НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Новият свят

  Писма на Боян Боев -Том 2 - Боян Боев (1883 – 1963)
Алтернативен линк

НОВИЯТ СВЯТ


Изгрев, 12 март 1955 г.


Любезни брат,

Днес след паневритмията всички братя и сестри поздравихме Учителя. Той раздаде на всички гевречета. Една сестра запита: „Учителю, как ще дойде новият ред, Царството Божие на земята?“

Учителя каза:

Преди 2000 години дойде Христос и сега Той расте в хората. И ще дойде време, когато Христос ще се прояви чрез хората. И тогава ще дойде Царството Божие на земята. 2000 години вие все растете. Новата епоха ще бъде епоха на обнова. А обновата сега започва.

Новото ще дойде като зазоряване. И да не се мамят, че новото ще дойде от тези закони, които правят.

Истинските закони са писани в човешките сърца, тъй както е писано от Бога в човешките сърца, така човек ще се прояви, а не чрез външни закони. Новото ще дойде от чистосърдечните, в чиито сърца са писани законите на Бога. Ще има взаимопомощ и братство. Няма да туриш другите вън да ядат, но ще ги туриш заедно с тебе да ядат.

Ако някои мислят, че могат да тикнат света в някой път, дето Божественото не иска, то много се лъжат, понеже има много място, отдето регулират нещата.

Бъдещата култура трябва да се отличава с три неща:

1. Повдигане на жената.

2. Повдигане на бедните и слабите в света.

3. Застъпване на правата 8 човека човещина, свобода и никакво насилие.

Божественото винаги се явява, когато има нужда. Като дойде моментът, ученикът да намери как трябва да постъпи по Божественому. Във време на изпитания да знае как трябва да постъпи.

Трябва да се изучава това, което ще се добие при еволюция, понеже там процесът е обратен.

Божественото през цялата вечност не може да изгуби своята цена. Има неща човешки, които отпадат. Има хора изостанали от всички епохи. Избраните ще разберат коя е новата форма, която трябва да възприемат.

Човек ще работи да се прослави Бог и Бог ще го повдигне. Ние сме против преобладаващото влияние на човешкия и животинския елемент, които искат да заемат мястото против Божествения елемент. И сме против всяко насилие.

Аз казвам: Бог е с мене, Небето е с мене.

Съвременните хора нямат правилна мисъл. Утвърждаването в истината трябва да бъде постоянно. Мисълта трябва да има едно вечно развитие, вечно утвърждаване в истината. Хората вечно трябва да учат. Те казват: „Познаваме Христа. “ Трябва да познавате постоянно Бога, все повече и повече. Това е многократен процес. Това е крайното, към което се стремим. Също така и изразът „бъдете съвършени “ е многократен процес.

Коренно ще се изменят отношенията между хората. Любовта е потребна за спасението на света. Любовта ще спаси света. Това е новото учение. Последното учение е приложение на любовта в живота.

И Христос казва: „Идете известете моите ученици да учат хората на любовта.“

Знание без любов никога не може да се приложи. А пък ако няма знание, тогава любовта какво ще приложи?

Казват: „Как ще се уреди светът?“ Чудни са хората. Снега никой не може да го вдигне с каруца. А като дойде слънцето и го напече, за десет дена ще го стопи.

Любовта ще създаде новия свят и всичко тогава ще се преобрази.

Любовта е единствената сила, която може да примири народите, защото разните народи изпълняват разни длъжности в света. Всеки народ има своя мисия в света.

Докато човешкият ум, сърце и воля служат на Бога, човек е в правото. А щом те не служат на Бога, ще имаме това, което съществува сега. Тогава могат да се вършат престъпления.

Не е важно само какво е говорил Господ едно време, но важно е какво говори Господ и сега.

Любовта е започнала да се проявява. Като дойде любовта, ще внесе единение. Слънцето показва как трябва да живее човек. Всичко се движи около Слънцето, защото дава. Човек да има едно слънце, около което да се движи.

Дошло е време, когато всички трябва да кажат: По Бога трябва да живеем. Срамота е за един културен и просветен човек да живее без Божията Любов. Апостолите имаха любов и се радваха, че са се удостоили да страдат. И те казват: „Кой ще ни отдалечи от Любовта Христова?“

Любовта е новото. Някой ще каже: „Ние досега не сме ли имали любов?“ Аз говоря за тази любов, която разтопява всички препятствия, отваря всички сърца.

Ако обичаш едно животно, то не те напада. И индусите, като си концентрират ума и обичат животното, то не ги напада. Минава и си заминава.

Това, което ще стане сега, е едно благо в света. Занапред хората ще имат доверие един към друг, ще се обичат и ще разнасят Божествените блага.

В света доброто ще победи, любовта ще победи, правдата ще победи, светлината ще победи. То е въпрос само на време.

Пътуваш през лятото и през есента. Всички богатства са по дърветата. Ще гладуваш ли? Ще минеш, ще имаш прехрана. Ти ще вярваш, че през дето минеш, все ще се нахраниш. Такова е състоянието на човека, ако той живее с любов към Бога. От 10 км, като отива към селото с любов, ще го чакат вън от селото да го викат. Ако влезе със скъсани дрехи, ще му дадат нови дрехи. Това иде на земята.

Душевна сплотеност трябва. Всички вярващи в света трябва да се сплотят. Всички трябва да се сплотят в един принцип: От каквото и да са верую, да турят любовта като основа, да се съгласят, че трябва да има любов и братство. Тя е обща основа.

Любовта това е като динамо, радио, за да разпространява Божиите мисли.

Тази криза, това разклащане в света е Божествено. Като се обяснят страданията, ще се види каква велика радост има в това, че се допускат. И всеки в края на краищата ще се задоволи. Всекиму ще се въздаде хубавото. Хубави са Божиите пътища. Човек да се въодушевява от това.

Този, който не приема новото, ще има старо тяло, стари условия, нищо няма да го измени, ще бъде изложен на болести, страдания, а пък ако приеме новото, ще бъде пеперуда, няма да лази, ще има хвърчаща мисъл.

Целият свят засега има много лош аспект. В един затвор да искаш да живееш добре! Земята има сега чисто затворнически характер. Тепърва ще се поправя положението.

Не трябва да се безпокоим. Онзи, великият живот, Божественият живот, който ще дойде в нас в тази епоха, ще трансформира енергиите. Сега ние трябва да приемем Божествения подтик.

Какво са мислили в миналото, нашите почитания за това, но сега, като дойдат светиите, трябва да се учат. Всички пророци и светии трябва да се учат на новото.

Новият човек иде в света. Той иде с новата мисъл. Не само да кажете, че той иде, но трябва да почнете да мислите както новия човек, а не както стария. Доброто иде, ще го видим и ще работим. „Иде“ става на „Иди“.

В невидимия свят има работници, които работят, за да се разберат новите идеи.

Няма да остане нито едно красиво желание в човешката душа, което Бог да не задоволи, та всички да бъдат радостни и весели. Всички ще бъдат млади, ще се движат с бързината на светлината. Лицата им ще бъдат свежи и без бръчки. Лицето на човека става все по-красиво. Значи условията и възможностите се подобряват. Всички нови течения проникват вече навсякъде  - и в Индия, и в Япония проникват. Тези, които приемат новите идеи, са приготвени не отсега, а от памти века. Те са напреднали души. Всички неща са на мястото си.

Със сърдечен братски поздрав:

Ваш верен Б. Боев


  Писма на Боян Боев -Том 2 - Боян Боев (1883 – 1963)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ