НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

3.3. Изцелението на прокажения

  Историческият път на Бялото Братство през вековете - том 5 - Влад Пашов (1902- 1974)
Алтернативен линк

3.3. Изцелението на прокажения  


В 40-ти стих на първа глава е казано: "И дохожда при Него един прокажен и Му се моли, коленичил пред Него, казвайки: Ако искаш, можеш да ме очистиш. А Той се смили, простре ръка и се допре до него, и му каза: Искам, бъди очистен. И веднага проказата го остави и той си отиде."

Тук първо се вижда, че прокаженият имал вяра, че Христос може да го излекува. И затова Той веднага се съгласява и простира ръката Си, допирайки се до него, и проказата го напуща. В древността е имало много учители, които са лекували с допиране на ръцете си до болния, чрез предаване на магнетизъм. Те са следвали специални училища при Мистериите за лекари, като са лекували с магнетизъм. Някои мислят, че и Христос е лекувал по този начин. Може в някои случаи и Той да е използвал този метод, но при лекуването при Христа е имало нещо по-специфично. Той се е стремял да предизвика вътрешните сили на душата на болния, което става чрез вярата, която болният има. Затова Той често казва " Да бъде според вярата ти". И тук ние виждаме, че прокаженият е вярвал, че Исус може да го излекува. Тази вяра събужда неговите вътрешни сили и само допирането на Христа, който дава стимул на неговите сили, е достатъчно и той е излекуван.

От друга страна проказата е болест на кръвта и показва слабост на Аза на човека, защото кръвта е свързана с Аза. Следователно тя е болест, която показва, че кръвта на човека, която е носител на Живота, е примесена с чужди елементи, противодействащи на Живота. Затова човек трябва да намери сили в себе си, в своята душа. за да се справи с тези чужди елементи в кръвта си. А това става чрез вярата. Значи човек трябва да повярва в своята Божествена природа, че има сила в себе си да се справи с вредните елементи в живота си.

С очистването на прокажения Христос дава импулс на човешкия Аз, като укрепва неговите вътрешни сили. Очиствайки прокажения, Христос стимулира енергиите на Аза на човечеството да укрепне и да добие вяра в себе си. Така че, след изгонването на бесовете на човека и човечеството, Христос въздейства върху Аза на човечеството, за да го укрепи и така той да намери сили в себе си да противодейства на всички елементи, вредни за живота и за прогреса на човешката душа.


  Историческият път на Бялото Братство през вековете - том 5 - Влад Пашов (1902- 1974)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ