НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

65) Писма

  Акордиране на човешката душа - т.3 - Боян Боев (1883 – 1963)
Алтернативен линк

В този раздел са включени само писма, които Учителя е диктувал и от които има запазени копия. Писмата, писани саморъчно от Него, са обект на специално издание22.

ПИСМО № 1


Рудолф Буркерт от Чехия изпрати писмо до Учителя с предложение да се обединят всички мистични братства в света в международен съюз, чийто център да бъде в Чехия и оттам да се ръководи. Учителя му отговори така:



Ако мистичните братства се обединят в един орден външно и механически, то утре някои могат да го употребят за свои лични цели. Нека да се държи за духовната свобода и никое мистично братство да не получава нареждания и ръководство от някой външен център, а да се ръководи направо отгоре и да не се ограничава принципът хората да станат проводници на Истината. Трябва да се образува дълбока вътрешна верига, а не външен съюз на братства.

Някои неща във Вашето писмо са верни, но по отношение на формата направете проверка, запитайте онези, които са ви дали тази идея. Всяко мистично братство трябва да има пряк контакт с Небето. Ако получава външни нареждания от другаде, тогава къде остава прекият и жив контакт с Небето?

Мистичните братства трябва да съдържат Любов, да бъдат носители на Божественото и тогава те ще бъдат съединени вътрешно. Вече съществува една организация на духовните работници, на която хората трябва да дадат израз, и няма защо да я създават сега. Тази организация е Великото Всемирно Бяло Братство.

На едно място в Библията много ясно се говори за Всемирното Бяло Братство, а именно в Посланието на апостол Павел към евреите, 12-а глава, 22-24 стих: „...но пристъпихте до хълма Сион, до града на живия Бог, небесния Ерусалим, и при десетки хиляди тържествуващи ангели, при събора на първородните, които са записани в небесата, при Бога – Съдията на всички, при духовете на усъвършенстваните праведници, при Исуса – Посредник на нов завет, и при поръсената кръв, която говори по-добри неща, отколкото говори Авеловата.“

Мистичните братства ще имат подкрепата на горната организация, ако са носители на Божествените принципи, и тогава чрез Всемирното Бяло Братство те ще са обединени.

Външното сближение между мистичните братства може и трябва да има взаимно опознаване, да си ходят на гости, да имат деликатни, приятелски отношения едно към друго, да се види кому какво се е дало от Горе. Нали всеки пророк казва това, което му е открито? В това няма да има еднообразие. При такава вътрешна обмяна циркулират соковете на всяко едно от тях в другите, без никакво препятствие, както жизнените сокове в организма.

От друга страна, могат да се свикват международни събори на всички мистични братства и мистични души в света, и то на планина – Алпите или Рила. Но съборите да бъдат само за взаимно опознаване.



ПИСМО № 2


Пристигна писмо от един французин и Учителя ми продиктува следния отговор:



Не трябва да правите разлика между умствена, духовна и физическа работа – съединете трите в едно. Направете физическия свят условие, духовния свят – съдържание, а Божствения свят – смисъл.

Като работите каквото и да е, считайте, че за Бога работите. Вие намирате една работа за светска, а друга – за Божествена, а това не е вярно. Когато дойде Христос за грешните, това не беше ли Божествена работа? Каквато и работа да вършите, съзнавайте, че е за Бога, че тя е Божествена.



ПИСМО № 3


Французинът Л. Г. писа, че има дар да лекува с жизнен магнетизъм и помоли Учителя да му помогне мислено. Учителя му писа следното:

Като работите безкористно от Любов, за Слава Божия, за Царството Божие и за изпълнение Волята Божия, ще имате подкрепата на Небето.

Един ден ще благодарите за противоречията, които сте срещнали в живота си.

ПИСМО № 4


Една сестра от чужбина писа, че е поканена да държи беседа в един затвор на 31 декември, срещу Нова година, и тя попита Учителя за тема. Той отговори следното:



Страдание без ожесточение е правият път. И ако има ожесточение и после пак страдание, тогава не ще има омекотяване, а втвърдяване. Страданието е процес на омекотяване и точно това трябва да се изясни. Вие може да говорите на следната тема: „Благото, което носят разумните страдания за човешката душа“. Именно страданието е Божествен език, с който Небето говори на тези, които се отклоняват от правия път; страданието е език, който показва, че сме в една дисхармонична среда.



ПИСМО № 5


Същата сестра сподели, че е държала сказката по дадената тема пред затворниците и че е имала голям успех. Сега бе поканена да говори пред политически затворници и тя отново попита Учителя каква да бъде темата. Той й отговори:



Говорете върху следната тема: „Любовта като фактор, който може да обедини човечеството в едно“.



ПИСМО № 6


Една сестра от чужбина, която отскоро бе похлопала на духовната врата, помоли Учителя да я напътства. И Той ¢ предначерта следното:



Пътят на ученика е като на зазоряване. Трябва да се върви от светлина към светлина – следвайте този път. Страданието в света служи за пречистване, за избелване. С него могат да се оценят радостите, които ще дойдат. Без скръбта радостта ще остане неоценена. Страданието е подобно на изораването на една нива, то подготвя онзи процес, който създава възможност да се посее нещо хубаво в човешката душа, а пък плодът е възнаграждението за работата, която сме свършили.



ПИСМО № 7


Италианецът К. попита Учителя за езотеричната страна на Евангелието. Учителя отговори:

Трябва да се знае, че в живота има единство. Животът не може да се дели и следователно, за да го разберем, трябва да имаме Любов, която го осмисля. А понеже волята в индивида схваща нещата от собствено гледище, в света се ражда злото. Нека волята да се остави под контрола на Божествената Мъдрост, за да може човек да се развива правилно. Нека човек да работи за хармонизиране на своята воля с Божествената. Евангелието на Йоана е за хармонизиране на човешката воля с Божията воля, то е Евангелие на Любовта. Именно това е мистичната страна в Евангелието на Йоана.

Засега това, ала хубаво е да четете и книгата „Светът на Великите Души“, според упътванията към нея.



ПИСМО № 8


Един италианец от Рим писа, че в душата му има зазоряване и че иска да получи Висша Мъдрост, Дух на Истина, Светлина и Любов. Той се интересуваше кое е новото, което иде, и по какъв начин ще дойде.

Учителя отговори така:



Вие вървите по правия път. Щом чувствате зазоряване, вървете напред и не се спирайте. Духът на Истината, на Светлината, на Любовта, на Висшата Мъдрост ще дойдат във Вас постепенно и по вътрешен начин, а не по механичен. Това зазоряване, което чувствате в себе си, показва, че тези висши сили вече работят върху Вас и като сте в контакт с тях, ще бъдете изведени до целта.

Новото, което иде, е Свободата. Новото е Истината, която ще слезе по пътя на Любовта. Новото се състои в следното: хората няма да се измъчват взаимно, или казано на положителен език – хората ще си услужват и ще живеят един за друг. Те ще престанат да ходят пипнешком, ще излязат от нощта в деня, за да ходят в светлина.

Не забравяйте: в Природата всички работи започват микроскопически, най-напред – с малкото.



ПИСМО № 9


Един чужденец се оплакваше от неврастения, той бе отчаян и изпълнен с песимизъм. Учителя му отговори така:



Най-първо Ви трябва чистота на мисълта, после – благородна дейност на чувствата, и накрая – здравословна физическа работа. Радвайте се на всяка работа, колкото и малка да е тя. Бъдете доволен в недоволството си. Знайте, че това, което ще дойде, когато сте доволен от него, то ще бъде едно благо за вас. Постъпете както Христос на кръста – Той прости и Вие простете на всички. Бъдете доволен от това, което имате, и в дадения случай бъдете доволен от това, което постигате.

Препоръчвам Ви да пиете топла вода, носете я в един термос и никак да не употребявате студена. Вечерно време измивайте краката си с топла вода. Употребявайте сурово зеле, като го дъвчете бавно, също така – моркови, ряпа, варени картофи с малко сол и масло. По възможност избягвайте месната храна. Един-два пъти на седмица сварявайте жито и го яжте с малко сол или захар.

Следвайте цял месец тези препоръки, вижте има ли микроскопическо подобрение и ми опишете в какво точно се състои то.

Прочетете Евангелието на Йоана, всеки ден си избирайте по един стих и размишлявайте върху него.



ПИСМО № 10


Една рускиня, живееща в Съединените щати, помоли Учителя да бъде приета за ученичка. Учителя ¢ отговори веднага, кратко и лаконично.

Любовта е, която държи учениците с Учителя. Имате ли Любов, вие сте в пътя на ученика и светлината на Учителя ви озарява и ръководи.



ПИСМО № 11


Ето още едно кратко писмо, изпратено в отговор на една сестра.



Стремете се към непостижимото и невъзможното, защото чрез Бога всичко е постижимо. Бог се занимава с постижение само на непостижимото.



ПИСМО № 12


Учителя ми продиктува следното писмо до един болен брат:



Силите, които ще Ви излекуват, са вътре във Вас. Отслабнахте, понеже много давахте, без да се зареждате. Сега, за да се засилите, трябва да вземате. А това става чрез концентрация и свързване с източника на всяка сила. Всичко е вътре във вас. И като прибавите към горните указания спазването на естествените хигиенични правила, Вие ще имате всички условия, за да се обновите физически.

Това за Вас е изпит за посвещение и ако го издържите, завинаги ще скъсате с прераждането и вече ще почнете да работите по закона на вселяването. Ако сега не издържите на тази задача, тогава тя ще се отложи за друго прераждане, да, но и занапред, когато и да е, ще трябва да я разрешите. Обаче днес имате всички условия, за да я разрешите.

Тази болест се дължи на едно вътрешно състояние и за да я извадите от корена, трябва да се измени вътрешното Ви състояние, а това става чрез усилена концентрация, както казах.

Вие не трябва да виждате противоречия в нищо. Освободете се от тях. Не трябва да държите в ума си разни тревоги и недоволства. Освободете се от тях. Най-силните лечебни фактори са светлата Любов и хармонията. Всеки ден се вслушвайте в това, което Бог Ви говори отвътре.

Свържете се с животворната Любов и с всичко светло и красиво. Отстранете тъмното от своето съзнание. Всеки ден се концентрирайте върху светлото и красивото и върху Бога, за да протекат през Вас животворните енергии на Любовта.



ПИСМО № 13


Писмото бе отговор до една сестра.



Вяра непреодолима!

Физическите пречиствания са Божии благословения. А когато благословенията дойдат, човек трябва да се радва. Когато хамбарът се изпразни, а нивата се напълни, земеделецът трябва да се радва. Когато богатството се превърне в знание, скръбта – в радост, слабостите – в сила, двоумението – в трезва мисъл, бързината – в търпение, надеждата – в мир, човек е на правия път да приложи Божествената мъдрост в живота си.

Само чистата съвършена Любов прави душите съвършени. Само Любовта обединява великото и малкото. А когато те се обединят, образуват Божествената хармония, в която душите живеят.

Бог е живот без прекъсване, светлина без сенки, движение без реакция, Дух на безгранична свобода, Истина, която привлича всички същества към себе си. Любовта изпълва всички празнини – и на временния, и на вечния живот. Блажени, които Го познаят и Му служат.



ПИСМО № 14


Една сестра писа до Учителя, че минава през големи мъчнотии, и Той ¢ отговори следното:



Там, където са най-големите мъчнотии, там е Господ – човек да не се съблазнява. Там, където са най-големите радости, Господ се прославя, а където са мъчнотиите, там Господ работи за човека.

Ще се оправят Вашите работи, Господ ще Ви избави, ще победи.



ПИСМО № 15


Писмото бе изпратено до една сестра.



Благото на човека е в изпълнение Волята Божия. Светът днес се нуждае от любящи души. Не отлагайте доброто.



ПИСМО № 16


На един брат, чийто син скоро си беше заминал от този свят, Учителя писа следното:



Син Ви е добре сега, не се смущавайте. Молете се и благодарете на Бога. Такава е Волята Божия. Да бъдем винаги благодарни за всичко, което става. Ние гледаме на нещата от съвсем ограничено, егоистично гледище. Божественият свят всякога разглежда нещата широко и във връзка с далечни хоризонти.


  Акордиране на човешката душа - т.3 - Боян Боев (1883 – 1963)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ