НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕКСТОВЕ И ДОКУМЕНТИ ОТ УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

ОТЗИВИ, ВЕСТИ, КНИГОПИС

  Съдържание на 7 бр. - 'Житно зърно' - година XV - 1941 г.
Алтернативен линк

ОТЗИВИ, ВЕСТИ, КНИГОПИС


Писмо от Румъния


Получихме писмо от редактора на „Метапсихична библиотека" в Крайова, Румъния — Михаиле Драганеску. В това писмо той казва между другото:

„Словото на Мъдростта на Учителя буди голям интерес в мен. То има голямо действие върху мен. Благодаря. Преведохме на румански статията на Учителя „Съвършеният човек". Тя е повече от великолепна".

Нови прозрения в астрономията. Величието на звездния свят.


В обсерваторията Харвард в Америка напоследък са направени интересни наблюдения за определяне мястото на нашата земя и на нашата слънчева система по отношение на милиардите светове. Знае се, че нашата слънчева система спада към една от тия купчини звезди, които се наричат млечен път. Тая звездна купчина е кръгла и плоска като зърно леща. Според най-ниската оценка системата на млечния път е дълга 30,000 и широка 10,000 светлинни години. Трябва да се знае, че една светлинна година е пътят, който изминава един лъч за една година — приблизително 10,000 билиона километра. Според американския астроном Чеплей дължината на системата на млечния път е 200,000 светлинни години. Нашата слънчева система е твърде отстранена от центъра на тая млечна система. Ние се намираме по-скоро към предградието на млечния път. По-рано астрономите са мислили, че всички звезди, които могат да се видят се телескоп върху небосвода, спадал към този млечен път. Но измерванията са показали, че много звездни купчини, които поради своята отдалеченост ни се струват като мъгла — мирови мъглявини — са много по-далече от крайния предел на нашия млечен път. Например, разстоянието до мъглявината Андромеда е един милион светлинни години и следователно звездите на Андромеда е невъзможно да са включени в нашата млечна система, а образуват един подобен отделен свят за себе си.

Благодарение на сегашните исполински телескопи са известни вече стотици такива вселенски острови като нашия млечен път. Изследователите ги наричат галактони (на старогрецки млечен път). Напоследък се установи, че между галактоните сеществуват известни съотношения и че известен брой галактони образуват още по-големи звездни системи, наречени „космони". Такива космони са известни за сега 50. Един космон обхваща повече от 200 млечни системи или галактони. Безбройните телескопични фотографии на Харвардовата обсерватория дават възможност да се разпознаят 50 такива „космони". Оня космон, който се намира най-близо до нас е отдалечен над 10 милиона светлинни години.

Случай на прераждане.


Преди няколко години вестниците описаха този случай, но сега се дават по-големи подробности, които ще споделим с читателите си.

В 1926 год. било родено едно момиче Шанти Деви. Още като била на три години, тя почнала да разправя на родителите си за разни факти, отнасящи се до нейния по-раншен живот, преди да се роди през 1926 година.

Разбира се, родителите й не отдавали никакво значение на нейните брътвежи. А дъщеря им настоявала да твърди, че е съществувала по-рано преди сегашното си раждане и искала да я заведат в Мутра, за да види своя мъж, който бил там търговец на дрехи.

Всички подробности, които Шанти Деви изнесла за своя живот, се потвърдили като истински. Тя била родена за пръв път през 1902 год. и тогавашното й име е било Лудги. Син й бил роден в 1925 година. А тя умряла на 24 октомври 1925 година в Агри.

Вестта за това голямо чудо възбудило не само Делхи, но и цялата околия. Но трябваше да се провери и установи още нещо. Шанти Деви била отведена в Мутра, там дето е живяла първия път със своя мъж. Тя познала веднага както местото, така и всички роднини на онзи, когото тя наричала свой мъж. При проверяването се отишло и по-нататък. На момичето завързали очите и я повели напред, но тя познавала и изброявала всичко, където минавали и изреждала спомените си. Най после колата спряла пред една къща и там й отвързали очите. Тя веднага заявила, че това е къщата на нейния мъж. На вратата се показал един старец и Шанти Деви веднага казала, че това е нейният свекър.

Из в. „Мир".


Паневритмия, песни на хармоничните движения. Музика и движения от Учителя, София, 1941. година. Стр. 64. Цена 30 лева.

Книгата почва със следното мото: „Паневритмията е наука за приемане разумните движения на природата. При паневритмията човек посреща и възприема божественото и мощното, което гради вселената и отива да работи за великата идея на живота".

След първата книга „Паневритмия", излязла в 1938. година, необходимо беше и настоящето издание. В първата са описани движенията на паневритмията, дадена е музиката за две цигулки и на края са изложени принципите й. А настоящето издание съдържа музиката на паневритмията, нагодена за пение; даден е и текстът. Музикалната част се предшествува от уводни думи и от статията „Основи на паневритмията" от Учителя.

Паневритмията е важен метод за освобождение на човешката душа, за вливане на новите идеи в днешната култура и за изграждане на красивия нов свят, който иде на земята!

Есперанто-български речник от Атанас Николов. Книгоиздателство „Братство", Севлиево, 1941. Цена 25 лева. Стр. 208. Доставя се от книгоиздателството в Севлиево.


Редакцията доставя книгите:


ЛИЦА И ДУШИ


(Физиогномични портрети) от ГЕОРГИ РАДЕВ, срещу 30 лв.


ЛЕКУВАНЕ ЧРЕЗ ЦВЕТНИТЕ ЛЪЧИ


От А. ОСБОРН-ЙИВС, срещу 20 лева


Литопечат - Турко 22, София


Продължава подписката за


ПЕТНАДЕСЕТАТА ГОДИШНИНА


на сп. „ ЖИТНО ЗЪРНО”, която почна от януари 1941 година


Абонаментът остава пак 80 лева.


Редакцията на сп. „ЖИТНО ЗЪРНО” и занапред ще се стреми да дава на своите читатели подбрано четиво. Списанието разчита на подкрепата на своите абонати. Нека те не само на време да платят абонамента си, а и да запишат всред своите приятели и познати поне по още един абонат. Нека посеят едно „ЖИТНО ЗЪРНО”! Техният труд не ще отиде напразно!

„ЖИТНО ЗЪРНО” работи за изграждане на един нов мироглед, от който ще се роди бъдещата култура на братството между човеците. Ето защо, който разпространява списанието, спомага за разпространяване светлината на Новите идеи, които Сеячът така обилно пръска; спомага за изграждане на новия свят на справедливост и братство.

Всичко се изпраща на адрес: „ЖИТНО ЗЪРНО”


Пощенска кутия № 270 – София


Суми се пращат чрез пощенска чекова  сметка № 1597


Всяка изпратена сума трябва да бъде придружавана с писмо.


Adresse de la revue occulte: „JITNO ZERNO"


Boîte postale № 270 SOFIA (Bulgarie)


Abonnement pour l'étranger 150 Levas ou 2 Doli.



  Съдържание на 7 бр. - 'Житно зърно' - година XV - 1941 г.
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ