НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕКСТОВЕ И ДОКУМЕНТИ ОТ УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

ЗАГАДЪЧНИ ЯВЛЕНИЯ

  Съдържание на 5 бр. - 'Житно зърно' - година XV - 1941 г.
Алтернативен линк

ЗАГАДЪЧНИ ЯВЛЕНИЯ


Писмо на непознат език


Това беше през общо-европейската война. Мъжът ми беше офицер в Ямболския гарнизон. В дома си отглеждахме Калиопа, едно момиче сираче от Драма, от гръцка народност. От нейните думи се разбираше, че майка й се казва Маламади. Аз мислех, че тя е същинската й майка. Една вечер аз си седя и пиша писмо до сестра си. Както пишех, ръката ми с български букви написа думи на непознат мен език. От думите разбрах, че това е гръцки. Уплаших се и престанах да пиша. Казах това на мъжа си. Той каза: Имам един войник Теохар, който знае гръцки. Той дойде и преведе писмото: „Милостива госпожо, вие спасихте детето. То беше умирающо. Аз съм ви много благодарна. Майката на Калиопа, Марионка, тази, която я е родила.

Аз попитах Калиопа: „Как се казва майка ти? Тая майка, която ти посочи, истинска ли е?" Тя каза: „Тя е майка ми, която ме отгледа, но истинската ми майка се казва Марионка".

Аз не знаех тия подробности.

Съобщение, получено по необикновен начин


Сънувам, че идва един мой братовчед при мене в град X. Той ми казва:

— Свърши се с мене. Отивам си. Не стига, че си отивам, но и къщата на баба ми тази нощ се запали.

— И ме целуна по челото.

След няколко дена получавам писмо за неговото преселване отвъд. В писмото се съобщаваше, че през тази нощ се запалила и къщата на баба му.

Необикновен сън


Това стана в Габрово. Сънувам странен сън в 5 часа сутринта. Чувам много ясно гласа на жената на един мой приятел от София; тя плаче и ми казва:

— Моят другар умря.Тръгни веднага.

Стреснат от този сън, събуждам се и след малко размишление реших да проверя по телефона в София, какво става с тях там. Жената, която чух да ми говори на сън, се обажда с плачущ глас и ми казва:

— Тръгни веднага за София, понеже мъж ми внезапно умря.

Останах поразен от съвпадението. Това ще разправям на всекиго, когото срещна. И се питам: „Аз, който спя като сом, на мен ли се случи това нещо?"

До този момент в нищо не вярвах. Но от този момент се замислих и си казах: „Има нещо! Аз съм с тия, които вярват".


  Съдържание на 5 бр. - 'Житно зърно' - година XV - 1941 г.
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ