НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕКСТОВЕ И ДОКУМЕНТИ ОТ УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Идея за "Музей на Новата Ера"

  Брой 1-2 -1996г. - Списание 'Сила и Живот' 1992- 1996г.
Алтернативен линк

ИДЕЯ ЗА "МУЗЕЙ НА НОВАТА ЕРА"



Редове от писмата на художника

29 април 1992

От години се боря да се построи един музей с 90 мои творби, посветен на Новата епоха. Специално за мене да се създаде един кът, където Словото ще може да се предаде с голям успех. Музеят все се отлага, нямат пари. Всъщност пари имат, но нямат интелигенция.




Публикувано изображение
Г.Куртев "Третото око"



27 юни 1992

Респективно музея: След две и половина години страдание, ще се прави или не, днес видяхме, че не ще се прави. Не само по липса на пари, и по другата ужасна реалност - нямат интерес за такъв музей. И като нямат интерес - нямат пари. Защо ме лъгаха две години и половина? Съжалявам ги. Само Бог може да ги събуди - ако те не желаят да се събудят. След време ще ви изпратя уводните думи, които щях да кажа при откриване на музея, за да видите как беше поставен въпроса в душата ми.

Ако бяхме пренесли творбите в България би било идеално. Разбирам, да е в новото Братство. Там ще е чудо да се построи салон.

20 февруари 1993

Като са чели статията във в. "Демокрация", старозагорските братя са се запалили. Желаят да съградят „Дом на новата култура“ с мои творби. Два дена преди да се получи писмото от Стара Загора, ме посети губернаторът на провинцията със своите секретари. Остана очарован и каза, че желае да осъществи музея. Знаеш, че от страна на кметството всичко беше пропаднало. А сега, какво да правя? Имам 120 творби, ще избера най-добрите за Стара Загора а останалите - за тукашния музей. Тукашният музей е от голямо значение за предаване на Новото Учение на този нещастен народ. Там ще се говори за Учителя и ще се продават книгите и преводите. Тихият глас ми казва, че двата музея са крайно необходими! Продължавам да работя.

Нищо, ако се реализира музея, ще се даде силен тласък на Новото учение открито! Тази е моята съкровена цел! Каквото ми даде Учителя, ще трябва да се предаде на света. По този начин ще мога да благодаря на Учителя.

6 февруари 1993

Приятна новина. Изпратиха ни хората от една Фондация от Буенос Айрес, францисканци, 70 души. Имат частно училище - основно, гимназиално и университетско образование. Искат да купят една къща до терена определен за музея. Останаха въодушевени от творбите ми и ми казаха, че ако музея не се реализира от губернатора, те ще го реализират! Кой ги прати? Те се занимават с Йога, с лечение и са много свободни. Прегръщаха ме като братя. Създадоха ми голяма радост. Искат да живеят край нас - на 80 метра! Така им било определено! Кой организира всичко това?

13 март 1993

За втори път положението за музея изглежда е ударило на камък. Като чул думата езотерични творби, губернаторът не е разбрал нищо и бил казал да се пита свещеника. Аз им казах: "Ако не изпълните моите условия, не ще ви дам нищо!“ Освен това, отново се повдига завистта. Оставам въпроса на Белите разумни братя.

Последни новини за музея. Преди да предложа творбите си за такъв музей всички спяха. Сега се събудиха и започнаха да фабрикуват интриги: че музеят щял да бъде реклама за мене и за моя слава, че и другите имали право на музея. А всъщност, никой от тукашните художници няма достатъчно количество творби за музей. Освен това, повечето от тях са модернисти, а за мен това изкуство е израз на моралното падение. Казват, че съм правил музея за себе си. Аз предложих90 творби като подарък на народа, исках да ги обявя за тяхна собственост, да ги предадат на новото поколение. Обаче средата е потопена в несравнимо невежество и завист! Мисля, че с този втори опит въпросът се изчерпва! Свършва ми се търпението.

1 май 1993

За музея още няма новина. Бях писал до Председателя на Републиката за това. Отговори ми директорът на националните музеи, че нямат пари! За Световната купа по футбол през 1978 година се похарчиха 720 милиона долара. Предупредих ги, че ще изнеса творбите от страната.

За старозагорци съм определил 30 творби.

4 юни 1993

От Стара Загора получих писмо. Георги Стойчев е ходил при главния архитект, говорили са любезно, но без резултат!

20 юли 1993

Старозагорци са получили подарък. Един възрастен брат подарил къщата си за братството. Трябва да я ремонтират, засега тя ще е „Домът на новата култура“. Каква радост за тях и за мене.

20 октомври 1993

По въпроса за музея мога да ти кажа, че засега е една мистерия. Ще чакам още малко и ще им напиша едно кратко писмо: по
липса на интерес подаряването на творбите няма да се реализира. Това е нещо много тъжно! Трябва да се приеме. Понякога се питам, дали не са ме пратили да издържа един труден изпит? Ако се откажа от работата си ще е пропадане? Точно в една такава среда се познава човек за какво е годен. Ако условията са добри и интересът е голям - то е лесно да се работи...

4 ноември 1993

Накратко новината за музея. След 5 месечно мислене ми отговориха: Така както г-н Куртев иска да се реализира музея, не се приема. Неговите творби не могат да бъдат единствени, но само част от един музей, където ще се представят - занаячийтство, геология, история и т.н. Мисля, че като го четете, давате си точно сметка къде живея! Веднага им написах писмо с кратко съдържание: Съжалявам, че моето желание да подаря творбите си, не е разбрано правилно. То е една жертва.Също не е разбран идеализмът ми да служа безкористно на близките ми братя. Невъзможно е да бъда част от музея с геология, история и т.н. Декларирам, че оттеглям окончателно дарението. До днес нямам отговор.

4 януари 1995

По въпроса с музея, ще се свържа с UNESCO, така ме посъветва един французин, който има музей с 11450 предмети - всестранен музей. Той е удивен от моето изкуство. Каза ми, че UNESCO не помага спари, но и това ще опитам. Поне да се пише нещо в списанието на UNESCO.

1 февруари 1995

Свързвам се с UNESCO в Париж за да искам подкрепа. Това е последен опит.




Публикувано изображение

Георги Куртев "Пречистване на сърцето върху огъня на страданието."



28 април 1995

UNESCO ми отговори.Разбира се, че там нищо не се прави за културата. Заместник директорката ми каза, че е пратила писмото ми до Международната неправителствена организация на 80 страни,които защищават изкуството. До днес нямам отговор. Аз писах дo UNESCO да ме свърже с хора, които обичат изкуството, за да помогнат за музея. По този въпрос - нито дума! Също молих се да се публикува статия в списанието, за това пратих и снимки. По този въпрос също нито дума. ..

17 юни 1995

Губернаторът каза пред екипа си, в моята къща, че музеят ще се построи. След 5 месеца ми отговориха, че няма да се построи. Не било политически изгодно! Всяко нещо, което се прави за морално лекуване не се приема, опасно е! Спомням си един случай по времето на Учителя. Един брат предложил да подари ниви на братството. Когато Учителят почувствал, че братът не го дава от сърце, отказал да приеме земята. Ето това за мене е важно -Чистотата при вършене на Божията воля. Не остава нищо друго освен чрез чисти действия да изплатим кармата и да се освободим от тази изправителна планета, затвора на нашата слънчева система.

14 август 1995

Вече 4 месеца чакам отговор от Организацията за защита на изкуството. Отговор още не е дошъл. Изглеждаше нямаме единомислие по отношение на изкуството. За мене истинското изкуство е израз на най-възвишеното, което импулсира душата и е израз на идеалите и принципите на Новото човечество. Израждането на божествените форми е декадентство. Истина е, че днешното изкуство е точно изображение на сегашния морал и естетика. Изглежда за мене няма пространство в света. Никой не желае да публикува моето изкуство. Новото винаги бива отхвърлено и преследвано. И великият Учител Христос също беше отхвърлен, мъчен и разпнат.всички големи мислители са имали същата съдба. Сега какво трябва да правя? Спомням си думите на Бетховен:„Тези, които страдат да си спомнят за мене,защото и аз много съм страдал. Много пъти мислех да се самоубия, но изкуството ме спаси.“ И аз реших да се боря за Новото Човечество с любов и вяра. Друго оръжие нямам. Това е единственото оръжие, което препоръчва Христос и е разрешено от Бога.




Публикувано изображение
Г.Куртев 'Когато сърцето се слее с кръста, великата цел е реализирана." (последна творба)




7 септември 1995

Знаете ли, с тези писма които из пратих, какво разбрах? Разбрах, кои са хората от Новото човечество, кои са моите приятели, и с кого мога да свърша една работа. Хората, които бягат от истината са от Старата култура. Няма по-възвишено нещо от Истината!

4 декември 1995

Отново новият кмет и екипа му желаят да се реализира музея, но общината няма пари. Не знаят да употребяват разумно парите. Накъде отива човечеството? Водолеят ще го окъпе ли?

26 декември 1995

Не зная дали ти писах, че се събужда интересът по музея. Още нищо не се знае. Все липсват парите. Само с обещания нищо не се прави...


-------------------------------------
*** в целия брой са използвани изпратените от Георги и Аида Куртеви снимки, авторски текстове и писма до фамилия Кралеви в Бургас, както и тяхна лична кореспонденция с цитирани в списанието личности.


  Брой 1-2 -1996г. - Списание 'Сила и Живот' 1992- 1996г.
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ