НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕКСТОВЕ И ДОКУМЕНТИ ОТ УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

ОТЗИВИ, ВЕСТИ, КНИГОПИС

  Съдържание на 8 бр. - 'Житно зърно' - година XV - 1941 г.
Алтернативен линк

ОТЗИВИ, ВЕСТИ, КНИГОПИС


Учителят в румънски превод


В румънския вестник „Tribuna olteniel!" от 29 май т.г., който излиза в Крайова, е поместен превод на статията от Учителя „Съвършеният човек", взета от сп. „Житно зърно", бр. 3 от. т.г. Преводачът се е ползувал от френския превод на статията в „Житно зърно".

Посещение на един мистичен център в Тибет


Д-р Лао Дзин е напечатал книга: „Страната на Боговете". В нея излага първите и достоверни данни за един неизвестен мистичен център, дето са събрани група учени и философи. Тук предаваме част от неговото изложение:

„Този център се таи в една малко позната област от другата страна на Куен Лунската верига на китайския Тибет. Тук има постройки по-стари от Китайската стена, по-стари от индуските пагоди, а може би по-стари и от египетските пирамиди. Липсват точни данни за старостта на този храм; това се обяснява с недостъпността на неговото месторазположение, с отдалечеността от всяко човешко землище, от търговските и дори от ловджийските пътища. Едно лице, когото аз излекувах от сериозна болест, във форма на голяма тайна ми говори за този мистичен център, който се издига върху златистите върхове на Куен Лунската планинска верига. Попитах го, дали би могъл да ме вземе със себе си и да ме заведе там. След две седмици той ми каза, че ще мога да го придружа, ако обещая, че никога няма да открия точния маршрут на нашето пътуване. Дадох му това обещание. Ето защо, не мога да дам никакви сведения за това опасно, пълно с всевъзможни приключения, пътуване, което предприех с него. След едно пътуване, което продължи 2 месеца из пустинята Гоби и страшните планински вериги на северен Тибет, стигнахме до едно снежно плато, което се издига повече от 5,000 м. над морето. Дълбоко, съвършено далече забелязах зелената местност, чиято, плодовитост беше в чуден контраст с пустинята, в която се намирахме ние. В тая местност се вижда величествена група от постройки, с библиотека, салон за преподаване и астрономическа кула. От платото слязохме по широк гладък път в долината, в която бяха постройките. По някаква интересна игра на природата, тая долина, ако и разположена всред бурите, снеговете и студовете, които тук вилнеят 9 месеца през годината, е пригодна за обитаване. Плодородността и топлината на тая долина се обясняват с изобилието на горещи извори, които поддържат температура с няколко градуса по-висока, отколкото тая на пустинята, която я заобикаля.

Тук имаше представители на 20 разни народности, всички изпълнени с велик стремеж да открият тайните на човешкия дух. Тук имаше тибетци, индуси, китайци, персийци, шестима руси, един французин, един холандец и един белгиец. Обитателите на този център изучаваха окултните науки и облеклото, което членовете на тая община носят, и храната им са продукти на собствения техен труд. Месо не се слага на тяхната трапеза. Хранят се само с мед, зърнени храни, овощия и зеленчук. Най-голямото богатство на общината са ръкописите, които пълнят библиотеката, както и множеството карти и инструменти за изучаване астрономия, астрология и други науки. Мен ми беше разрешено да остана в долината 3 месеца. Когато бях готов да потегля обратно, заявиха ми, че мога да изнеса в своите лекции и да напиша всичко, каквото съм видял, само при условие, че няма да изнеса някои от окултните теории, над които още работят мъдреците на този център. Поставиха ми също като условие, че книгата, която ще публикувам, да не бъде издадена с цел за печалба. В този център способностите ясновидство, телепатия и други окултни познания са стигнали такива предали, каквито човек не може да си представи.

Ханс Дриш и Ханс Шпеман и тяхното значение в новата биология


Дриш раздели яйцето на едно нисшо животно на две половини, при което успя да раздали и ядката на две. И за общо учудване, двете половини продължили своето развитие, като са образували напълно нормални ларви. Този опит на Дриш хвърли дълбок поглед върху тайните на живота и даде нови задачи на зоолозите. В тая област особено се прояви зоологът Ханс Шпеман, който посвети на тия въпроси 30 годишна усилена работа. Опитите на Дриш и Шпеман разкриват същината на организма и разликата му от машината. Ако яйцето беше едно механическо съчетание, а не една живуща единица, никога нямаше да ни се удаде от едно яйце да получим две същества. Една машина, разделена на две, е мъртва, а един организъм крие в себе си живи сили, които се стремят за образуване от всека половина на отделно живо същество.

Заслугите на Дриш и Шлеман са големи. Те дадоха със своите опити научна основа на неовитализма. Те доказаха, че материалистичното, механичното обяснение на жизнените явления не отговаря на фактите. Неовитализмът все повече печели почва между биолозите.


Редакцията доставя книгите:


ЛИЦА И ДУШИ


(Физиогномични портрети) от ГЕОРГИ РАДЕВ, срещу 30 лв.



ЛЕКУВАНЕ ЧРЕЗ ЦВЕТНИТЕ ЛЪЧИ


От А. ОСБОРН-ЙИВС, срещу 20 лева


Литопечат - Турко 22, София



Продължава подписката за


ПЕТНАДЕСЕТАТА ГОДИШНИНА


на сп. „ ЖИТНО ЗЪРНО”, която почна от януари 1941 година


Абонаментът остава пак 80 лева.


Редакцията на сп. „ЖИТНО ЗЪРНО” и занапред ще се стреми да дава на своите читатели подбрано четиво. Списанието разчита на подкрепата на своите абонати. Нека те не само на време да платят абонамента си, а и да запишат всред своите приятели и познати поне по още един абонат. Нека посеят едно „ЖИТНО ЗЪРНО”! Техният труд не ще отиде напразно!

„ЖИТНО ЗЪРНО” работи за изграждане на един нов мироглед, от който ще се роди бъдещата култура на братството между човеците. Ето защо, който разпространява списанието, спомага за разпространяване светлината на Новите идеи, които Сеячът така обилно пръска; спомага за изграждане на новия свят на справедливост и братство.

Всичко се изпраща на адрес: „ЖИТНО ЗЪРНО”


Пощенска кутия № 270 – София


Суми се пращат чрез пощенска чекова  сметка № 1597


Всяка изпратена сума трябва да бъде придружавана с писмо.


Adresse de la revue occulte: „JITNO ZERNO"


Boîte postale № 270 SOFIA (Bulgarie)


Abonnement pour l'étranger 150 Levas ou 2 Doli.



  Съдържание на 8 бр. - 'Житно зърно' - година XV - 1941 г.
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ