НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Основната мисъл в живота на ученика

  Имам дом Неръкотворен I - Влад Пашов (1902- 1974)
Алтернативен линк

151 Основната мисъл в живота на ученика.

Мислите и чувствата на човека са като плодове, които имат семена. Самият плод лесно се разваля, но семената издържат повече. Искате ли да възстановите една мисъл, едно чувство, една постъпка, посейте ги в земята. Това наричаме опресняване на мислите, чувствата и постъпките. За да се извърши процесът правилно, за всяка мисъл, чувство и постъпка е нужна съответна почва. И когато мисълта като плод почне да зрее, трябва да се остави докрай да узрее. Не късайте преждевременно плодовете на своите идеи, но и не ги оставяйте да презреят и изгният.
Ако искате да познаете човека, опитайте неговите плодове – неговите мисли, чувства и постъпки. Както външната форма на плода се определя от неговите семена, така и външният живот на човека и външната му форма се определят от семената на неговите мисли, чувства и постъпки. Мислите и чувствата на човека оформяват неговото лице. Колкото по-възвишени са те, толкова по-красиво е то.
Човек трябва да има поне една основна мисъл, която да оформи очите, носа, устата и ушите му. Без основна мисъл той пак ще има тези органи, но неоформени. Същото се отнася и до оформяването на духовните органи. Основната мисъл дава една основна черта в характера, една основна линия във физиономията, които са неизменни.
Ако искате да се самовъзпитавате, трябва да търсите образци за подражание в Живота и Природата. Без образци Божественото учение не може да се приеме и приложи.
Най-малкото нарушение в законите на мисълта и чувствата нарушава и хармонията на силите в организма.
Като ученици стремете се всеки ден да имате поне по една основна мисъл, която да реализирате. Още със ставането си от сън турете в ума си една основна мисъл, върху която да работите. Щом поставите в ума си една основна мисъл, и чувствата ви трябва да вземат участие в реализирането й. Както мислите вземат участие в чувствата, така и чувствата трябва да вземат участие в мислите.
Влезете ли в тази Школа, трябва да имате поне няколко основни мисли, чувства и желания, около които да се групират всички останали. Те представят капитал, с който човек гради. Капиталът на човека е Истината, която е вложена в него. Малцина съзнават това и търсят Истината вън от себе си. Човек трябва да прояви Истината, която е вложена в него. Важно е също как ще я проявите: при изгрев слънце, на зенита или при залез. Ако я проявите при изгрев на Слънцето, ще имате най-добрите условия за развитието си. Числото 123 подразбира онези хора, които са проявили Истината при изгрев.
Днес от всички хора се иска да си отговорят защо са дошли на Земята и какъв е смисълът на Живота. За да се осмисли Животът, всички процеси, които стават в него, трябва да се съчетаят в едно цяло.
Дайте път на Любовта в сърцата и умовете си, за да ги пречисти. Няма по-велико нещо от това да очисти човек сърцето си. Само Бог може да очисти човешкото сърце. Казано е в Писанието: “Сине мой, дай ми сърцето си”. Бог иска сърцето на човека да го очисти, да влее в него ново съдържание.



  Имам дом Неръкотворен I - Влад Пашов (1902- 1974)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ