НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

5. ПЪРВО СЪБОРНО ПОСЛАНИЕ НА АПОСТОЛ ЙОАН

  Историческият път на Бялото Братство през вековете - том 6 - Влад Пашов (1902- 1974)
Алтернативен линк

5. ПЪРВО СЪБОРНО ПОСЛАНИЕ НА АПОСТОЛ ЙОАН


Йоан е написал три Послания, които се отличават както по съдържание, така и по език от Посланията на другите апостоли. В неговите Послания, както ще се види от цитираните мисли, проличава духът на посветен от висока степен, който е проникнал в дълбоките Тайни на Битието и Живота и говори от лична опитност за тези Велики Тайни. Ето колко тържествено и дълбоко започва от самото начало:


"Това, което беше отначало, което чухме, което видяхме с очите си, което изгледахме и ръцете ни попипаха за Словото на Живота, защото Животът се яви, и ние видяхме и свидетелстваме, и ви възвестяваме Вечния Живот, който беше у Отца и се яви нам - това, което сме видели и чули, него възвестяваме и на вас, за да имате и вие общение с нас; а пък нашето общение е с Отца и с Неговия Син Исус Христос. И това ви пишем, за да е пълна вашата радост. И известието, което чухме от Него и възвестяваме на вас, е това, че Бог е Светлина и в Него няма никаква тъмнина. Ако речем, че имаме общение с Него, а ходим в тъмнина, лъжем и не действаме според Истината. Но ако ходим в Светлината, както е Той в Светлината, имаме общение един с друг и кръвта на Сина Му Исуса Христа ни очиства от всеки грях. Ако речем, че нямаме грях, лъжем себе си и Истината не е в нас. Ако изповядваме греховете си, Той е верен и праведен да ни прости греховете и да ни очисти от всяка неправда. Ако речем, че не сме съгрешили, правим Бога лъжец и Неговото Слово не е в нас." /1; 1-10/.


"Дечица мои, пиша ви това да не съгрешите; но ако съгреши някой, имаме ходатай при Отца, Исуса Христа праведния. Той е омилостивление за нашите грехове и не само за нашите, но и за греховете на целия свят." /2;2/


"И по това сме уверени, че Го познаваме, ако пазим заповедите Му." /2;3/


"Който казва: Познавам Го, а заповедите Му не пази, лъжец е и Истината не е в него." /2;4/


"Но ако някой пази Словото Му, неговата любов към Бога е наистина съвършена. По това знаем, че сме в Него." /2;5/.


"Който казва, че пребъдва в Него, сам е длъжен да ходи, както е ходил Христос." /2;6/.


"Който казва, че е в Светлината, а мрази брата си, той и досега е в тъмнина." /2;9/.


"Който люби братята си, той пребъдва в Светлината; и в него няма съблазън." /2,10/.


"А който мрази братята си, той е в тъмнината и в тъмнината ходи и не знае къде отива, защото тъмнината е заслепила очите му."/2;10/.


"Не любете света, нито каквото е на света. Ако люби някой света, в него няма любов към Отца. Защото всичко, що е в света - похотта на плътта, пожеланието на очите и тщеславието на живота - не е от Отца, но е от света; и светът преминава, и неговите похоти; а който върши Божията Воля, пребъдва до века." /2;15-17/.


"Дечица, последно време е; защото както сте чули, че иде Антихрист, и понеже сега има много антихристи, от това знаем, че е последно време." /2;18/.


"От нас излязоха, но не бяха от нас; защото ако биха били от нас, щяха да си останат с нас; но излязоха, за да стане явно, че те всички не са от нас." /2; 19/.


"Пиша ви, не защото не знаете Истината, но защото я знаете и разбирате, че никаква лъжа не е от Истината." /2;22/.


"Никой, който се отрича от Сина, няма нито Отца; а който изповядва Сина, има и Отца." /2;23/.


"А колкото за вас, онова, което сте чули отначало, нека остане у вас. Ако остане у вас това, което сте чули отначало, то и вие ще пребъдете в Сина и в Отца." /2;24/.


"И обещанието, което Той ни даде, е това - Вечен Живот." /2;25/.


"А колкото за вас, помазанието, което приехте от Него, остава във вас и няма нужда да ви учи някой; затова както Неговото помазание ви учи на всичко и е истинско, а не лъжливо, пребъдвайте в Него, както ви е научило да правите." /2;27/.


"Ако знаете, че Той е праведен, знайте, че и всеки, който върши правда, е от Него роден." /2;29/.


"Който върши грях, от дявола е; защото дяволът отначало съгрешава. Затова се яви Божият Син, да съсипе делата на дявола." /3;8/.


"Никой, който е роден от Бога, не върши грях, защото неговият зародиш пребъдва в Него; и не може да съгрешава, защото е роден от Бога." /3;9/.


"По това се различават Божиите чада от дяволските чада; никой, който не върши правда, не е от Бога, нито оня, който не люби брата си." /3;10/.


"Защото поръчката, която чухте отначало, е това: да се любим един другиго." /3;11/.


"Ние знаем, че сме преминали от смърт в живот, защото любим братята. Който не люби, остава в смъртта." /3;14/.


"Всеки, който мрази брата си, е человекоубиец; и вие знаете, че в никой человекоубиец не пребъдва Вечен Живот." /3;15/.


"От това познаваме Любовта Му, че Той даде живота Си за нас. Така и ние сме длъжни да дадем живота си за братята."/3;16/.


"Но ако някой, който има световните блага, вижда брата си в нужда, а заключи сърцето си от него, как ще пребъдва в него любов към Бога?" /3;17/.


"Дечица, да не любим с думи, нито с език, но с дело и в действителност. От това ще познаем, че сме от Истината, и ще уверим сърцето си пред Него..." /3;18-19/.


"И Неговата заповед е това: да вярваме в Името на Сина Му Исуса Христа и да се любим един другиго, както ни е заповядал." /3;23/.


"И който пази Неговите заповеди, пребъдва в Бога и Бог в Него; и по това познаваме, че Той пребъдва в нас, по Духа, който ни е дал." /3;24/.


"Възлюблени, не вярвайте на всеки дух, но изпитвайте духовете, дали са от Бога; защото много лъжепророци излязоха по света." /4;1/.


"По това познавайте Божия Дух: всеки дух, който изповяда, че Исус Христос дойде в плът, е от Бога; а никой дух, който не изповядва Спасителя (Исуса), не е от Бога. И това е духът на Антихриста, за когото сте чули, че иде и сега е вече в света." /4;2-3/.


"Вие сте от Бога, дечица, и победили сте света, защото по-велик е Оня, Който е във вас, отколкото онзи, който е в света. Те са от света, затова светски говорят и светът тях слуша." /4;4-5/.


"Ние сме от Бога; който познава Бога, нас слуша; който не е от Бога, не ни слуша. По това разпознаваме Духа на Истината от духа на заблудата." /4:6/.


"Възлюблени, да любим един другиго, защото Любовта е от Бога; и всеки, който люби, роден е от Бога и познава Бога. Който не люби, не е познал Бога; защото Бог е Любов." /4;7-8/.


"В това се яви Божията Любов към нас, че Бог изпрати на света Своя Единороден Син, за да живеем чрез Него." /4;9/.


"В това се състои Любовта, не че ние сме възлюбили Бога, но че Той е възлюбил нас и прати Сина Си като омилос- тивяване за греховете ни." /4;10/


"Възлюблени, понеже така ни е възлюбил Бог, то и ние сме длъжни да любим един другиго." /4;11/.


"Никой никога не е видял Бога; но ако любим един другиго, Бог пребъдва в нас и любовта към Него е съвършена в нас." /4;12/.


"По това познаваме, че пребъдваме в Него и Той в нас, гдето ни е дал от Духа Си." /4;13/.


"И ние видяхме и свидетелстваме, че Отец прати Сина Си да бъде Спасител на света." /4;14/.


"Ако някой изповядва, че Исус е Божият Син, Бог пребъдва в него и той в Бога." /4;15/.


"И ние познаваме и сме повярвали в Любовта, която Бог има към нас. Бог е Любов; и който пребъдва в Любовта, пребъдва в Бога и Бог пребъдва в него." /4;16/.


"В Любовта няма страх, но съвършената Любов изпъжда страха; защото страхът има в себе си наказание, и който се страхува, не е усъвършенстван в Любовта." /4;18/.


"Ние любим Него, защото първо Той възлюби нас." /4;19/.


"Ако рече някой: Любя Бога, а мрази брата си, той е лъжец; защото който не люби брата си, когото е видял, не може да люби Бога, Когото не е видял." /4;20/.


"И тая заповед имаме от Него: Който люби Бога, да люби и брата си." /4;21/.


"Всеки, който вярва, че Исус е Христос, е роден от Бога; и всеки, който люби Родителя, люби и родения от Него." /5;1/.


"По това познаваме, че любим Божиите чада, когато любим Бога и изпълняваме Неговите заповеди; защото ето що е любов към Бога: да пазим Неговите заповеди; а заповедите Му не са тежки." /5;2-3/.


"Защото всичко, що е родено от Бога, побеждава света; и тая победа, която е победила света, е спечелила нашата вяра.

И кой побеждава света, ако не е тоя, който вярва, че Исус е Божият Син." /5;4-5/.


"Бог ни е дал Вечен Живот, и... тоя Живот е в Сина Му. Който има Сина, има тоя Живот; който няма Божия Син, няма

тоя живот." /5;11-12/.


"Знаем, че всеки роден от Бога не съгрешава; но оня, който се е родил от Бога, пази себе си, и лукавият не се докосва до него." /5;16/.


"Знаем, че ние сме от Бога и целият свят лежи в лукавия." /5;19/.


"Знаем още, че Божият Син е дошъл и ни е дал разум да познаваме Истинния Бог; и ние сме в Истинния, сиреч в Сина Му Исуса Христа. Това е Истинският Бог и Вечният Живот." /5;20/.


Във второто и третото Послания няма нищо ново, а само повтаря някои неща, които е казал в Първото послание, затова няма да се спирам на тях. Ще дам някои мисли от Второто послание, които имат значение и днес.


"Защото много измамници излязоха в света, които не изповядват дохождането на Исуса Христа в плът. Такъв човек е измамник и антихрист."/7/.


"Ако някой дойде при вас и не носи това учение, недейте го приема в къщи и не го поздравявайте, защото който го поздравява, става участник в неговите зли дела." /10-11/.


И днес има такива, които минават за окултисти, които не приемат, че Христос е дошъл в плът в тялото на Исуса.


Всички цитирани мисли от апостол Йоан са много дълбоки и имат нужда от обяснение, но няма да го направя. Това са окултни истини, които могат да бъдат разбрани само в светлината на Окултната наука. А окултни истини са тези, които са плод на вдъхновение или откровение, на ясновидство, на връзка с духовните същества, а не са плод на сетивните възприятия и интелекта. И Йоан в началото на Посланието казва: "Това, което сме видели и чули, него възвестяваме и на вас, за да имате и вие общение с нас, а пък нашето общение е с Отца и с Неговия Син Исус Христос."


Това показва, че той по откровение е приел тези велики истини и ни ги съобщава.



  Историческият път на Бялото Братство през вековете - том 6 - Влад Пашов (1902- 1974)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ