НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕКСТОВЕ И ДОКУМЕНТИ ОТ УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

ОТЗИВИ, ВЕСТИ, КНИГОПИС

  Съдържание на 5 бр. - 'Житно зърно' - година XV - 1941 г.
Алтернативен линк

ОТЗИВИ, ВЕСТИ, КНИГОПИС


Жорж Нурижан за богомилството


В новата си книга „Българското племе в десет образа" Жорж Нурижан посвещава една глава на богомилството. Между другото той казва:

„Ни един от историците на това движение не е разполагал със съчинение, написано от богомилите. Цариградският събор от 1140 г. заповядал да изгорят книгата на Хризомона, която съдържала изложение на богомилското учение. Тя била последната от унищожените книги. Същата участ имали и книгите на западно-европейски писатели. Още през десетия век богомилството се явява като първа реформация в света — отпор срещу световната лъжа и дух на насилие, които са намерили своите крепости в тогавашните държави и църкви; то разтърсва тогавашните европейски общества и провъзгласява свобода на съвестта, равенство и братство между всички хора и народи, за да се осъществи Царството Божие на земята и да настъпи вечен мир.

Богомилите са. упражнявали производителния труд в общини, задруги или поединично. И в двата случая те са внасяли всичко изработено в общата каса".

Статия в шведски вестник за Всемирното братство


В шведския вестник „Bia bandet", който излиза в Стокхолм, е напечатана статия от Тереза Керемидчиева: „Всемирното Братство в България". В статията се излагат основните идеи на Учителя, принципите на паневритмията, излетите на Витоша и Рила и пр. Статията е придружена с красива рилска снимка — Учителят държи беседа на планината.

Сп. „Просвета" и въпросът за смъртта и безсмъртието


Красив симптом е статията за смъртта и безсмъртието в това списание, орган на Просветния съюз. В тази статия възторжено се говори в полза на спиритуализма. В нея се привеждат аргументи из разните области на науката, философията за обосновка на спиритуализма. Между другото се казва: „Знаменитият философ Бергсон доказва, че мисълта не е функция на мозъка. Мозъкът е орган на мисълта, но не източник на мисъл. Да се приеме, че мозъкът чувствува и мисли, е толкова смешно, колкото е смешно да се приписва произходът на предадените в една телеграма мисли на телеграфния апарат и на жиците, които са само механически посредници за отправяне на мислите. С физиологичните процеси не може да се обяснят психичните явления. Материалистически не може да се обясни способността да се вижда без очи, да се предчувствуват бъдещи събития, да се узнава, какво става далеч от нас, или какво ще се случи в бъдеще. Тези наблюдения доказват отделното съществуване на духа, надарен с вътрешни, независими от физическите сетива, способности. Камил Фламарион цитира думите на една френска поетеса: „Да не ви виждам вече никога, о светли небеса! Уви! Аз не бях създадена, за да умра!" Като цитира тия нейни стихове, той я утешава с думите: „Не, о поети, вашите трептящи души не са създадени, за да умрат. Никоя душа не е създадена, за да умре. И небесната светлина не угасва". Експерименталната наука ни носи днес тая увереност.

Гигантските слънца Антарес и др.


В сравнение с другите слънца нашето слънце е като една малка топка. До сега Антарес се е считал за най-голямото слънце. Един друг гигант е Бетелгойц, който обаче остава на заден план пред Антарес.

Напоследък са открити слънца, два пъти по-големи от него. Тия новооткрити слънца имат диаметър повече от хиляда пъти по-голям от тоя на нашето слънце. в една новооткрита мъглявост, наречена Магеланова мъглявост, има 500,000 звезди — сто пъти по-светли от слънцето и 500 звезди — 10,000 пъти по-светли от него. Ако нашето слънце би било в тая мъглявост, не бихме могли да го видим даже и с най-силния телескоп. За да пътува светлината от единия край до другия край на тая мъглявост, необходими са 6,500 години.

Ние хората и нашата слънчева система сме едно нищожество пред величието на безграничната вселена.

*

*     *


Що е красота? Защо красотата ще спаси света? От Ангел Томов, стр. 48. Издава книгоиздателство „Братство" — Севлиево. Цена 6 лева. Доставя се от книгоиздателството.

Дарвин — от Жулиен Хъксли, № 6 от Библиотека Безсмъртни мисли — издател Св. Славянски. Цена 60 лв. Както всички останали номера от тази библиотека, така и Дарвин представя изящно издание. Книгата е придружена с предговор от Проф. Методи Попов. Разглеждането живота на Дарвин от Жулиен Хъксли върви заедно с разглеждане на по-важните проблеми от учението и изследванията му върху еволюцията и др. естествено-научни въпроси. Препоръчваме горещо и тази книга, както и всички останали от библиотеката.

Съвременни басни — том I — от Д-ръ Ил. Блъсков. Цена 30 лв. Изнесени са 55 хубави басни, художествено написани, пълни с мъдрост. Д-р Блъсков е стар ратник на духовната мисъл в България.

Д-р Ел. К.



Редакцията доставя книгите:



ЛИЦА И ДУШИ


(Физиогномични портрети) от ГЕОРГИ РАДЕВ, срещу 30 лв.


ЛЕКУВАНЕ ЧРЕЗ ЦВЕТНИТЕ ЛЪЧИ


От А. ОСБОРН-ЙИВС, срещу 20 лева


Литопечат - Турко 22, София


Продължава подписката за


ПЕТНАДЕСЕТАТА ГОДИШНИНА


на сп. „ ЖИТНО ЗЪРНО”, която почна от януари 1941 година


Абонаментът остава пак 80 лева.



Редакцията на сп. „ЖИТНО ЗЪРНО” и занапред ще се стреми да дава на своите читатели подбрано четиво. Списанието разчита на подкрепата на своите абонати. Нека те не само на време да платят абонамента си, а и да запишат всред своите приятели и познати поне по още един абонат. Нека посеят едно „ЖИТНО ЗЪРНО”! Техният труд не ще отиде напразно!

„ЖИТНО ЗЪРНО” работи за изграждане на един нов мироглед, от който ще се роди бъдещата култура на братството между човеците. Ето защо, който разпространява списанието, спомага за разпространяване светлината на Новите идеи, които Сеячът така обилно пръска; спомага за изграждане на новия свят на справедливост и братство.

Всичко се изпраща на адрес: „ЖИТНО ЗЪРНО”


Пощенска кутия № 270 – София


Суми се пращат чрез пощенска чекова  сметка № 1597


Всяка изпратена сума трябва да бъде придружавана с писмо.


Adresse de la revue occulte: „JITNO ZERNO"


Boîte postale № 270 SOFIA (Bulgarie)


Abonnement pour l'étranger 150 Levas ou 2 Doli.



  Съдържание на 5 бр. - 'Житно зърно' - година XV - 1941 г.
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ