НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

ЖИВИТЕ БАРОМЕТРИ

  Срещи с малките братя - Борис Николов
Алтернативен линк

ЖИВИТЕ БАРОМЕТРИ


Безброй лъчи изпълват пространството. Те идват от всички краища на Всемира – от близо и далеч.
Ние сме потопени в жива среда – това е живот безграничен. От него долавяме много малка част. Ако се ограничим само с нашите пет сетива, ние ще се движим в един тесен кръг. Но човек разполага с още много други сетива, дарби и способности. Неговият мозък е най-сложният и съвършен орган. Чрез него той възприема Големия Космичен Живот.
Правили сме много опити, много наблюдения и знаем, че животните долавят мислите и чувствата на човека. Между всички живи същества има връзка, става обмяна, те взаимно си влияят. Следователно не е безразлично в каква среда ще се движи човек и какви отношения ще има към нея.
Много от животните имат сетива, които човек още не е развил или ги е изгубил. Промените в природата се подготвят, изпращат се сигнални лъчи. Много от животните долавят тези лъчи и вземат мерки: цветята предусещат бурята и свиват своите чашки; пчелите и мравките се прибират 1–2 часа преди да се развали времето.
Седях веднъж през лятото на топлите камъни и се греех на слънце. Небето беше ясно, времето тихо. Изведнъж една малка земна пчеличка се втурна в шепата ми и се свря в най-тъмното кътче. В устрема и в движенията ѝ се чувстваше паника. Казах си: „Да видим какво предсказва малката пчеличка.“
След малко от запад връхлетя вятър, облаци покриха небето, загърмя, затрещя и се изля пороен дъжд. Малката земна пчеличка знаеше какво иде.
Ако през зимата видите,че прясно е ровила къртица, това е сигурен признак, че времето ще се затопли. Всъщност тук синоптиците са ларвите на майския бръмбар: когато времето ше се затопли, те излизат към повърхността, а след тях върви къртицата.
Петелът е също добър барометър. Неговото кукуригане предвещава различни промени. Общо взето, ако пее на земята, очаква се лошо време; ако пее, кацнал нависоко, времето ще се подобри.
Ако свинята събира клечки и играе с тях, като се върти из двора, очаква се лошо време.
Явленията в природата са източник на лъчи. Те действат върху човека и върху животните. Чудно е например как водното славейче, което си прави всяка година гнездо над потоците, знае отнапред докъде ще стигне водата през годината, та на такава височина да направи гнездото си.
Паякът е особено добър синоптик. Неговата паяжина е като чувствителен радарен апарат. Той долавя отдалеч промените, които ще настъпят.
Наблюдавайте природата с любов, не критично. Това е Големият Живот, с който човек е интимно свързан.
Движете се сред нея като стопани – грижливи и внимателни, отзивчиви и справедливи. Всяко живо същество иска да му се отдаде правото – и растенията, и животните.
Радвайте се и благодарете за хубавите условия, които Бог е дал. Смисълът на живота седи в това: да любим Бога и да вършим Неговата воля.


  Срещи с малките братя - Борис Николов
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ