НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕКСТОВЕ И ДОКУМЕНТИ ОТ УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

ВЕСТИ И КНИГОПИС

  Съдържание на 7–8 бр. - 'Житно зърно' - година VII – 1933 г.
Алтернативен линк

Вести и книгопис


Окултизъм и медицина.


Из дейността на „Немския съюз за природно лекуване“.


Централата на този съюз е в Сорау. Той има клонове на много места. Негови членове са привържениците на природното лекуване, биохимията, хомеопатията, лечебния магнетизъм, фитотерапията и пр. Клоновете му развиват усилена дейност. За разлика от тенденциите на другите съюзи за природно лекуване, този съюз се стреми да насочи своите членове към окултизма, тъй като той изхожда от факта, че именно невидимите течения и сили са причина на голяма част от заболяванията, а също така представляват и мощен лечебен фактор. По тези въпроси пред членовете на съюза напоследък е говорил Калер в градовете Сорау, Лаубан, Гьорлиц, Лигниц и пр. Във всички тези градове Калер е говорил на тема: „Окултизмът в служба на страждущето човечество.“ Върху много въпроси на патологията и терапията са хвърлили светлина неговите сказки. От последните се видело ясно, как изучаването на така наречените невидими природни сили обогатява нашето знание и може да ни помогне при лекуването на ред болести по природен начин. Сказчикът е особено изтъкнал връзката между психичния живот на лицето и здравословното състояние на организма.

Окултна дейност във Виена.


На 19 март т. г. Калер е говорил по покана на обществото „Чехословашки спиритисти" в препълнен салон на тема: „Духовни влияния в народните движения“. На 21 март е говорил от името на едно друго общество на тема: „На границата между този свят и отвъдния“. Добър прием имали и двете сказки.

Способностите на г-жа Кети Гюндл.


Нейните способности са описани подробно в „Списание по парапсихология“. Със своите способности тя е обърнала вниманието на много кръгове във Виена. Тя има способност да определя болестите на болните и местото на болестта. Тя е имала чудесни случаи на излекувания, при което не е приемала никакво възнаграждение, и даже е подпомагала на бедните болни. Доста лекари във Виена се обръщат към нея за поставяне на диагнози на по-трудно определимите болести.

Духовно лекуване.


Излязла е в Женева напоследък книга под горното заглавие от В. Коси.

Основната идея на книжката е, че болестта е израз на един недъг в душевния живот, и за това онова, с което трябва да почне всяко истинско лекуване е едно пречистване в областта на мислите, чувствата, желанията и пр, едно коренно новораждане в съзнанието. Тогаз лекуването може да стане бързо, понеже се акумулират мощни животворни енергии в астралното тяло и по-висшите членове на човешкото естество и тези енергии после през етерния двойник се предават на физичното тяло и възстановяват хармонията му. На една сказка, държана от В. Коси по тези въпроси, той бил запитан: „Кои болести могат да бъдат лекувани по духовен начинъ?“ Коси отговорил: „Всички болести могат да бъдат лекувани по психичен начин, но всеки не е в състояние да бъде излекуван по този начин.“

Спиритически конгрес в Белгия.


Той ще се състои на Петдесетница и Св. Дух (на 5 и б юний т. г.) в Намюр.

Метапсихически изследвания в Лондон.


Д-р Ости, директор на Метапсихическия институт в Париж, продължава опитите си в Лондон.

Опитите на Теодор Вестерман от „Обществото за психични изследвания" в Лондон потвърждават ланските резултати от изследванията на Д-р Ости и представляват тяхно продължение.

Из дейността на проф. Ханс Дриш в Германия.


Проф. Ханс Дриш, който посети София през март т. г. и държа три сказки в университета, е сътрудничел напоследък в един специален брой на големия немски седмичник „Die Woche“. Този брой е посветен на окултните науки.

Цикъл сказки от Сър Оливер Лодж.


Напоследък той е държал редица сказки върху окултни въпроси. Деветата му сказка е била на тема : „Преживяване след смъртта“. Тая му сказка е била предадена по радиото. Той заявил, че е положително убеден в преживяването след смъртта, като се основава на опита.

Опитности на леди Конан Дойл.


Интервюирана от един репортер на в. „Дейли Скеч," тя е заявила, че е била в общение с мъжа си и че получила от него съобщения, които се сбъднали.

Основаване на Чехословашки окултно-педагогически учителски съюз.


Подготвителният комитет за основаване на този съюз свиква учредително събрание за тая цел на 8 юлий т. г. в Прага-Подол в Дома на чехословашките учителки. Учредителното събрание ще има следния дневен ред:

1. Доклад за подготвителната работа през изтеклата уч. година

2. Избор на управителен съвет.

3. Разни.

Учредителното събрание се открива в 9 ч. с. Ако не присъствуват най-малко половината от поканените членове, то половин час след това събранието се открива, какъвто и да е броя на присътствующите. Веднага след организационната работа на учредителното събрание започва „курс по окултна педагогика“, в който ще се развият за сега следните теми :

1. „Животът на Коменски в светлината на мистицизма“ от г-жа Паула Мудра.

2. Мисията на жената“ - от Д-р Йосиф Волф, директор на библиотеката при пражкия народен музей.

3. „Грешките на днешното възпитание“ - от писателката и училищна директорка г-жа Мария Злабек.

4. „Щайнеровите училища“ - от Филаделфос Веберек, учител.

5. „Естествознанието в нова светлина“ - от Антон Брабек, учител.

6. „Нашата цел“ - от Ладиславъв Фишер, учител.

Който желае да участвува в този курс с реферат, нека се отнесе до Ладиславъв Фишер, учител в Стракониц (Чехословашко).

Виждаме, че в чужбина интересът на учителството към окултната педагогика расте. Примерът на чехословашките учители е доста поучителен за нас. Той показва техния идеализъм, готовност и отзивчивост да изучат и приложат новите идеи. Време е нашето учителство да се заинтересува от въпросите на окултната педагогика. Последната се стреми чрез по-дълбоко изучаване на детската природа да дойде до методите, чрез които ще се разцъфтят заложбите, които се крият в детската душа и изобщо в човека.

Жизнените лъчи.


Д-р Фово дьо Курмел е напечатал една нова книга „Изучаване на жизнените радиации“. Привеждаме следния пасаж от нейния предговор:

„Всичко изпуща лъчи („радиира“). Приемат ги за растенията, за микробите и пр. Некои ги отричаха за човека, обаче с „Мета психиката“ на проф. Ш. Рише дойдоха до приемането им и за човека. Лекарите се интересуват от това. Говори се за „черната светлина“ на Густав льо Бон, за лъчите на Бекерел и пр. Сега на дневен ред за изучаване са космичните влияния. Д-р Морис Фор заедно с Д-р Г. Сарду доказаха връзката между болестите и слънчевите петна. А. Фортен ми е говорил по това от 1890 г. Звездите и астрологията интересуваха в това отношение много учени: Фламбар, Шоандр, Д-р Хузел, Майар и неговото „Астрологично общество“, Камил Фламарион и неговото френско астрономично общество и пр.

Обаче според мен Д-р Жул Реньол от Тулуза е най-подробно изучил този въпрос: изучил е всички методи и радиации и е напечатал резултатите в „Cote d’Azur medicale“. Той е организирал и конгреси за тая цел. Работил е и с багетисти (работещите с магическата пръчка). Радиациите на течности и на метали през почвата сега се смета за неоспоримо. Аз сам съм присътствувал на подобни опити в Дома на учените общества в Париж в 1910 година, ръководени от Густав льо Бон.

Комитетът за трансцедентална фотография, основан в 1903 г. от Емануил Воше, е вече възнаградил с успех трима изследователи: проф. Ф. Казамали (за неговите изследвания върху мозъчните радиации), проф. Рафаел Дюбоа (за неговите изследвания върху живата светлина) и Жак Рислер.

Окултно-педагогическа сбирка в Щутгарт.


Тя се е състояла от 6 до 11 април т. г. През тая окултно-педагогическа седмица са били четени реферати върху въпросите на възпитанието и обучението, особено в свръзка с днешното време. Участвуващите в сбирката са имали по този случай възможност да се разговарят с учителите в Свободното валдорфско училище върху прилаганите в него методи. Сбирката се състояла в помещението на самото училище. През седмицата е имало изложба на ученически работи. Тая педагогическа сбирка била уредена по инициятивата на учителството при Своб. Валд, училище.

**********************************


Прогрес и бедност.


от Хенри Джордж, изд. Посредник. София, ул. 6 Септемврий № 3 Цена 150 лв.; за абонати на „Свобода“ и „Житно Зърно“ 110 лв.

Изследване причините на стопанските кризи и на бедността, която расте с увеличението на богатството. Средството за избавление.

Това е най-важното съчинение на Хенри Джордж, знаменитият американски мислител, който създаде цяла школа, цяло движение за прокарване реформи в данъчните системи и за освобождение на земята.

„Светлината е за всички. Въздухът е за всички. И земята трябва да бъде за всички“.

Всеки човек родил се на тази планета има свещено право върху земята, тъй както върху светлината, въздуха и водата. Да се отнеме земята на човека, значи да се обрече на вечно робство. Частната собственост върху земята е голяма неправда, понеже земята човек не я е създал, следователно и няма право да я владее. Човек има право да владее и да разполага с продуктите на своя труд. За да се изправят две неправди - а именно: несправедливото владение на земята и ползуване от рентата на земята без всякакъв труд; и несправедливото облагане с преки и косвени данъци труда на човека. X. Джордж препоръчва единният данък, който в същност не е данък, а възвръщане рентата от земята - на обществото. Да се заменят всички други данъци с единият данък - това значи да се освободят всички хора от косвените данъци, бедните и от преки, а да се обложат рентиерите, които без всякакъв труд печелят милиони. Пример - на ул. Мария Луиза за няколко дюкяни X. У. получава 2,000,000 наем. Защо? Защото мястото е ценно. Това място, купено преди 50 г., струвало хилядо пъти по-малко. Ето защо разликата от ценността трябва да се върне на обществото, защото тя принадлежи на обществото. Прокара се някъде железница - трамвай. Местата покрай железницата или трамвая веднага стават двойно и тройно по-скъпи, без стопаните да са вложили някакъв труд. Ето тези доходи от земята без труд, които са плод на културните придобивки на цялото общество, трябва да се върнат пак на обществото.

Все пак никога не трябва да забравяме, че за прокарване правдата и любовта в живота - нужно е пробуждане на съзнанието, ново отношение към живота, нужна е любов към всички. Само нови хора, с ново съзнание могат да осъществят новите идеи. Х. Джордж вярва в силата на Истината. Препоръчваме горещо книгата.

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ ДО АБОНАТИТЕ.


Молим абонатите да побързат и веднага с получаването на настоящата книжка да издължат абонамента си. С това много ще се улесни списанието и ще се подкрепи идеята, за която то ратува.


  Съдържание на 7–8 бр. - 'Житно зърно' - година VII – 1933 г.
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ