НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕКСТОВЕ И ДОКУМЕНТИ ОТ УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

ВЕСТИ

  Съдържание на 2 бр. - 'Житно зърно' - година VI - 1931/1932 г.
Алтернативен линк

ВЕСТИ


Идеите на Бялото Братство в чужбина. В японското списание „Oomoto" (излиза в Камеока, Япония), месечен есперантски орган на Оомотското движение, в год. VI, кн. 4. от 1930 година са поместени няколко статии за Бялото Братство. В изложбата за духовните течения през 1930 година в Япония е дадено място и за движението на Бялото Братство. В същия брой е напечатана и статията „Всемирното Бяло Братство" от Любомир Лулчев. В друга една статия в същия брой се излагат духовните движения в България и се говори за Бялото Братство. В тая книжка се препоръчва „Nova Kulturo" на читателите. В кн. 10 на същото списание (октомври 1930 година) е печатана в есперантски превод беседата, която държа Учителя на 13 юни 1930 година на „Изгрева" пред гостите есперантисти от есперантския конгрес. Същата беседа „La internacia lingvo” (Международен език) е печатана и в парижкия орган на това общество „Oomoto internacia", год. V, бр. 45-46, 1930 година.

Едно немско окултно списание се отнесе с писмо до учениците на Бялото Братство да му пращат статии за идеите на това братство.

Един наш приятел в Данциг и Рига развива доста добра дейност. Там са държани от него с успех доста сказки за идеите на Бялото Братство. Някои в странство, руси и други, четат беседите на Учителя на български.

В есперантското списание „Inter ni", което ратува за вътрешната идея на есперанто (всемирно братство, одухотворяване на културата), са поместени доста мисли от Учителя.

Магдалина де Пита продължава своята работа в Аржентина за идеите на „Бялото Братство" чрез печатното и живото слово. Ето нейните уводни думи, с които открила събранието, в което била четена беседата „Великият закон" от Учителя на 21 септември 1930 год. в Буенос Айрес:

„Наново Ви поднасям словото на Учителя.

Струва ми се, че ви чувам да питате: дали сестра Магдалина е ученичка на Учителя? Нима го познава? Кой е Учителят?

Аз на свой ред ви питам: дали, когато вие се приближите до една розова градина и дойдете в екстаз от багрите, прелестта и благоуханието на нейните рози, дали, казвам, вие се запитвате на кое семейство принадлежат тия рози, кое е тяхното име? Сигурно, че не. Първото, което ще направите, е да вдъхнете благоуханието им, да благоговеете пред тяхната прелест и после може би ще ги определяте и класифицирате, но тя вече изпълни своята мисия: да ви даде красотата си в своите багри, своята любов в уханието си. Красотата влиза през сърцето.

Така аз поднасям Учителя. Формата, която представлява красотата – е красота чиста и спокойна. Предлагам ви в думите му, уханието на неговата разляна любов – осъществена. Най-искрено ви казвам: Аз искам да представя една градина от рози от голямата божествена градина, в която има безчет рози, от която градина днес е попаднала една роза в моите ръце.

Аз ви я предлагам. Можете да я гледате и да й се чудите. Можете да я оставите настрана, това е ваша работа, но не, братя, вземете я, защото с нея аз ви давам сърцето си, преизпълнено с любов, и душата си, изпълнена с мир и радост. Това е единственото нещо, което притежавам и едничкото, което мога да ви дам."

Духовни движения в Югославия. В Югославия се забелязва усилващо се духовно движение. Ако мислим, че по механически начин ще може да се постигне хармонизиране между двата близки народа, много се заблуждаваме. Само когато духовните движения в двете страни се засилят, само когато новите идеи проникнат сред широките маси на двата народа, само тогаз те ще си подадат ръце, защото ще ги обединява общият идеал: строителство за новата велика култура на земята – култура на братството и свободата.

Вегетарианството напоследък се засилва в Югославия. В Белград има вегетарианско дружество. В Белград се издава и вегетарианска библиотека под редакцията на Живоин Костич; от нея са излезли вече шест номера. Ние можахме да прегледаме един номер от тия библиотека „Вегетарианство и етика" от Живоин Костич. В нея с голяма дълбочина и знание е разгледан въпросът. От това вегетарианско дружество често излизат сказчици в провинцията.

Окултни общества в Рига. В Рига съществуват сравнително доста много окултни общества и кръжоци. Понеже населението в Рига е разнородно, затова често се случва, че едно и също дружество – напр. въздържателно, теософско – съществува за немци, за латиши, за руси. Дружество за псих. изследвания е най-голямо и обединява в себе си хора от всички окултни движения. Теософското движение – също има две дружества. Привърженици на Кришнамурти образуват малък кръжок у г-ца В. проф. Клименко. Антропософско общество – немско, латв. и руско. Парапсихологическо общество – латв. и немско, последователи на Рьорих, работят в отделни кръжоци.

По всичко изглежда, че интересът към окултизма е доста силен. Романите на Крижановска, както и др. окултни романи, се издават и разпродават в доста голямо количество. Факт е, че старите руски издания на окултните книги се продават на твърде високи цени и не могат да се намерят. Едно от най-сериозните общества е това на последователите на руския художник-окултист Рьорих: „Листки сада Мория" – това е названието на съчинение в четири тома наставления, дадени от учителя Мория на учениците чрез г-жа Рьорих, която живее в Индия.

Това съчинение в форма на дневник е написано на поетичен език и твърде близко по дух с учението на Бялото Братство в България.

Има един пастор-окултист Вилцин, който е член на окултното движение Нови Йерусалим (Nov Salem). Той има редовни събрания, открито говори за прераждане, карма. Сам в своя живот дава пример на безкористие, служи без пари и др.

Италианска спиритуалистична академия за наука, литература и изкуства. (Италиански спиритуалистичен университет).

Тя е учредена напоследък във Венеция. Нейният ръководител е проф. Луиджи Белоти с видни членове от Италия и чужбина, между които проф. Шарн Рише, проф. Ал. Чиапели от Флоренция, Ернесто Боцано от Савона, проф. Линда Ерари от Рим, проф. Тито В. Севера от Рим и пр. Тя има за задача да изследва по-дълбоките сили и закони в природата, така наречената „метапсихика."


  Съдържание на 2 бр. - 'Житно зърно' - година VI - 1931/1932 г.
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ