НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

НОВОТО УЧЕНИЕ

  900 Мисли на Учителя - Лалка Кръстева (1927-1998)
Алтернативен линк

НОВОТО УЧЕНИЕ


* Препятствията, мъчнотиите, които имате, това са камъните, от които ще образувате стъпала, за да се повдигнете. Ако светиите не бяха имали страдания, никога не биха достигнали до тази Божествена пълнота, която имат.

* Приятел е само онзи, който е готов да се жертва за вашето повдигане. Новото учение изисква доброволна жертва, а не жертва чрез изнудване или чрез насилие. Доброволната жертва, жертвата по любов, това е новото.

* На това напрежение, на тия отрицателни мисли, които се носят из атмосферата, вие трябва да дадете отпор, а не да се оставяте негативната обстановка да ви въздейства.

* Не може да дишате добре и правилно, ако мисълта ви не е активна и чиста. Чистата мисъл привлича чистия въздух.

* Всеки един момент сме изложени на опасности. Със силна концентрация на мисълта и молитва може да се спасим от злощастието.

* Ще се изменим, ако искаме да се изменим. Ако не искаме, никоя сила не е в състояние да ни измени. То не е механичен, а абсолютно свободен процес.

* Новите условия изискват нови съзнания. Атмосферата на Земята коренно ще се измени, ще стане по-рядка, ще се намали количеството на кислорода, както и атмосферното налягане.

   Когато настъпва нова епоха, тя всякога се предшества от много неблагоприятни условия.

* Учен човек е този, който познава Бога от опит, който е готов да направи за Бога всичко, който знае всеки един момент какво може да му се случи.

* Ако дойде злото и ти каже: “Живей както си знаеш, яж и пий, за нищо не мисли”, ти му кажи: “Не, аз трябва да имам сърце чисто като кристал, ум светъл като Слънцето, душа необятна като Вселената и дух мощен като Бога и едно с Бога.”

* Смирен човек е онзи, който може да пожертва всички свои блага за Бога и цялото човечество.

* Като изучавате светлината на червените лъчи една година тъй, както трябва, ще видите колко мощно и целебно е тяхното действие. Ще почувствате живата, безсмъртна природа на тези лъчи. Ако можете да видите този хубав, ярък червен цвят, никога няма да го забравите. Бог е оставил една велика тайна в тия червени колебания, в тия трептения. Една есенция е затворена от хиляди години в този цвят и Бог очаква децата да бъдат досетливи и умни, че всеки да си вземе толкова благо от него, колкото му е необходимо. Ние отминаваме тази светлина и постоянно викаме за помощ, и умираме при голямото изобилие, което Бог праща. И така ще умираме още дълго време. Ще ходим горе да се учим, пак ще се връщаме, докато в нас остане истинското познание за благата, които ни заобикалят.

* Ако всички живеехме за Господа и Божията любов, бедни хора нямаше да има.

* Смирението е Божията благодат, която пази душата от разтление. То е вътрешна защита против всички тайни грехове, които може по всяко време да се проявят и пораснат в почвата на сърцето. Смирението държи под своята власт всичките лоши зародиши и семена и дава място на сърдечните добродетели да растат и виреят в душата, докато пуснат корени в живота на духа ни. Всеки, който носи смирението като добродетел в душата си, носи в същото време и отпечатъка на Божията святост и правда.

* Духовен е онзи, чието съзнание е винаги будно и готово да изпълни волята Божия.

* Всяка култура, която не изпълнява Божията воля, се заличава. Всяка държава, която не се подчинява на Божиите закони, се унищожава, а когато им се подчинява, се благославя. Така е било, и така ще бъде.

* Под “кротък” човек се разбира бял, светъл човек, който привлича светлината в себе си и я отразява навън. Кроткият е светещ човек, затова е определено той да наследи Земята. Кроткият човек има високо съзнание, затова може да привлича светлината. Тя се привлича от тела или съзнания, които са организирани. Светлината на съзнанието прави човека жив. Без нея той е мъртъв. Бог се проявява чрез кроткия.

* Човек, на когото духът говори, не мисли за себе си, той заема всякога последно място.

* Жизненият еликсир идва отдалече, минава през Слънцето и слиза на Земята на всеки две хиляди години и носи нов живот, нова култура, нова епоха.

* Красиво качество е точността. Точността е съграждане, хармония, такт, музика.

* Всички сме едно. Да правим зло на другите, значи да правим зло на себе си.

* Ненаситните желания - това е робството на човека.

* Който обича, е силен. Който знае, е силен. Който е свободен, е силен. Отвътре да бъдете свободни, а отвън ограничени.

* В бъдеще вие ще обичате майка си, баща си, близките си, приятелите си за това, което вие можете да направите за тях, а не за това, което те правят за вас.

* Човек е точен по отношение на тези, които обича. Честният е точен спрямо всички.

* На всеки човек може да се предостави случай да направи услуга на своя неприятел и да му стане приятел. Използвайте този случай.

* Човек чрез тялото си има отношение към Космоса. Всяка дисхармония, причинена някога в тялото му, внася дисхармония и в Космоса. Има центрове в човешкия организъм, които не трябва да се докосват.

* Виждаш на пътя си червей. Ти можеш да го стъпчеш, никой няма да те съди - няма закон в защита на червея. Обаче добрият човек, човекът на любовта, ще се отбие настрани, да не го стъпче.

* Какво ще стане, ако има нов строй, а запазим характерите си, недъзите си, слабостите си? Какво печелим, ако разрушим старата къща, а не можем да съградим нова? Природата не позволява това - тя едновременно руши и съгражда.

* Онова, което вашият ум може да направи, онова, което вашето сърце може да направи, не очаквайте хората да ви го направят. Отвън помощ не чакайте.


  900 Мисли на Учителя - Лалка Кръстева (1927-1998)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ