НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

28. ОСМИСЛЯНЕ

  Светът без сенки - Весела Нестерова (1909 - 2002)
Алтернативен линк

ОСМИСЛЯНЕ


Еволюцията на формите е бавен процес, тъй като формите се променят под действието на тяхното съдържание. Да измениш формата на ръката си например, да разшириш дланта си или удължиш пръстите си е процес за стотици години, на няколко прераждания. Всяка форма ни разкрива съдържанието си, тъй като линиите на природата не са произволни и безсмислени, а строго закономерни. Закръгленият камък говори за дейността на водата, изобщо кръглата линия е изработена и красива линия в природата.


Обновлението се извършва в съдържанието на формите. Психичният живот на човека има също така свои форми, които се изявяват чрез физиката и проявите му. Мислите имат форма и тегло, всичко в живота взима форма. До днес човек е извършвал много действия механично, без участие на съзнанието му в тях. Ставаш, измиваш се, вчесваш се, закусваш и тръгваш на работа. Ето един низ от действия, които се извършват почти без участие на съзнанието, като през време на извършването им умът е зает често пъти със съвсем други мисли. Но в съзнателния живот, за да се пробуди съзнанието на човека, необходимо е всички процеси и действия да се извършват съзнателно, като се вложи ново съдържание в тях. Този е пътят към осмислянето на нещата, осмислянето на живота.


Като се събудиш, стани, помоли се на Бога и помисли няколко минути за Него като вечна любов, вечна мъдрост и вечна истина, че Той е благ, не отмъщава, не се гневи и не прави погрешки. Каквито погрешки виждаш в света, са човешки. Всичко, което Бог е създал, е добро. Тази мисъл ще ти помогне да се свържеш правилно с Бога. А само когато си свързан с Бога, ти можеш да владееш силите на ума и сърцето си. Тогава Неговите енергии протичат към теб.


Всичко, което правиш, прави с мисълта за Него. Осмисли всички свои действия, като ги извършваш в името на Великото Добро. До днес Бог е живял за нас и в нас, а от днес ние да заживеем за Него и в Него. Тази идея ще изпълни с ново съдържание всичко в живота ти. Не се ли старае влюбеният младеж да прави от сутрин до вечер това, което ще зарадва възлюбената му? Той е внимателен, нежен, послушен към нея. Това прави Любовта с нас. Любовта ни към Бога ще ни направи нови хора, хора с дълбок психичен живот, с богати сърца и умове. Тя ще осмисли живота ни.


Новият човек ще има "сърце чисто като кристал, ум светъл като слънцето, душа обширна като вселената и дух мощен като Бога и едно с Бога", но към него се отива по пътя на самовъзпитанието чрез осмислянето на всичко в живота.


Днес се внася ново съдържание във формите и в тази насока ни предстои голяма работа.



  Светът без сенки - Весела Нестерова (1909 - 2002)
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ