НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

От 16 януари до 28 февр.: Зима и пролет. Социални теми.

  Практиката ми в детската градина - Милка Периклиева (1908 – 1976 )
Алтернативен линк

От 16 януари до 28 февруари :


Зима и предпролет. Социални теми


Отново на училище. Първата седмица минава в празнично настроение под впечатление от празниците. Ще бъдем внимателни и търпеливи да изслушаме всички.

Не е зле да спрем вниманието си и на народния обичай — новогодишната баница с късметчета. Ако има домове, където не е направено това, мило ще бъде да си омесим на училище макар и питка и да си сложим късметчета за послушание, ударна работа, чистота и др. Точно сега удобно време е да запознаем децата и с други големи хора, борци за народна свобода. Казаното трябва да бъде близко до детския мир, просто, ясно и живо..

През този месец ще довършим зимните си радости, ще си илюстрираме зимни приказки и дейности.

През февруари Слънчо ни се усмихва по-често. Свежа струя на живо;г ни спомня за бързотечното поточе и за първите кокиченца. Пролетта ни носи нови радости и идеи.

Земята се пробужда. Закипява и в детската градина нов живот. Пламват запалени свещици, минзухарчета. Посяваме си луковички в саксии и в лехите на градината. Ще си разказваме приказки за тях.

Минаваме заговезни и карнавал с весели игри.

Почваме приготовления за баба Марта. Тя е сестра на баба Зима и живее в страната на годишните времена. Всяка година я каним с писмо да ни гостува. Украсяваме си стаята, готвим подаръци и мартеници

за близки другарчета и домашните. Каним майките на мартенско тържество за обща радост. Дали баба Марта или Мартичка ще бъде другарче измежду нас или по-голямо такова ще решим общо, но радостта, ще я дадем.

Много полезни дейности бихме могли да развием две, три седмици преди първи март. Как ще дойдем до тях, най-добре ще ни научат децата, стига дв се вслушваме в техните интереси.


  Практиката ми в детската градина - Милка Периклиева (1908 – 1976 )
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ