е книгата "Светлината на Египет" в два тома, в която излага Херметичната доктрина малко в особена светлина. Написал е също няколко астрологически съчинения, като "Езикът на звездите", "Небесната динамика" и др. Ще изложа накратко неговите схващания за Херметичната доктрина, която той рязко противопоставя на източната философия; нея той счита като плод на някои източни адепти, заблудени от учителите на Черното Братство. Той отхвърля учението за прераждането и кармата, както са изнесени от философите, като им дава друго тълкувание и изнася доктрината за странстването на душата през планетните сфери.

Във втория том на съчинението си "Светлината на Египет", той най-напред се спира на въпроса за медиумизма, който е разгледал много обширно и дълбоко. След това разглежда проблема за душата и духа. След това разглежда въпроса за триумфа на душата, която се издига до състоянието на Адепт и разглежда степените и качествата на Адепта. Накрая се спира върху така наречения "Мрачен сателит", под което понятие разбира астралния свят с неговите черни адепти, които са главната причина за по-голяма част от страданието на човечеството.

Той твърди, че сам е бил във връзка с възвишените същества, от които е научил и познал Истината.
Ще изложа накратко това, което е казал по всички тези въпроси, с което излага и схващането си за Херметичната доктрина. Ще започна с изложение на темата: "Царството на Духа"', дадено в началото на първата част на книгата "Светлината на Египет", като следва въпросът за душата, след това въпросът за Адепта и неговите степени.


  Историческият път на Бялото Братство през вековете - том 7 - Влад Пашов (1902- 1974)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ