НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

От 15 октомври до 30 ноември: Храна — видове храни. Рисуване. Изрязване и картонаж. Есен. Зимни приготовления

  Практиката ми в детската градина - Милка Периклиева (1908 – 1976 )
Алтернативен линк

От 15 октомври до 30 ноември


Храна — видове храни. Рисуване. Изрязване и картонаж. Есен.

Зимни приготовления


Животът около нас определя най-точно работата ни през сезона.

Златната есен скоро ни пленява със сочните си плодове и пъстри листа. Излизаме в градината или гората. Наблюдаваме природата. Пеем за отлитащите птички, събираме си листенца и използуваме последните слънчеви дни в градината. На много нови неща има да научим депата вън от училище — дисциплина, ред, държане, наблюдателност и пр.

Завалява дъжд. Става хладно и ние се прибираме в стаята с красиви впечатления от чудната есен.

Започваме рисуване. На блокчета или на отделни листове с молив илц боички депата обичат да рисуват. Нужни са навремени упътвания за правилно сядане, правилна употреба на боите и внимание при работа. С голямо удоволствие децата рисуват на черната дъска поставена на ниско или на триножник с прикачени листа.

А как ще започнем с рисуването ? Най-естествено е да оставим малките да се проявят свободно. Обаче нужно е да им дадем известни упътвания. Ще започнем с по-прости форми и линии — маса, ябълка, къща, домат и др. Децата се нуждаят от показване. И рисуването, както моделирането, ще започнем групово, докато децата свикнат с реда.

Постепенно започваме и мозаичното рисуване — направо рисувано, по шаблон или чрез окъсване. Най-естествена работа за тази възраст деца е свободното творчество.

Скоро стаята ни е илюстрация на есента. Бордюрчетата по стената отлитащите птички по прозорците, майка зайка с зайчетата в ъгъла, край зеленчуковата градина, а по-долу на стената червената катеричка се прибира в дупката си. А ето и смълчаната горичка в пясъчника. В дъното се крие сгушената къща на баба меца. И всичко това може да бъде детско творчество — рисувано, изрязано, моделирано или сгънато от драпирана хартия.

Отлитащите птички, падащите листенца, заспиващите цветя, свикналите зрели плодове в градината и усмихнатите купища зеленчук са богат материал за работа. Особено много малките обичат подражателните игри. Неусетно влизаме в есента и същевременно към по-колективна и творческа дейност.

Ще отидем за наблюдение до пазара, ще си приготвим туршия и зимнина; ще играем на градинари и бакали; ще си редим къщички и др.

Ето как неусетно, с игра и песен, ще научим малките на много нови неща за живота на животните и хората през есента. Ще вземем видове храни и запазването им.

Храненето е твърде важен процес и добре е да се спрем по-специално на него. Да привикнем децата да се хранят прилично и внимателно; да не капризничат, да ядат всяка дадена им храна; да споделят с другарчетата си и да ценят това, което имат, е една от задачите на всяка една от нас, които работим с малките. Храненето в училище е важен момент от възпитателната ни работа.

И тъй, неусетно детската игра преминава към творчески ентусиазиран живот. Наред с всичко ще вземаме нужния образователен материал, оцветен с песни, приказки и стихотворения, които тъй много родителите очакват да чуят от устата на своите деца. «

Към средата на ноември, запознати с всичко по-характерно около есента, проникнали по възможност в социалния живот, наред с игрите и песните, ще спрем вниманието си върху отделните детски характери. От голямо значение за възпитателната ни работа е да имаме индивидуален дневник за всяко дете, отбелязващ по-специалните прояви и интереси.

Ако до сега не сме взели за дърваря и миньора, за работника и земеделеца, нека имаме пред вид тези тъй интересни теми със социален характер. С примери и приказки ще запознаем децата с живота.

Студените дни ни напомнят за топлите дрехи и шушони (кой ги произвежда и как). Зимни приготовления — зимнина, печки, въглища, дърва и дрехи.

Според условията и мястото, където работим, ще се справяме с работата.


  Практиката ми в детската градина - Милка Периклиева (1908 – 1976 )
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ