НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕКСТОВЕ И ДОКУМЕНТИ ОТ УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

СВЕТЛИЯТ ПЪТ - Б. БОЕВ

  Съдържание на брой 10 - 'Житно зърно' - година XVII - 1943 г.
Алтернативен линк

Б. Боев

СВЕТЛИЯТ ПЪТ


Който се намира в задънена улица, какво трябва да прави? Трябва да се върне назад и да тръгне по нов път. Съвременните европейски народи се намират в задънена улица. Днешният човек разглежда и разрешава нищата механично. Но това не е никакво разрешение, понеже така не се премахват причините. Средствата, които се прилагат за лекуване, са само закръпки. Както вървят европейските народи, те само закърпват. Сегашното положение на света не е поправяне. И човек със сегашния морал никога не може да се поправи. Невъзможно е то, защо? Причините, които произвеждат тези недъзи, са незасегнати. Ние чистим временно само резултатите.

Множеството противоречия в съвременния живот показват неразумността на днешните форми на живота и безсилието на съвременния човек да се справи с днешните противоречия при сегашното си разбиране на живота.

Днешната дисхармония показва, че човешкият живот не е в съгласие с онези велики закони, които регулират битието изобщо и човешкия живот в частност.

Кой народ, който е нарушил великите природни закони, е прогресирал? Ние трябва да имаме понятие за разумността в природата. Силите, които действуват в природата, не са механични, а разумни. Законите на природата не се шегуват. С тях не се играе. Природата не търпи никакви отклонения. Да не мислим, че ако по някой път тя затваря очите си, тя не вижда. Като не познаваме законите на природата, ще бъдем като дете, което в някоя фабрика пипа колелата, които се въртят.

И от тая лъжа, която съществува в живота на съвременните човеци, произлизат всички техни нещастия и престъпления. Съвременното човечество след като се избави от последните елементи на животинския живот, ще дойде до човещината.

Винаги, когато се употребява един фалшив метод, то самото това вече привлича онези отрицателни сили, които докарват саморазрушението. Ето защо, всеки човек или всяко общество, което употребява зло или насилие, в края на краищата привлича към, себе си силите на разрушението. Всякога нарушаването на великите природни Божествени закони е докарвало наказателния удар.

Когато човек или обществото е в съгласие с великите закони на природата, то е в положителната страна на природата, в божественото, в живота. А когато не е съгласен, той е в отрицателната страна на природата. Там са страданията и смъртта.

Само един народ, който живее често и справедливо, има бъдеще.

Действително, по форма съвременните люде са станали културни, но по съдържание не са. Онзи народ е културен, който е абсолютно честен, абсолютно добър, абсолютно умен и абсолютно благонадежден.

Една нова идея трябва да се внесе във всички. Трябва да дойдем до едно ново разбиране.

Има култури залязващи и култури изгряващи. Има идеи залъгващи, има и идеи изгряващи. Всяко общество, което приеме новите идеи, на които принадлежи бъдещето, се издига и се развива правилно; и обратно, когато новите идеи, които са в хармония със законите на развитието, не намират достъп в едно общество, в един народ, този народ се изражда и загива. Запример, виждаме толкова култури, които са играли важна роля в миналото и днес няма нито помен от тях. Де са асирийската, вавилонската култура, старогръцката, римската и пр.?

Днес известни нови идея заливат света. Една нова духовна вълна залива човечеството. Това са всички онези духовни движения, които работят за един нов красив живот на земята, живот в хармония с природните и божествени закони. Но отгде да знаем, че тази духовна вълна е именно, която носи бъдещето със себе си? Който е изучил законите по които се развива човешкото съзнание, знае, че тази духовна вълна днес не е нещо случайно, а иде по законите на развитието. Тя е знак на зазоряване в живота на човечеството, за изгрева на нещо красиво в общочовешката култура.

Влизаме в една нова епоха, епоха на събудената човешка душа. Пробуждането на човека — това е характеристика на днешната епоха. При човека с новото съзнание омразата в света ще изчезне.

Човек трябва да излезе от подземията, в които е живял досега, в един нов красив свят на слънце, светлина и свобода.

Всичко в света, което е смъртно, небожествено ще се разруши. А всичко, което е безсмъртно, божествено ще остане.


  Съдържание на брой 10 - 'Житно зърно' - година XVII - 1943 г.
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ