НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Хилядолистникът

  Разговори на Ел Шадай - Боян Боев (1883 – 1963)
Алтернативен линк

Хилядолистникът


- Учителю, в една от последните лекции Вие казахте, че трябва да развием хилядолистника, понеже чрез него се свързваме с Бога. Казахте, че чрез този център в най-горната част на главата се проявява Бог.

Учителя каза:

- Човек трябва да държи хилядолистника в изправност. Той трябва да функционира правилно. Човек като отправи ума си към Божествения свят, като мисли за Бога, хилядолистникът работи и се развива. Както някой, който се упражнява да пее, събужда и развива музикалния център, също и хилядолистникът се пробужда като мисли човек за Бога.

Обаче за да развиеш хилядолистника, може като спомагателно средство да си служиш с движение на ръцете, при което леко да допреш с ръце горната част на главата, дето е хилядолистника. Добре е да изговаряш някои формули, както при обливане с вода.

Даже хората, без да съзнават, често допират главата си. Това спомага за развиване центровете на главата. Има и други скрити методи за развиване на хилядолистника, но за сега човек да се задоволи с малко. За мъчните задачи се изисква човек дълго време да се приготовлява. За всяко нещо Бог е приготвил специфично време и условия, специфично съчетание с хора.

Един наш брат казваше, че вечерно време като влезе в стаята, ако лампата не е запалена, вижда ореол около главата на жена си.

Един ден ще виждате ултравиолетовите лъчи. Ние мислим, че всичко ни е известно вече. Не, много малко ни е известно.

Когато Влезеш В духовния свят, ще имаш вяра. Няма да уповаваш на никого, освен на Бога. Инак не ще можеш да издържиш и ще се върнеш. Ще направиш първи опит, втори, трети, десет опита.

Ако искате да влезете в езотеричния живот, в живота на една по-висша реалност, трябва да развиете възприемчивостта си, защото човек не може да влезе в невидимия свят, ако съзнанието му не се разшири. Това не е механичен процес. Казано е в Писанието: „Ще ви изпратя Духа Святаго". Трябва да работите за разширение на съзнанието си. Работете върху това, мислете върху това и не пресилвайте нещата.

Възвишеното в човека е от дясната му страна, а по-нисшето, тъмното в него е от лявата му страна. Като видя един човек, мен ме интересува възвишеното, доброто В него и аз гледам от дясната му страна.

Когато се отворят очите ви за духовния свят, става ви приятно, има какво да учите.

Ще ви дам едно упражнение: Когато погледнете Слънцето при изгрев и после обърнете гърба си към него, ще видите какво става там, на Слънцето. Но за да може да успее човек в това упражнение, най-първо трябва да пречисти ума си, да не допуща нечисти мисли, желания и постъпки. За целта трябва предварително да се подготви, като се моли дълго време вечер, между полунощ и изгрева. Упражнението трябва да се направи при изгрев слънце.

*

Един брат каза, че усещал в гърдите си едно вътрешно движение, виждал светли кълба, те се отваряли и от тях излизали светли форми, но понеже не можел да издържи, всичко това се изгубвало.

Учителя каза:

- Ти тогава не си можел да издържиш, но постепенно ще можеш да издържаш. И тогава от това светло кълбо ще излезе едно същество и ще ти говори. Така ще влезеш във връзка с невидимия свят.

Начало на развитие на шестото сетиво е развитието на предчувствието. Човек трябва да развива това предчувствие в себе си, да се вслушва в своята интуиция, т. е. да се вслушва в Божественото в себе си, в ръководството на Духа.

Шестото чувство (сетиво) е вече развитие на един орган, с който човек ще си служи за изучаване на невидимия свят. Тогава онзи свят ще стане за него видим, ще го изучава. Ние сега изучаваме света на зрението, на слуха, на петте сетива.

Всеки човек трябва да си отбелязва кои неща от невидимия свят излизат верни в предчувствията му.

Къде е разумният свят? Къде са разумните същества? Около вас. Ако очите ви се отворят, ще видите около себе си много възвишени същества, светии, праведни, добри хора. Ще видите около себе си такъв свят, какъвто никога не сте си представяли.

Какво трябва да направите, за да се отворят очите ви? Най-главното е: Влезте в живота на Любовта. Тя отваря очите на човека. Който иска да влезе в живот по-висок от онзи, в който днес се намира, трябва да приеме Любовта.

От видимото отиваме към невидимото.


  Разговори на Ел Шадай - Боян Боев (1883 – 1963)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ