НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

УЧИТЕЛЯ ЗА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ

  Летопис на изгрева - Том 2 - Теофана Савова
Алтернативен линк

УЧИТЕЛЯ ЗА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ


   Какво представлява България? -
Тя е място, дето всичко расте добре.
Българин значи човек наДуха.


Сестра Ст. Русева разказа:

„Дядо Благо попита Учителя за произхода на името „българи". Учителя каза: „Имало едно време едно царство, в което хората много обичали Господа и го наричали „харния Бог". И оттам другите нарекли хората от това царство „Богхари." От нея е произлязла думата „българи". Това царство е съществувало още преди потопа.

*

България се нуждае от искрени хора, които говорят истината. Само така ще се повдигне българският народ. Христос дойде между един народ, но Го разпнаха. Българите имат за задача да предадат това учение на другите народи. Какво искат те? Да станат велик народ? Вашата земя е толкова голяма, колкото беше земята на евреите. Ако не слушате Господа, и от вас нищо няма да остане. Ако приемете великите Божии Закони - Любовта и Мъдростта - вие ще бъдете велик народ и държавата ви ще бъде по целия свят. Тогава ще царувате не чрез насилие, но чрез Божественото Учение, което ще излиза от вашите сърца. То навсякъде ще дава изобилно сладки, вкусни плодове.

22 юни, 1919 г.

Следя и виждам, че преди 2000 години един български жрец е завъртял крана на живота в крива посока и нему днес се дължат тия последствия. Ето защо днес всички проповедници, свещеници, управници в България мислят като този жрец и така действуват. Ще кажете: „Кой е този жрец, за да го обесим?" Не, не го търсете да го обесите, но завъртете крана в обратна посока на тази, в която сега действува. Ако вие не сторите това, освен че няма да станете велики, но и ще изгубите много. Затова съм аз в България - да завъртя крана на колелото на живота и след 2000 години ще ме търсите, ще искате да знаете, кой е сторил това нещо. Господ ме е изпратил в България да завъртя колелото на живота в обратна посока и аз ще го завъртя по всички правила на Божествения закон, за да опитате всички блага на живота. Когато завъртя колелото в обратна посока, българите ще разберат, че може да изпълнят и този малък закон, ще се въдвори между тях отлична, възвишена култура и ще станат един велик народ, който ще принесе своята лепта. Няма да се гордеете. Колелото още не е завъртяно, нужни са много усилия, за да се завърти. Всички вие ще вземете участие във въртенето на голямото колело, ще хванете по едно от малките колелца и ще въртите, не както сега, отдясно към ляво, а отляво към дясно. Това е Христовото учение: да завъртите колелото на малкия закон. Ще ме запитате: Какъв спомен ще ви оставя?" - Ще ви завъртя колелото отляво към дясно; тогава всички ангели, всички добри хора ще заработят и вие ще се повдигнете.

18януари, 1920 г.

Горко на тия, които не се подчиняват на Духа, Който иде. Не мислете, че Слънцето може да измени нещата. Не мислете, че аз правя нещо. Божията Воля прави всичко в света... За българите настанаха най-благоприятните условия.
Какво донесе Христос на човечеството? - Той донесе едно учение на любов и свобода, да направи всички хора вътрешно свободни.

*

Какво означава думата „българин"? Тя е от древен произход. Коренът й се крие в дълбоката древност. Под „българин" разбирам човек, който търси Учителя си, намира го и учи. От гледището на Божествената философия, то е значението на думата „българин". Като българин намери своя учител и кажи: „Великий Учителю на светлината, Ти ще бъдеш между нас и ще ни управляваш. " Значи българин е всеки човек, който търси и намира своя Велик Учител, за да приложи неговото учение и да покаже на своя народ и на своя ближен как трябва да се живее.
Спасението на България седи в това всички българи да се обърнат към Живия Господ, който държи съдбините на народите в Ръцете Си. Нека българите се обърнат към Бога и кажат: „На тебе, Господи, се кланяме, на Тебе уповаваме."

*

Българите трябва да бъдат истински християни, всеки да ги търси, както и до днес търсят цигулките, направени от Страдивариус и Амати. Вече 300 години от създаването им, но те не изгубиха своята цена. Ако вие минавате за майстори християни, след 300 години трябва и вашите цигулки да имат цената на тия на Стради-вариус.

*

Българинът, като работи на полето, трябва да носи две ризи и да се преоблича няколко пъти на ден след всяко изпотяване. Тогава ще бъде здрав. Бъклицата с вода да остави на слънце и да пие слънчева вода.

*

Ако приложите Новото Учение в България, ще има два пъти по-голямо изобилие от тая година. Ако очаквате на Бога, ще знаете, че всичко ще дойде отгоре.

*

Въпросът не е да бъдем силни, но трябва ние да бъдем умни. Като англичаните не можем да бъдем силни, но като тях можем да бъдем умни. Като англичаните не можем да имаме снаражения, нито флота, но можем да бъдем тъй честни като тях. Можем да бъдем още справедливи и добри.
И тъй всеки българин трябва да бъде честен, справедлив, умен и добър. Кога? - Още сега.

*

Един народ може да се разруши, но може и да се създаде. Това е в ръцете на самия народ и в ръцете на неговите управници. Казвам: В света обаче трябва да има абсолютна справедливост. В България трябва да има идеална справедливост.

*

Англичаните се отличават с честност, германците - с трудолюбие, славяните - със самопожертвувание. И вие, като българи, трябва да имате за девиз - самопожертвувание.

*

Сега именно, в тая епоха, българският народ има условия да стане културен, да пречисти своите сили и да се укрепи вътрешно. Той не се нуждае от пари, защото земята му е богата. Той не се нуждае от чужди умове, защото умът е в него. Той не се нуждае от чужди сърца, да го топлят, защото животът е в него. Той не се нуждае от съветите на други да работи, защото по естество е работлив. Не отричам съдействието и на други умове и сърца, но на ония, които искрено го обичат.

*

Българинът страда от преяждане. Ако яде по-малко, всичко ще се оправи. Като яде, човек трябва да изяде 20 хапки и там да спре. Всяка хапка трябва да се дъвче 30 пъти.

21 януари 1923 г., София

Сега Христос се обръща към онези, които приемат християнството по форма. Това не е достатъчно. При това християнство липсва нещо на човека. Какво липсва на българския народ да стане умен? Какво липсва на българския държавник да стане умен? Българите трябва да повярват в Бога на Любовта, на Мъдростта и на Истината. После те трябва да вярват в себе си. Те трябва да бъдат готови да чуят съветите, които им се дават. Само така ще подобрят живота си, да стане сносен. Не е възможно да задоволиш всички хора, да ги направиш щастливи. Не съм слънце да огрея всички. Колкото и да са добри желанията ми, аз не мога да огрея навсякъде.

*

Че и в България има гениални хора като Нютона, само че българските гениални хора са потенциални, а
английският Нютон е кинетически.

*

Българите трябва да знаят, че свободата им е дадена от Бялото Братство и ако те съгрешат, Белите Братя ще се разправят с тях. Няма народ, с който те да не могат да се разправят. Нека запомнят това нещо всички. Това трябва да се отпечата в умовете ви. Бялото Братство не е нещо видимо, то не е секта, не е църква, то е нещо живо, извън тези покварени условия, в които живеят хората.

21 ноември 1924 г., София

Съвременното общество днес преживява своя материален живот. Българите за пример сега преживяват последните дни на своя материален живот. Германците, англичаните, американците също така преживяват своя материален живот, но след като го преживеят, имат умствена култура. Българите ще преживеят своя материален живот без да имат толкова интелектуална култура. В техния живот чувствата вземат надмощие. Те се намират в последните дни на своя астрален живот. Всеки един от вас минава през тия три категории живот.

*

Под думата „българин" се разбира една определена мярка. В невидимия свят има една определена мярка за българина, на която той трябва да отговаря. Например, като се каже българин, трябва да се знае колко сантиметра трябва да бъде висок, колко дълги трябва да бъдат пръстите му, какъв трябва да бъде носът му, колко косми трябва да има на главата, на брадата, на мустаците или на веждите си, колко дебели трябва да бъдат устните му, как трябва да бъдат устроени стомахът, дробовете, мозъкът, черепът му, всичко това като на тип е подробно определено. Като се каже англичанин или американец, и за тях всичко това е точно определено. Не само това, но известна е културата на всеки едного като тип отпреди хиляди години.

*

Ако взема да ви доказвам как е създаден човекът, трябва да имам ред картини, но това не е за една схоластична беседа. Във връзка с това аз казвам, че когато правя своите изследвания, за мене числата от 1 до 20 имат свой вътрешен смисъл. Например, когато кажа 166 см, аз имам вече един нормално развит на височина българин. Когато кажа 45 см, подразбирам широчина на гърдите му. Когато кажа 2!/2 или 3'/2 см, имам предвид широчината на неговия нос. Когато кажа 35 см, имам предвид неговото теме. Когато кажа 55 - 60 см, имам предвид окръжността на неговата глава. Когато кажа 14-15-16 см, имам предвид широчината на напречния разрез на главата му. Когато кажа 16-22 см, имам предвид диаметъра на главата му. Това са ред числа, които като съпоставим в известни съотношения, от тях изпъква целия строеж на човека, силите, които са работили върху него и т. н. На основание на същия закон по-дългобойното оръдие прави по-дълги линии, а по-късото прави по-къси линии. Следователно колкото едни линии са по-дълги, били те прави или кръгообразни, толкова и енергиите, които са работили върху тях са по-интензивни, по-интелигентни и по-разумни. От тук, колкото един организъм е по-сложен и по-добре устроен, туй е признак и за по-голяма разумност. Същото нещо ще забележите и по кожата на тялото, по квадратчетата по нея, по космите, по тяхната дължина и т. н. Всичко това определя разумността на човека. Защото колкото един човек е по-разумен, толкова и материята, с която работи, е по-префи-нена, по-деликатна; и колкото един човек е по-слаб по своята интелигентност, толкова и материята, с която работи, е по-груба.

21 март 1926 г., София

Разните реки упражняват различно влияние върху нас; при това тия от тях, които текат към изток, имат едно влияние. Тия пък, които текат към запад, или към север, или към юг, имат съвсем друго влияние върху нас. Всички тия неща трябва да се съпоставят и като погледнете на бреговете на тия реки, ще знаете какви са хората. Ако погледнете на бреговете и видите, че те са ронливи и отвесни, това не препоръчва много хората покрай тия реки.

Вземете Дунава например. Той е текъл едно време зад Букурещ и цялата тази равнина е все негова. Кои са причините, че той е изменил своето движение и постоянно подронва бреговете? Всички реки в България са с ронливи брегове. Защо е това? Това не казвам аз. Дуна-вът го казва. Дунавът пита: „Какво може да ми даде за в бъдеще България?" В българина е развито силно качеството да руши. Той трябва да превърне тази разрушителна сила в творческа, в съграждаща. И ако българинът съумее да я смекчи, от него велик човек ще стане. Защото киселините, които има българинът, може да се използуват само при благоприятни условия. Това обаче е едната страна само. Българинът е поставен при известни условия и той трябва да ги разбира, трябва да разбира тия динамически сили, които минават през него. Той трябва да разбира всички течения, които минават през България. Българите още не знаят, че и под тях живеят множество същества.

*

И ангелът казва сега на някои от вас, които не сте ходили в Египет: „Вземи детето и бягай в Египет!" Аз ви казвам сега в будно състояние: „Ти, детето и майката идете в Египет." А на тия, които са ходили вече там, казвам: „Ти, детето и майка му върнете се вече в израе-левата земя, там вашите братя ще ви посрещнат." От там, дето се кръстосват енергиите в човека, започва този кръстопът. Това е законът на великото съпоставяне на нещата. Не трябва да чакаме утрешния ден. Днешният ден е най-хубавият ден. Той е една нова епоха в живота ви. Туй, което е скрито в нас, е нещо велико. За него не трябва да чакаме утрешния ден. Утрешният ден ще се погрижи за себе си. Днешният ден е ден на щастие. Той е денят на Слънцето.

*

Най-първо човек трябва да съгради най-благородното, най-възвишеното в себе си: да съгради най-възви-шени мисли и чувства в себе си, да стъпи на краката си, да стане морален човек. Само тогава всички хора, които живеят в Закона на съпоставянето, ще могат да се хванат ръка за ръка и да си помагат.

*

И сега аз бих желал всички вие да сте такива българи, че да направите бреговете на Дунава неронливи. Кога ще стане това? Аз ви казвам: Когато българският народ, когато всички учени хора в България изменят своя живот, и бреговете на Дунава ще се изменят.
Бъдете верни на Божественото в себе си!...

11 април 1926 г., София

Българският народ трябва да стане мек. Този народ не може да се повдигне с тази си грубост. Под думата „мек" не разбирам мекушав, но народ с едно благородно, отзивчиво сърце. Ако Бог поеме българския народ, това малко клонче, и го присади на една дивачка, той народ ще стане, но ако Бог не го присади, от него нищо няма да стане, а сега, че щяло да се разрешават социални въпроси, че трябвали пари, това са второстепенни въпроси. Един народ може да се размножава и да намалява, но ако не дойде разширение в съзнанието на хората, ако не дойде тази висша култура в него, от този народ нищо няма да остане. Ако обаче дойде това разширение в съзнанието, тази висша култура, както в един народ, така и в един индивид, това е една мощна сила, която твори, която внася елементи на съзнателен, на разумен живот.

19 май 1929 г., София

Българи, отличавайте се с мъжественост, покажете, че сте смели!
Бълг-ари - Българите са бели арийци. Те първи са излезли из рая и първи ще влезат.
Бал-гари - българите са сладките хора на земята. Нали който яде сладко, го боли корема. Та който яде българите, все го боли корема.
България - Бъл - гари - я - Бог дари я.

*

Сега какво мислят в България? Да дадат ли, каквото трябва, или ще изпъдят слугите Божии? Може да опитате и едното, и другото. Ако си дадат данта на Бога, ще бъдат велик народ, пък ако постъпят като евреите, и това ще опитат. И вие сте българи, нали? Българин значи човек на Духа.

*

Казвате: „Обществото не е разположено към нас." -От вас зависи това Ние носим благата на България. Ние носим благата на света. От нас зависи всичко. Благото е на наша страна.

*

Коя е причината за неуспехите на българите? Сектите ли съсипват България? Не, никога религиозните секти не са провалили един народ. Ако българите не успяват, причината за това е тяхната щедрост. В какво отношение са проявили те своята щедрост? - В пренасяне в жертва своите велики хора. Великите хора на един народ представляват неговите скъпоценности. Кога богатият човек пренася в жертва своите скъпоценности? -Когато закъса в работите си. Следователно, когато един народ закъса материално и морално, той принася в жертва своите велики хора. Няма народ в света, който, като е пожертвувал своите велики хора, да е придобил някакво благо.

19 октомври 1932 г., София

Като изучавам себе си, своето тяло по форма и строеж, същевременно изучавам българина, формата на ръката ми е българска. Някои от движенията ми са български. И в говора и в речта си някога виждам българина.

*

Българите авиатори (има такива авиатори) могат да прелетят на длъж и на шир океана, без да кацнат. А те сега не могат да го минат без кацване. Но българите, с право е казано, са скъпи на триците и евтини на брашното. Нека си блъскат главите.

*

Всички се нуждаете от съществено знание. Толкова години ви говоря, толкова години вече изучавам българина и разбрах за какво е способен той. Българинът е трезв и голям философ. Той лесно се сгорещява и лесно изстива. Като те срещне, веднага се отваря и те приема като спасител. Слуша какво говориш и всичко одобрява. На другия ден го срещнеш, но вече малко охладнял, държи се резервирано. Казва:
- Хубави са тези идеи, но...
Той се страхува да не се подхлъзне. Седи и си мисли:
- Ако приема тези идеи, може да пострадам.
- Колкото можеш да пострадаш от слънчевите лъчи, толкова ще пострадаш и от моите идеи.
- Много е патила моята глава.
- От моите идеи глава не боли.
- Могат ли да се приложат без пари?
- Разбира се, могат.

Утринно слово, 16януари 1938г., София, Изгрев

Какво представя България? - Тя е място, дето всичко расте добре. Щом израстем, тогава можем да отидем в Русия, и във франция, и в Англия - навсякъде.

Който иска да се научи правилно да расте, в България да дойде, българин да стане.
И тъй, изучавайте изкуството правилно да растете.
Сега, като българи, изучавайте изкуството правилно да растете. Това е благословението, което Бог е дал на българина. Ако научите добре това изкуство, всички останали изкуства лесно ще ви се отдадат.

*

Върху българския език отсега нататък трябва да се работи, докато стане свещен език. Когато един език стане свещен, Любовта в него се усилва и хората започват да се разбират.
Като казвам „българския народ", разбирам българите. Според техните взаимни мисли и чувствувания ще се определи тяхното политическо, духовно, културно и умствено положение - бъдещия им живот. Според техните мисли от миналия живот се определя тяхното настояще, а според сегашните им мисли и желания се определя бъдещето им.

*

Ако всички българи обмисляха добре всяка своя постъпка, всяко свое действие, то щяха ли днес да ядат хляб с купони, захар с купони, щяха ли да воюват? Българските духовници не се грижат за давещата се мравка, а за големите граници на България, но те не знаят, че съдбата на България се определя от тази мравка.

8 септември 1940 г., София

Вие сте българи, но не знаете какво означава думата „българин". Първият елемент в тази дума е буквата „б", която означава посяване на семето. Вторият елемент е буквата „ъ", която означава товара, който българинът носи. Третият елемент - „л" означава това, което българинът носи от горния свят. Четвъртият елемент -„г" е вечното начало, за което българинът се е хванал. Петият елемент е буквата „а", която показва, че българинът е бременен с нещо. Шестият елемент - „р" показва, че като се хване за нещо, българинът не се отказва от него. С девет чифта волове да го теглиш, той не се отказва от идеята си.

На физическия свят българинът се нуждае от една хомеопатическа доза надежда; в духовния свят той се нуждае от хомеопатическа доза вяра, а в Божествения свят - от любов. Щом има надежда, той ще бъде здрав, ще се бори геройски с всички болести. Ще хване една болест, ще я тупне на земята и ще й каже: „Знаеш ли кой съм аз? Българин съм!" Като има вяра, той ще се справи с всички противоречия в духовния свят, ще ги стъпче на земята и ще каже: „Знаеш ли кой съм аз? Българин съм!"

Какво означава думата Израил? Кои са елементите на Израил а? Израил е онзи, който излиза от рая, из-рая, а пък българин, който влиза в рая. Първоначално сте били Израил, излезли сте от рая. После ще станете българи, ще влезете в рая. Така се примиряват противоречията.
Колко малко е нужно на човека, за да бъде щастлив. Днес българите са щастливи, че им върнаха Добруджа. Цял празник е това. Досега българинът беше вън от рая, затова беше Израил. Сега стана българин. Значи той е вече в рая. Който влезе в рая всичко взима без война, по приятелски начин.

Сега аз ви проповядвам върху вярата. Вярвайте в онова, което Бог е вложил във вас. Досега вие сте излизали от душата си, но като българи трябва да влезете вече в душата си, да не въздишате повече. Душата е раят на човека. Всеки, който е вън от душата си и въздиша, той е и вън от рая. Който е престанал да въздиша, той е в рая. Който въздиша е Израил; който не въздиша, е българин.
*
Щастието на човека седи в това да стане българин. Днес всички сте в Израил. Няма човек, който да не е в Израил. Значи всички сте извън рая и отсега нататък трябва да влезете в рая, да станете българи. Засега първи вкарват в рая българите. - Как ги вкарват? - С камшик.
Всеки човек, бил той германец, французин, англичанин, който се справя със своите мъчнотии, е българин. Ако не може да се справи с мъчнотиитте си, не е българин. Какво представя българинът на физическия свят не е важно. Ние разглеждаме елементите на българина в духовния свят. От физическо гледище думата „българин", според някои, е произлязла от думата „булгур", което показва, че някога българинът много употребявал булгура за храна. На физическия свят българинът пее и играе, движи се и работи. Каквото вижда, той все мнението си дава, затова главата му страда. Той мисли, че ако стане министър, ще оправи света. Всеки българин мисли, че може да оправи света. Това е Израил. Като дойде истинският българин и каже на камъните да станат, те ще станат. Онзи, кйто казва на камъните да станат, а те седят на местото си, той е Израил. Онзи, който казва на Добруджа да се върне и тя се връща, той е българин. Ако каже, и Добруджа не дойде, той е Израил.
Аз взимам думата „българин" в смисъл на човек, роден от любовта. Всички европейски народи трябва да се родят от любовта. Моето почитание към всички народи, но те трябва да повярват в онова, което Бог е вложил в тях. Само тогава може да стане истинско опознаване на народите.

*

Всеки българин, който е познал Бога, може да влезе в рая. Всеки българин, който може да вързва нещата на земята и на небето, и който ги развързва на земята и на небето, живее в рая - него можете да слушате. Защо? - Защото Бог го е кръстил. Името „българин" не е произволно дадено. То съдържа в себе си велика Божествена идея. Който е готов да приеме тази идея, той носи вече това име. Ще каже някой, че е българин. Това не е достатъчно. Българинът трябва да съдържа три елемента в себе си: тяло, което се ръководи от надеждата и работи без никакви ограничения; ум, които се ръководи от вярата и работи без никакви ограничения, и сърце, което се ръководи от любовта и работи без никакви ограничения.

Следователно, като знаете какво може да бъде българинът, трябва ли да се обезсърчавате? Трябва ли да роптаете, че сте се родили българи? Когато духовният свят иска да кали човека, да му предаде повече твърдост, изпраща го на земята, между българите. Когато иска да предаде на някой велик дух твърдост, той пак го изпраща на земята, да се роди българин. Който иска да се справя с мъчнотиите, да придобие твърдост, става българин. Българинът е професор по твърдостта. В това отношение, когато се касае за установяване на някаква
Божествена идея, човек трябва да бъде българин.

*

Казано е в писанието: „Ако баща ви и майка ви забравят за вас, Аз ще си спомня." На друго място е казано: „Написах ви на дланта си." Като погледне към дланта си Бог вижда къде е мястото на българина и си спомня за него. Всички могат да тъпчат българите, но като погледне към дланта си, Бог казва: „Тук са те." Заслужава човек да бъде тъпкан от хората, но името му да бъде написано на Божията ръка. Това значи да бъдеш под зоркото око на Любовта.

Сега аз говоря за онези българи, които са в Божествения свят. Има българи и в духовния свят. Когато се намирате в известно затруднение и не можете сами да си помогнете, обърнете се към българите от духовния свят, те ще ви помогнат. Ако и те не могат да ви помогнат, обърнете се към българите в Божествения свят. Те непременно ще ви се отзоват. Дали вярвате в това, или не вярвате, не е важно. Ако е верно, за моя сметка остава, аз печеля; ако не е верно, ще благодарите, че съм ви дал едно богато угощение.

*

„Каквото вържете на земята, вързано ще бъде и на небето. Каквото развържете на земята, развързано ще бъде и на небето." Какво ще вържете на земята? Ще вържете вашето безверие, безнадеждие и безлюбие на земята, за да бъдат вързани и на небето. Какво трябва да развържете на земята? Развържете вярата, надеждата и любовта на земята, за да бъдат развързани и на небето.

Пожелавам ви сега като българи да бъдете образец на всички народи. Какво представят българите? Те не са нито избраниците на Бога, нито ония първенци, които се отказаха да присъстват на царската вечеря, под различни предлози: че си купили ниви и ги засели, че воловите си опитвали, че се женили. Когато званите се отказаха от поканата на царя, той каза строго на слугата си: „Иди по кръстопътищата и ми доведи всички хроми, клосни, сакати и слепи да ги облека в нови премени, да седнат с мене заедно на трапезата." Това са българите. Хроми и сакати са те за греха, за престъпленията. Слепи са за злото - не го виждат. Те са осиромашели за стария и грешен живот; те се отказват от всички заблуждения и търсят новия светъл ден, в който слънцето вечно грее, а правдата строи нови пътища.

Благословен е онзи народ, за който може да се каже: „Който не беше мой народ, намери ме. Моят народ обаче остана вън."

„Израил и българин", 8 септември 1940 г., София - Изгрев.


  Летопис на изгрева - Том 2 - Теофана Савова
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ