НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕКСТОВЕ И ДОКУМЕНТИ ОТ УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

За фотоизложбата "Езотерична металопластика на Г.Куртев"

  Брой 1-2 -1996г. - Списание 'Сила и Живот' 1992- 1996г.
Алтернативен линк

ЗА ФОТОИЗЛОЖБАТА "ЕЗОТЕРИЧНА МЕТАЛОПЛАСТИКА НА ГЕОРГИ КУРТЕВ"


Публикувано изображение
Идеята да се осъществи една малка фотоизложба с металопластиките на Георги Куртев беше силна и дойде с голям импулс за действие. В нея имаше стремеж да се даде гласност на повече хора за одухотвореното идейно творчество на един българин - космополит и на един брат, ученик на Учителя - за общество "Бяло Братство". В процеса на подготовката се явиха много затруднения, но те бяха щастливо преодоляни, за да се даде възможност макар и на малък кръг желаещи да се докоснат до изкуството на Георги Куртев, проникнато от идеите на Новото Учение. Фотоизложбата първо се представи в Бургас на 24 октомври 1993 г, а по-късно по различни поводи беше експонирана в Търговище, Пловдив и Троян.
Публикувано изображение



ДАНО ОНИЯ, КОИТО СА ВИДЯЛИ ФОТОГРАФИИТЕ,

СА ПОЧУВСТВАЛИ В СЪРЦЕТО СИ ЖЕЛАНИЕ ДА СЛУЖАТ НА СЛОВОТО,

ДА ИЗМЕНЯТ ЖИВОТА СИ И ... ДА ПРАВЯТ ДОБРО.
ГЕОРГИ КУРТЕВ



ГЕОРГИ КУРТЕВ:

22 септември 1993

За мини-изложба от снимките ми се радвам. Засега не можем да направим друго.

14 ноември 1993

По въпроса за изложбата: Харесва ми както сте намислили да представите фотографиите. Вече е 14 ноември и изложбата е вече минала. Чакам с нетърпение описанието. Благодаря на Елисавета, че се е заела с организирането.

19 декември 1993

Дано ония, които са видели фотографиите, са почувствали в сърцето си желание да служат на Словото, да изменят живота си и да им се роди в сърцето, желание да правят добро. С тази възвишена цел съм работил 60 години. Фотографиите всъщност показват извънредно малко от моето творчество.

ПОСЕТИТЕЛИТЕ:  

Любов! Това е символът, който ме порази щастливо, докато гледах миниатюрните фотоси. Благодаря, и слаба на Бога, че ни осенява с това безсмъртно слово! Живот и здраве на Георги Куртев!

Стоянка Гоудова, Бургас

Благодаря! Празник за хората е срещата с духовното!

Керана Ангелова, Бургас

Силно съм впечатлен от произведенията, които видях. Георги Куртев е наистина една Светла Душа, и ние трябва да осъществим идеите заложени в творбите му на дело. Благодарим за възможността, която ни се дава, да видим тези редки експонати, произлезли от ръката на Любовта!

Жеко Георгиев, Бургас

Благословена да е ръката, сътворила тази металопластика, която дава материален израз на великите мисли и откровения на един велик човек - Учителя Петър Дънов.

Я.Микоян, Търговище

За тази изложба си мечтаех. Това е изложба-мечта!

Ив. Маркова, Търговище

Фотосите са божествени! Какво ли въздействие ще имат оригиналите?! Много дълбоки идеи, продиктувани свише... Благодаря!

С.Радева, Търговище

Благодаря за светлината и топлината, майсторе!

Добрина  Баракова, Пловдив

Благодаря ви, че в тази желязна епоха сте въплътили най-интензивния огън в най-мъртвата материя на метала. С чука на Словото.

Ирена Петрова, Пловдив

Всички ваши творби са прекрасни откровения. Благодаря ви от сърце.

Недко, Пловдив



АИДА КУРТЕВА:

Обични братя от Бургас, С голямо вълнение и радост видяхме видеото, което ни изпратихте. Беше една красива среща между нашите души. Чувствам, че бях с вас физически близо с една братска прегръдка. Аз не съм научила български език, но въпреки всичко, гласовете ви дойдоха до сърцето ми, заедно със своята скромност и любов, които всяка ваша дума излъчваше. Вие сте свършили една прекрасна работа, свързана с голямо усилие. Това е друг начин за предаване на свещеното учение на нашия обичен Учител - давайки възможност да се познае нашата скромна работа. Много ви благодаря!

ПРЕСАТА:

ЕЗОТЕРИЧНА ПЛАСТИКА ЗА ПЪРВИ ПЪТ В БЪЛГАРИЯ БЕШЕ ИЗЛОЖЕНА... В КОРИДОРА НА ЧАСТЕН АПАРТАМЕНТ В БУРГАС

Художникът Георги Куртев живее и работи в Аржентина. През 1945 г. се среща със словото на Учителя Петър Дънов и оттогава започва духовното му пробуждане. Целият му творчески път е посветен на идеите за разширяване на човешкото съзнание и за достигане на космическите измерения на любовта между хората. Символиката на художествените пана наследява окултния език на Учителя, придавайки универсалност на всеки сюжетен детайл.

А защо изложбата беше аранжирана в частен дом? Това е въпрос, на който отговорът следва да се търси не толкова на физическо ниво, както би се изразил ученик на окултна школа, колкото на ниво по-високо - на мислене, обаче не разумно и свободно, а предразсъдъчно и обеременено от всякакви идеологеми.

С други думи, домакините от Демократичния съюз на жените първоначално предоставили стая от своя обществен имот за излагане на паната, но в последния момент се отказали, подплашени вероятно от нечий доброжелателен съвет да внимават, можело да е работа на секта...

За отговор нека послужат мислите на самия автор: "Днешният човек не се нуждае от изкуство, отразяващо хаоса и безредието, които тровят всеки ден живота ни. Необходимо е душата да се храни с изкуство, което носи послание за Новото."

А какво има предвид говорейки за Новото, авторът го е разкрил в своите творби.

Стоянка Гоудова вестник ЧЕРНО МОРЕ - ЮГ" бр. 9. 27.10.1993 г.



Г.Куртев

"Даването, това е новото, написано в книгата на великия, живот.

То е основа на Любовта."



Публикувано изображение


  Брой 1-2 -1996г. - Списание 'Сила и Живот' 1992- 1996г.
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ