НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Екскурзия на Витоша на 25 май 1938 г.

  Разговори на Ел Шадай - Боян Боев (1883 – 1963)
Алтернативен линк

Екскурзия на Витоша на 25 май 1938 г.


Днес е вторият ден на Великден. Всяка година на този ден ние сме на Ел Шадай. На този ден много братя и сестри отиват на Витоша. Днес сме около 150 души.

Играхме Паневритмията на поляната на Ел Шадай. След това се събрахме около Учителя и почна разговор. Всички се радваха на Слънцето, на цветята, на тревите, на скалите, на върховете и на това, че сме заедно с Учителя на това място. В разговора Учителя каза между другото:

- Нашите страдания са нашият прогрес. Те се отбелязват. Всичко е за добро. Човек трябва да се убеди В тази философия и да живее В нея. Този, който има много радост, има изобилие - да даде. А този, който страда, има по-малко - да му се даде. Да си Влизаме В положението един на друг и да си помагаме!

Като мислиш Все за лошите черти на един човек, ти усилваш лошото в него. А като мислиш все за добрите му черти, усилваш доброто в него. Не само да утешаваме един човек, но трябва да му се помогне, да се учи той.

Силни хора са тези, които предават любовта, а слаби хора са тези, които приемат любовта. Този, който е бил слаб, после става силен и предава любовта. А силният после става слаб и приема любовта.

И слабостта, и силата са добри. Трябва да станеш слаб, за да приемеш любовта и трябва да бъдеш силен, за да я предадеш.

Всяко дете в утробата на майка си е обвито в було. Недостатъците на човека са булото, с което е обвита душата. Ти ще обичаш душата, а не булото.

Само който обича Бога, той може да Го види.

Само в любовта нещата са реални. Когато обичаш, някого, всички страдания можеш да носиш. Когато не го обичаш, и най-малкото страдание не можеш да носиш. Ако ние за Бога не можем да носим всичките поругания, тогава нямаме любов към Бога. Каквото и да ти се случи, Бог те изпитва.

Човекът на любовта е свободният човек.

Любовта е най-лесният път.

Как трябва да се разбира Любовта? Да считаш, че тази душа е излязла от Бога и да имаш уважение към нея. Както уважаваш Бога, така ще уважаваш тази душа заради Бога, Който е в нея.

*

Всеки апостол принадлежи на една зодия. Йоан е бил женствен, Павел е бил марсианец. У Павла беше развита причинността, т. е. горната част на челото. Апостол Тома има обективен ум, интерес към материалната област.

Писанието трябва да се изучава символично. Онзи, който иска да изучава Давида, трябва да е минал през неговите изпитания. Четете например 51 псалом. После, човек трябва да има опитността на Данаила, на Езекила и пр., за да ги разбере. Или пък самият пророк трябва да дойде при теб и да ти обясни, защо е писал така и така.

Пророците идат сега. Стига да ги повикаш.

Христос беше наречен Агне. Значи Христос беше огън. И всички добри хора трябва да станат огън. И като дойдеш при лошите хора ще ги запалиш.

Равенство не значи, че на малкото дете ще дадеш толкова, колкото на възрастния. На малкото дете ще дадеш колкото му е нужно, и на възрастния колкото му е нужно.

В славянството има проявление на Бога. Бог извиква славяните на работа, за да съдействуват за Царството

Божие на Земята. У славяните трябва да се развие любов към Бога.


  Разговори на Ел Шадай - Боян Боев (1883 – 1963)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ