НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

43. ПОЛЯРИЗИРАНЕ

  Светът без сенки - Весела Нестерова (1909 - 2002)
Алтернативен линк

ПОЛЯРИЗИРАНЕ


Всяка жива сила се поляризира на Земята. Това е една от разумните прояви на природата. Тъй като материята е крайният предел на живота, тя е живата сила в най-голямата й гъстота. От нея по-долу не може да се слезе. Тя е, тъй да се каже, последното стъпало от безкрайната стълба на живота. И като такава тук нещата кристализират според вътрешната си зареденост.


Ако вземем живота като най-сложно синтетичната сила на природата, то в тази сила се крият различни потенциали, които стават кинетична енергия в материята и се изявяват — приемат форма и образ. Както водата кристализира в твърдото си състояние, в многообразни симетрични форми, така и силата на живота кристализира в многообразни прояви на материята. Животът е биполярен, или основните силови линии на живота са поляризиращи и виждаме, че те се изявяват като положителен и отрицателен полюс на земята — мъжки и женски пол, северен положителен и южен отрицателен полюс, положително и отрицателно електричество и т.н. Чрез положителния полюс се дава, а чрез отрицателния се получава, или плюс е това, което дава, а минус — това, което възприема.


Това проявление показва, че в по-висшите си фази животът също е поляризиран, но в друг смисъл и форми, като се стигне до двата основни принципа в битието — Мъдростта и Любовта. Истината като третия основен принцип съдържа силата за проявлението на нещата — тя е вечното изявление на реалността. Тя е абсолютната проекция на творческата мисъл, която взима израз и форма във всички светове. Истината обединява и носи в себе си двата принципа — на Любовта и Мъдростта, които проектира. Те са нейното съдържание. Така във високите светове тези три принципа са Едно, което в по-нисшите светове се разграничава и поляризира.


Чудна и велика е мъдростта на творението и човек има какво да учи и съзерцава през цялата вечност!



  Светът без сенки - Весела Нестерова (1909 - 2002)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ