НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

4. ПРИРОДА И КАЧЕСТВА НА ЗНАЦИТЕ НА ЗОДИАКА

  Астрология - Влад Пашов (1902- 1974)
Алтернативен линк

4.

ПРИРОДА И КАЧЕСТВА НА ЗНАЦИТЕ НА ЗОДИАКА



От изложеното дотук видяхме, че имаме четири основни елемента, всеки от които има по три изражения, проявяващи се в три знака и така получаваме 12-те знака на зодиака. Видяхме също, че зодиакалния кръг се простира по протежението на еклиптиката - видимият път на Слънцето - като обгръща една ивица широка 16-18 градуса, в която област се движат Слънцето, планетите и Луната. Разгледахме различните отношения на знаците по елементи и динамическа принадлежност.

Имената и символите на 12-те знака са следните:


Публикувано изображение

Преди да продължим по-нататък, ще се спра за малко върху качествата на знаците.

В чист технически смисъл зодиакалните знаци представят 12 подразделения на еклиптиката и са проявление на четирите елемента, според които се разпределят в четири групи от по три знака, наречени тригони. Така, че имаме четири тритона - тригон на огъня, тригон на въздуха, тригон на водата и тригон на земята.

1.  Знаците на огнения тригон са: Овен, Лъв и Стрелец.

2.  Знаците на земния тригон са: Телец, Дева и Козирог.

3.  Знаците на въздушния тригон са: Близнаци, Везни и Водолей.

4.  Знаците на водния тригон са: Рак, Скорпион, Риби.

Видяхме също, че четирите тригона, като проявление на четирите елемента, дават четири основни типа и четири темперамента. Холериците, които са проявление на елемента на огъня, са: духовити, красноречиви, търсещи слава и почести, амбициозни, с високо мнение за себе си. Те са хора огнени, като стихия.

Сангвиниците, които са израз на елемента на въздуха, са дружелюбни, обичат мира и хармонията и са справедливи, идеалисти, обичат науката и изкуствата, интелектуалци. Ме- ланхолиците като проява на елемента на земята са практични, реалисти, критично настроени, с дълбока мисъл, способни на дълбока концентрация и себевглъбяване. Флегматиците като проява на водния елемент са сензитивни, чувствителни, мечтатели, хора със силно въображение, религиозни.

От друга страна знаците се разделяха на положителни или мъжки и негативни или женски. Мъжки знаци са тези на огъня и на въздуха - Овен, Лъв, Стрелец, Близнаци, Везни, Водолей, а женски са тези на водата - Рак, Скорпион, Риби, и на земята - Телец, Дева, Козирог.

Знаците се делят още на северни и южни.

Северни знаци са: Овен, Телец, Близнаци, Рак, Лъв, Дева. Наричат ги така, защото, когато Слънцето минава през тях, то се намира на север от екватора, т.е., през пролетта и лятото.

Южни знаци са: Везни, Скорпион, Стрелец, Козирог, Водолей и Риби. Наричат се така, защото, когато Слънцето минава през тях, то се намира на юг от екватора, тоест през есента и зимата.

След това имаме разделение на знаците на три динамични групи от по четири знака, според които знаците се делят на кардинални или главни, неподвижни и подвижни - или общи.

Кардинални знаци са: Овен, Рак, Везни, Козирог. През тях Слънцето преминава в началото на всеки от четирите сезона и главната им отличителна черта е активността, деятелността и инициативата.

Неподвижни знаци са: Телец, Лъв, Скорпион, Водолей. През тях Слънцето минава средата на всеки сезон. Тяхната отличителна черта е устойчивостта и постоянството.

Подвижни или общи знаци са: Близнаци, Дева, Стрелец и Риби. Тяхната отличителна черта е приспособимостта. Присъщи са им подвижност, общителност.

Знаците се делят още на плодовити и ялови - или безплодни.

Плодовити знаци са: Телец, Рак, Скорпион и Риби. Безплодни знаци са: Овен, Лъв и Козирог, а останалите знаци Близнаци, Дева, Везни, Стрелец и Водолей са със средна плодовитост. Знаците могат да се разделят на четири групи, според годишните времена. Овен, Телец и Близнаци се наричат пролетни знаци, защото Слънцето преминава през тях през пролетта. Пролетта започва от 22 март, когато Слънцето влиза в първия градус на Овена - първия знак на зодиака, и продължава да 22 юни, когато Слънцето влиза в знака Рак, с който започва лятото.

Рак, Лъв и Дева се наричат летни знаци, защото през тях Слънцето минава през лятото - от 22 юни, когато Слънцето влиза в знак Рак, до 22 септември, когато светилото влиза в знак Везни и започва есента. Везни, Скорпион и Стрелец се наричат есенни знаци, защото Слънцето минава през тях през есента - от 22 септември до 22 декември, когато светилото влиза в знака Козирог, от когото започва зимата. Козирог, Водолей и Риби се наричат зимни знаци, защото Слънцето преминава през тях през зимата. Така че всеки месец Слънцето изминава по един зодиакален знак, който обгръща 30 градуса, а всеки ден изминава приблизително по един градус.

От 22 март до 21 април Слънцето е в знака Овен.

От 21 април до 22 май е в Телец.

От 22 май до 22 юни е в Близнаци.

От 22 юни до 22 юли е в Рак.

От 22 юли до 22 август е в Лъв.

От 22 август до 22 септември е в Дева.

От 22 септември до 22 октомври е във Везни.

От 22 октомври до 22 ноември е в Скорпион.

От 22 ноември до 22 декември е в Стрелец.

От 22 декември до 21 януари е в Козирог.

От 22 януари до 22 февруари - във Водолей.

От 22 февруари до 22 март е в Риби.

През различните години има по един-два дни разлика в излизането на Слънцето от знаците.

В знаците Овен и Везни се пресичат еклиптиката и небесният екватор и това са точките на равноденствията. Овен е точката на пролетното равноденствие и начало на пролетта - 22 март, а Везни е точката на есенното равноденствие и начало на есента - 22 септември.

Рак и Козирог се наричат знаци на тропиците - Рак отбелязва най-високата точка, до която Слънцето достига в северното полукълбо и се нарича тропик на Рака. Тогава е най-големият ден. А Козирог отбелязва най-южната точка, до която достига Слънцето през зимата и тогава е най-късият ден и най- дългата нощ.

Като знаци на духа, науката и философията се считат Близнаци, Дева, Везни, Козирог и Водолей.

На Скорпиона се гледа като на мистичен, предразполагащ към окултните науки знак, особено към алхимията; под него са и научните открития.

Като знаци на богата жизненост и добра, солидна физическа конструкция се считат знаците Овен, Телец, Близнаци, Лъв, Дева, Скорпион, Стрелец и Водолей. А знаците Рак, Козирог и Риби дават слаби конструкции.

Тъй като човек е един микрокосмос, малка вселена, образ и подобие на Макрокосмоса - голямата Вселена, то и знаците на зодиака, които представляват различни органи в Макрокосмоса, са разпределени и управляват различните части на човешкото тяло, както следва:

Овен управлява главата, лицето, мозъка и интелекта.

Телец управлява врата, шията, ларинкса и сливиците.

Близнаци управлява рамената, ръцете, плешките и белите дробове.

Рак управлява гърдите и стомаха.

Лъв управлява гърба и сърцето и е център на жизнените сили.

Дева управлява корема и червата.

Везни - кръста, бъбреците, ребрата и вътрешните полови органи.

Скорпион - външните полови органи и отделителната система.

Стрелец - таза, бедрата, артериите и черния дроб.

Козирог - колената, кожата и костната система.

Водолей - глезените, прасците и кръвта.

Риби - ходилата и пръстите на краката.

Така е разпределен зодиакът в човешкото тяло. За принципите и основанията на това разпределение говорих в „Отношението на астрологията към херметичната наука” в главите за космичния човек и тайната на зодиака.

Понеже и човечеството представлява едно цяло, един организъм, то зодиакът е отразен и в човечеството. Различните народи се намират под управлението на различните знаци на зодиака, което вече определя тяхното място и функция в общочовешкия организъм.

Овен управлява следните страни: Англия, Германия, Дания, Палестина, Сирия и Япония.

Градове: Бирмингам, Флоренция, Неапол, Верона, Падуа, Марсилия, Краков, Сарагоса и др.

Телец управлява страните Ирландия, Персия, Малайзия, Кипър и Гърция.

Градове: Дъблин, Лайпциг, Палермо, Сент-Луи и пр.

Близнаци - страни: САЩ, Белгия, Ломбардия, Египет, Канада, Източна Англия, Фландрия, Триполи.

Градове: Лондон, Мелбърн, Мец, Нюрнберг, Версай, Сан Франциско и др.

Рак - Холандия, Нова Зеландия, Северна и Южна Африка, Парагвай.

Градове: Тунис, Алжир, Амстердам, Милано, Ню Йорк, Манчестър, Стокхолм, Истанбул и др.

Лъв - Франция, Италия, Чехия, Сицилия, Алпите, Северна Румъния.

Градове: Рим, Бристол, Прага, Дамаск, Филаделфия, Чикаго, Бомбай.

Дева - Турция, Швейцария, Източна Индия, Асирия, Месопотамия. Вавилон, Тесалия, Силезия, Гърция.

Градове: Йерусалим, Коринт, Лион, Париж, Тулуза, Хайделберг, Бостън, Багдад, Лос Анджелис, Бриндизи, Страсбург и др.

Везни - Австрия, Китай, Тибет, Горни Египет, бреговете на Каспийско море, Аржентина и др.

Градове: Анверс, Фрайбург, Виена, Лисабон, Йоханесбург, Копенхаген, Нотингам.

Скорпион - Алжир, Мароко, Кападокия, Норвегия, Ката- луния, Трасваал.

Градове: Ливърпул, Месина, Балтимор, Ню Орлеан, Вашингтон, Валенсия.

Стрелец - Горна Арабия, Австралия, Далмация, Унгария, Моравия, Прованс, Тоскана, Испания и Мадагаскар.

Градове: Авиньон, Будапеща, Ротенбург, Щутгарт, Толедо.

Козирог - Индия, Афганистан, Тракия, Македония, Албания, България, Гърция, Сирия, Босна, Мексико.

Градове: Портсайд, Оксфорд, Бранденбург, Брюксел, Ка- сел, Мексико и др.

Водолей - Арабия, Русия, Прусия, Пиемонт, Абисиния, Вестфалия и др.

Градове: Хамбург, Залцбург, Бремен, София и др.

Риби - Португалия, Калабрия, Галиция, Нормандия и Сахара.

Градове: Севиля, Вормс, Александрия, Ланкастър и др.

В знаците на зодиака е проявен и законът на полярността. Знаците са поляризирани два по два и се явяват като поляризация на първичната творческа енергия. Така полярни са: Овен- Везни, Телец-Скорпион, Близнаци-Стрелец, Рак-Козирог, Лъв- Водолей, Дева-Риби.

Съществува една вътрешна връзка и зависимост между тези космични полюси, но това е предмет на езотеричнага астрология.

***

Днес често се говори, че се намираме в епохата на Водолея. За да разберем значението на този израз, ще припомня само, че по-рано споменах за така наречената прецесия или изпреварване на равноденствията, при което пролетната равно- денствена точка, която се намира там, където еклиптиката пресича небесния екватор, се премества назад с около 50 секунди на година. За приблизително 2100 години това движение е 30 градуса, т.е., изминава един знак. Ние проектираме това преместване на равноденствената точка на Слънцето. Казва се, че Слънцето остава в един знак по 2100 години, което отбелязва една астрологическа епоха. От 1914 година пресичането, тоест равноденствената точка е влязла в знака на Водолея, преди това е била в Риби, а още по-рано в Овен и т.н. Затова се казва, че Слънцето е в знака Водолей, където ще остане 2100 години - тоест това е епохата на Водолея, която носи новото в света. Под въздействието на енергиите на Водолея днес стават всички промени по света. В началото сме на една нова епоха, в която настъпват нови сили, които коренно ще преобразят света.

Както ще видим после, господар на Водолей е планетата Уран, която - започне ли да действа - разрушава всичко старо и създава ново. Епохата на Водолея ни носи новата мисъл и новия живот, чрез които човек ще реши всички противоречия - индивидуални, семейни, обществени и общочовешки. Влизането на Слънцето във Водолей отбелязва пробуждане на новото, космичното съзнание на хората, съзнание, в което ще разберем, че сме необходими един на друг, съзнание, при което коренно ще се променят отношенията между хората, при което ще се уредят всички противоречия и ще започне правилното разпределение и използване на благата. Водолей отбелязва началото на ерата на братството между народите.

За да завърша със знаците, ще резюмирам казаното за природата и качествата им:

1. Овен. Той е огнен, кардинален знак, във физическото тяло управлява главата и мозъка, в душевния живот управлява импулсите, желанията, амбициите и ентусиазма; в умствения живот управлява интелекта, идеите, сетивните възприятия и елементите на творчество и разрушение в умствената природа. Това е принципът, който действа.

2. Телец. Той е земен знак, неподвижен във физическото тяло, управлява врата и гърлото, регулира лимфната система. В психичния живот управлява стаените чувства и сластолюбието, гордостта и търпеливостта, издръжливостта, ината и работливостта. Той се счита за принцип на производителността и търпението.

3. Близнаци. Въздушен, общ или подвижен, във физическото тяло управлява раменете и ръцете, в психическия живот дава нерешителност, колебание и безпокойство; хората са с подвижен дух, раздразнителни, променливи, жлъчни. Близнаците е проектиращата и изпълнителна сила в природата.

4. Рак. Воден, кардинален; символ на привързаността към живота; представя също оживяващите и оплодотворяващи есенции на жизнената сила - управлява функциите на дишането, гърдите, стомаха и храносмилането. В психичния живот се проявява като капризност, чувствителност, нежност и обич към живота, икономичност, възприемчивост, паметливост. В Рака имаме уравновесяване на жизнените, материалните и духовните сили.

5. Лъв. Огнен знак, неподвижен. Символ на сила и могъщество. Във физическото тяло управлява сърцето и гърба. Той е център на всичките жизнени сили. Глава на огнения тригон, управлява главата и интелекта, също така сърцето и любовта. Изразява благородство, свободолюбив и любезност.

6. Дева. Земен знак, подвижен. Символ на непорочност, девственост. Във физическото тяло управлява корема и червата - слънчевия възел и свързаните с него асимилационни и разпределителни процеси. В психическия живот - егоистичните чувства, чувствителността, свенливостта, нерешителността и приспособимостта. В умствено отношение дава критицизъм, анализ, логика и разговорчивост.

7. Везни. Това е един въздушен и кардинален знак. Везни представя вътрешното равновесие на силите в природата и съдържа тайната на Божественото изкупление в древните посвещения. Във физическото тяло управлява кръста, бъбреците, далака. В психично отношение показва артистичност и изтънченост, желание за одобрение и всички социални стремежи. В умствено отношение - сравнение, наблюдателност, възприемчивост, разсъдливост, уравновесеност.

8. Скорпион. Воден и неподвижен знак. Символизира смъртта и изкушението. Това е символическата змия, която е изкушила Ева. Оттам и падението на човека от точката на равновесието във Везните в унищожението и смъртта чрез лъжата и измамата на Скорпиона. Във физическото тяло представя половата и възпроизводителна система. Емблема на раждането и живота. В психическата област управлява животинските страсти, ревността, завистта, гордостта. В умствено отношение - любопитство, мистицизъм, хитрост, способност да отсъждаш справедливо. Символ на раждането на идеите.

9. Стрелец. Това е огнен и подвижен знак. Емблема на физическата сила, устойчивостта и авторитета.

Във физическото тяло управлява бедрата. В психичния живот - безпокойство, разширение. В умствено отношение - пророчество, интуиция, философия. Символизира организаторските качества на ума.

10. Козирог. Това е земен и кардинален знак. Във физическото тяло управлява колената. В психичния живот дава икономичност, постоянство. В умствено отношение - такт, дипломация и амбиция.

11. Водолей. Въздушен и неподвижен. Във физическото тяло управлява глезените. В психиката - социалните чувства, верността, точността и искреността. Артистични стремежи, разсъдливост и наблюдателност.

12. Риби. Воден, подвижен. Във физическото тяло управлява стъпалата. В психиката - медиумичност, гостоприемност, романтичност, впечаглителност, човеколюбив. В умствено отношение дава методичност, нерешителност.


  Астрология - Влад Пашов (1902- 1974)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ