НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

45) Мощно течение

  Акордиране на човешката душа - т.3 - Боян Боев (1883 – 1963)
Алтернативен линк

МОЩНО ТЕЧЕНИЕ


Един швейцарец бе приет от Учителя. Той заяви, че желае да работи за новите идеи в Швейцария.

Вам ви трябва метод, чрез който да предадете Истината на своите ближни и те да я приемат на радо сърце. Но по-напред Вие сам трябва да опитате Истината, която ще им кажете. Защото иначе у вас може да дойде едно вътрешно съмнение и да си помислите, че си губите времето. Вие трябва да сте убедени в това, което ще кажете. В съвременната европейска култура хората са изгубили усет за Истината. Трябва им ново разбиране, което да възстанови усета им към духовното. Хубаво е, че швейцарците имат ред, система, точност и чистота, но тези качества сега трябва да преминат в духовната сфера, във вътрешния живот. Швейцарците са стигнали до едно място и мислят, че по-хубаво от това, което имат, не може да бъде. И вследствие на тази форма на осъзнаване на живота не могат да се приложат новите идеи, които ние ще ви дадем, това, което вам е потребно. Писанието казва: „Които Ме потърсят, ще Ме намерят.“

Днес хората са изгубили Божествената топлина и светлина, но щом ги намерят, ще им се отворят очите и ушите. Няма връщане назад – в цяла Европа иде нещо хубаво, но преди това ще дойдат големи страдания, които ще ползват човечеството.

За Новото учение се работи тук, всред българите, които представляват сравнително по-твърда почва. Но с това ще се опита силата на Учението, защото се влиза в една по-неорганизирана материя и за да се организира и подготви тя за живот, се иска знание. В Швейцария, Англия и пр. няма такива големи препятствия, както тук, и там може да се работи по-лесно.

Сега Вие трябва да представите в Швейцария най-първо външната страна на Учението. Като се върнете, във Вас ще изпъкне ясно какво Ви трябва, но ще се явят и известни мъчнотии. Никога човек не може да бъде обичан на Земята така, както би искал, защото тук няма условия, а горе – в Реалния свят, е друг въпрос. Любовта към Бога трябва да е над всичко. Погрешката на падналите същества е там, че личният им живот взе надмощие, те туриха любовта към себе си по-горе от Любовта към Бога. Любовта към Бога се проявява външно в усилване на желанието да се работи за Бога. Ако е пълна торбата ви, всички ще идват при вас. Понеже толкова хиляди години хората са били лъгани, то те гледат с четири очи, не искат да бъдат отново излъгани. А Любовта трябва да се облече в най-хубавата си дреха и да я познаят. Като обикнете Бога, и вас ще обикнат.

Реплика: От Вас се научих да обичам Бога.

Там е тайната. Швейцарците трябва да обичат Господа в швейцарците. Любовта е голямо, мощно течение. Сега предизвиквайте у вас малкото течение, за да се приспособи нервната ви система към Новото учение. По-напред трябва да повярвате, че светът ще се поправи. Най-лесно е човек да обича, но и най-мъчно се разбира, че именно това търси той. Старият човек в нас трябва да се научи да слугува, защото досега той е бил господар. Мъчнотиите са книжни стени. Мъчните работи Господ е оставил за Себе Си, а лесните работи е оставил за хората.

Студът, вятърът и Слънцето искали да свалят палтото на един човек. Но като излезли студът и вятърът, той все повече се завивал с палтото. Обаче като напекло Слънцето и той свалил палтото си. Та това, което другите методи не могат да направят, Любовта може да го направи и сега. Тя непременно ще го направи.

Реплика: Учителю, кажете нещо за вегетарианството.

Вегетарианството е наука за абсолютната вяра. Растението, като си даде плода, казва: „Които и да сте вие, бъдете добри, изяжте плода и посейте семката.“ Едно растение се задоволява да се храни с по-необработена храна, а хубавото, което изработи, го дава на другите. Растенията са много учени – те кондензират светлината и я влагат в плодовете. Всеки народ си има своя гама, на която трябва да се говори. И затова трябва да се изучи на коя гама са построени швейцарците, та да им се говори на тази гама.


  Акордиране на човешката душа - т.3 - Боян Боев (1883 – 1963)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ