НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

79) Четвъртинките тонове

  Акордиране на човешката душа - т. 2 - Боян Боев (1883 – 1963)
Алтернативен линк

ЧЕТВЪРТИНКИТЕ ТОНОВЕ


Бяхме на общ обяд в малкия салон, изпяхме няколко песни. След това почна разговор върху музиката, в който Учителя каза :

Що е скръб? Това е подтик към един възвишен живот. Мирова скръб в света няма. Скръбта е подтик за влизане в света на мировата Радост.Следователно, за да бъде на Земята разбрана Радостта, трябва да се започне със скръбта. Низшите същества, които ни пречат, са все изостанали души. Провидението ни е облякло със скръбта, за да кажат те: „Оставете ги тези“. Както някои богати хора се обличат със скъсани, оцапани дрехи, за да не ги оберат, обаче в себе си съзнават, че са богати.

Скръбта, която имате, сте я увеличили с микроскоп три-четири хиляди пъти, а тя е един много малък бръмбар. Някой път видиш едно цвете стъпкано или увехнало и един глас ти казва да го полееш, но ти не го поливаш и после чувстваш скръб. Или минаваш и виждаш един камък; вътрешният ти глас казва: „Вдигни камъка“, но не го вдигаш и после чувстваш скръб. Всички противоречия, които сега имате, са най-добри условия за бъдещето. Всички противоречия на Земята са неразрешени задачи, които в бъдеще очакват своето разрешение. Ти мислиш за вола с пренебрежение, че е вол; не е така, Бог го е създал и в тази форма се крие нещо скъпоценно. Оценявай го, зачитай Божественото, което е в него.

Българинът е много динамичен, упорит и твърд. От сегашните народи по-твърд от българския няма. Българинът е образец на твърдостта. Да, той има твърдост, но му трябва и милосърдие. Твърдостта е запад, милосърдието е изток, вярата е север, а доброто е юг.

Напуснете критичния дух. Вие мислите, че другите хора не знаят, оставете това настрана. Считайте себе си за антени, за проводници и мислете, че през вас се предава нещо. Вие стоите и някой път казвате: „От мен нищо няма да стане“. Защо да не кажеш: „От мен ще стане нещо!“? Като държиш сказка, вярвай, че Господ е в тези хора, пред които ще говориш, и че те изпитва какво ще им кажеш. Светът е място, където сме дошли да се насърчим и да се изправим; той не е място за наказание. Любовта на светията, който е обърнал грешника към Бога, е безкористна, и между тях се образува любовна връзка.

Психичната музика е музика на смисъла, органичната е на съдържанието, а механичната е на формата. Психичната музика е музика на принципите, органичната музика е музика на законите, механичната музика е музика на фактите.

В мозъка има три области: на Божествения, на Духовния и на физическия свят. Когато си меланхоличен и изсвиря известни музикални парчета, ще изчезне меланхолията ти, ще се освободиш, ще излезеш от затвора. Някое радио предава музиката грубо, а друго – по-близо до реалността. Сега хората не са добри приематели на музиката, която иде отгоре. Колкото повече се развиват, толкова ще станат по-добри проводници на музиката от Невидимия свят. Човешкият живот без музика не може да бъде разбран. В Божествения свят има музика с толкова ситни трептения, че човешкото ухо не може да я схваща.

Музиката е средство да се предава и изрази Реалността. Един певец пее една октава, друг – две октави или три. За да се дойде до четири октави, колко хиляди години трябват! Мазаров, Карузо и други видни певци са проводници, чрез които се проявяват гениите на музиката. Трябва човек да ви пренесе в музикалния свят, при гениите на музиката, за да слушате и да забележите каква е разликата между тази музика тук и музиката на Реалния свят.

Въпрос: „Ще чуем ли такава музика?”

Да.

Въпрос: „Кога?”

Когато дойде пролетта на музиката.

Въпрос: „Учителю, Вие виждате ли тези гении на музиката?”

В музиката не важи виждането, а слушането. Има моменти, когато дърветата дават концерт – има особено подухване на вятъра. В Индия има мухи, които правят дупки в бамбуковите дървета, но ги правят музикално и вечерно време, когато духа вятърът, се чува особена музика. Това е нещо фанстастично – бамбуковата горичка като че ли е оживяла, пълна с милиарди същества, които пеят.

Българинът е взел своите хороводни песни от плясъка на водата и затова са хубави. Българският ритъм в музиката отличава българина, но днес в българската музика има повече украшения, отколкото трябва, и самата песен става много натруфена.

В света не може да влезе Свобода без музика. Всеки тон дава направление на Живота. Тонът до освобождава човека от ограничения. Тонът ре дава направление и движение. Тонът ми прави човека гъвкав и той се съобразява в какво направление трябва да работи. Тонът фа събира материал. Тонът сол е цъфтеж. Не можеш да говориш сладко, ако не можеш да изпееш добре тона ла. Тонът си прилага. Когато има хубава музика, чувстваш топлина в слънчевия възел и светлина в ума. Ако свириш една песен на струна сол, тя има едно действие, ако я свириш на струна ре или ла, има съвсем друго действие. Тонът трябва да бъде чист и да има мекота. Когато се свири на цигулка, средният пръст дава мекота. Някои музиканти правят грешка в четвъртинките тонове. Сегашната музика е забравила четвъртинките тонове, понеже човек е минал в много гъста среда. Някой пее три и половина октави и мисли, че е голям певец, но когато влезе в онзи свят и чуе седем октави, тогава ще разбере, че сегашната музика е едно предисловие. Тя е почва, върху нея се гради и не трябва да се казва, че нищо не струва. В музикалната техника има много големи постижения и те са за цялото човечество.


  Акордиране на човешката душа - т. 2 - Боян Боев (1883 – 1963)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ