НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕКСТОВЕ И ДОКУМЕНТИ ОТ УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

ЗДРАВЕ СИЛА И ЖИВОТ

  Съдържание на 2-3 бр. - 'Житно зърно' - година IХ - 1935 г.
Алтернативен линк

ЗДРАВЕ. СИЛА И ЖИВОТ


Значението на мисълта. - По-голямата част от страданията на хората идват от тяхната собствена мисъл. Един човек без улегнала и права мисъл живее в постоянен страх и безпокойство, а страхът е началото на всяка болест. Първото правило е, човек да не се плаши от нищо. А и когато се разболее, ако няма страх, нека мисли за здравото състояние на нещата, за хубавото, доброто. Така той ще оздравее много по-скоро. Човек е здрав, а в съзнанието му, обаче, има всевъзможни лоши и отрицателни образи; този човек е много по-лесно предразположен към заболяване. Той, прочее, отдавна е душевно болен, щом не може да види хубавото в нищо.

Заболи го човек глава, стомах, нека съсредоточи своята мисъл и да забрави, че го боли нещо. Ако първия път до десетия не би имал никакви резултати, то по-нататъшните опити ще го увенчаят с успех. Той ще се научи да се съсредоточава и да си въздействува с мисълта. Ако човек разбере, каква сила се крие в мисълта, той непременно ще разреши най-тежките въпроси на живота много лесно, ще разбере, че щастие, здраве и успех в по-голямата си част зависят от самия него.

Нека всеки обърне сериозно внимание върху себе си, върху пречистването и засилването на собствената си мисъл. Тя ще му даде много добри плодове.

Върху мисълта - нейното значение и сила - ще се върнем подробно в отделни статии.

Значението на храната и храненето.


- Има три главни неща, които човек трябва да умее да ги върши добре, за да бъде доволен и радостен в живота. Той трябва да знае, как да се храни и с какво да се храни, трябва да знае, как да спи и как да работи. Храненето, спането и работата са най-съществените работи на земята. Малцина обръщат внимание на това и затова има малко хора доволни на земята. Да знаеш как и с какво да се храниш, това е цяло изкуство. Най-същественото при храненето е разположението на духа. Никога не се храни, когато си разтревожен и неспокоен! И когато се храниш, забрави всичко странично, мисли само за храната, за тази велика благодат и жертва. И спри да се храниш, когато най-много ти се услажда храната - остани малко гладен. Това действува стимулационно за функцията на организма,

Без съмнение, важно е, какво ще ядеш, но по-важно е, как ще го ядеш, с какво разположение на духа, с какви мисли и чувства. При днешните условия, ако човек иска да се отърве от редица неочаквани болести и предразположения към заболявания, той трябва да се храни изключително с плодна и растителна храна - вегетарианска. Тя смекчава животинските навици у човека и му възвръща полека-лека в течение на времето човешкия му образ. В пъдя на развитието вегетарианството е само едно стъпало. Ала за мнозина не лесно се прекрачва това малко стъпало. И все пак, не е лек този режим на хранене. Когато плодната растителна храна стане наново естествена храна за човека, тогава за него тази крачка не ще представлява нищо особено. Ала тя ще бъде достатъчна, за да го отдели от хората, които вървят по обновените пътеки на живота. Този човек ще почне да мисли, да разграничава и отделя нещата.

Храната напомня на човека за духовния глад и за нуждата от духовна храна. Блажен е този, който огладнява духовно и който може да се насити с най-възвишена духовна храна.

Може би няма по-съществено нещо на земята от храненето. Храната трябва да ни научи да мислим правилно и да чувствуваме правилно.

Храни се с радост! Така ще схванеш един смисъл, който ще ги отвори много светли врати в живота.

Храненето е голямо изкуство и велика наука.

Горещата вода - голям фактор за здравето.


- Всеки знае значението на вътрешното сгряване при простинка, неразположение и ред други случаи. Малцина, обаче, знаят, какво голямо значение има в това направление чистата вряла и гореща вода. Не е въпросът само за сгряване на организма, не се касае само и до това, че горещата вода е сравнително взето идеален разтворител и че може да пречисти отлично вътрешните канали в организма. Най-важното се състои в това, че горещата вода, ако се употребява винаги, поддържа един постоянен тон в организма. Следователно, той не се подлага на постоянни детониращи въздействия, което ще рече, че възможностите за заболявания се премахват осезателно. Защото една от най-големите причини за заболяване е детонацията на организма - нещо, което употребата на горещата вода премахва.

Между другото, певци, артисти, оратори, които искат да си запазят гласа, да пият само вряла и гореща вода! Нека всеки да опита и ще се убеди в голямото значение на това просто правило за здравето.


  Съдържание на 2-3 бр. - 'Житно зърно' - година IХ - 1935 г.
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ