НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕКСТОВЕ И ДОКУМЕНТИ ОТ УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Общуване през пространството

  Брой 1-2 -1996г. - Списание 'Сила и Живот' 1992- 1996г.
Алтернативен линк

ОБЩУВАНЕ ПРЕЗ ПРОСТРАНСТВОТО


Публикувано изображение
Г.Куртев: "Преди да напусна България връзките ми бяха най-вече с Невена Неделчева, Борис, Боян, малко с Томалевски, с Каназирева и Арнаудови. Когато се установих в Аржентина продължих да общувам с тях чрез писма - с Невена, с Боян, с Бертоли и дъщеря му Анина, с Методи, с Ярмила и с Атанас Славов. Пишех и на Борис, но не открито, понеже му бяха забранили да се свързва с чужбина.За да не правя зло на братята в България, аз не пишех много писма. Така ми бяха препоръчали..."

Публикувано изображение



РЕДОВЕ ОТ ПИСМАТА НА...



Д-р МЕТОДИ КОНСТАНТИНОВ

Мили и обични с. Аида и бр. Георги,

Много се зарадвах, че сте влезли във връзка с бр. Бертоли и Анина. Действително, те разбиха една важна и полезна дейност във Франция и другите романски народи чрез списанието "Житното зърно" и тяхния идеологически център. Наистина Словото трябва да бъде предадено в неговата кристална чистота, както е бликало от Извора на Мъдреца, без никакви изменения и притурки.

Нямам думи да изкажа благодарността за книгата, от страна на Борис и от моя страна. В момента я превеждаме на български. Възхитен съм, че много добре е описана историческата обстановка в България при появата на Новото Учение като духовно и со- циално явление. Когато цялата книга бъде преведена тогава ще ви напиша една обширна рецензия за нейната стойност и роля на световна почва.

Действително книгите са живи. Те се раждат в устрема на вдъхновението и тръгват да пътуват, за да разнасят светлина и знание в сърцата, умовете и душите на хората. Вълненията, които изпитва авторът при творчес- ките процеси, притежават една магическа сила, която се предава не само по етера, но и чрез душите намиращи се в различните народи. Велико нещо е човек да работи с порив и устрем за една висока, хуманна и универсална идея. Наистина, това което направихте с книгата, е един принос в храма на великото дело, което ще завърти колелото на историята.

Анина беше любезна да ми прочете двете ваши писма. Въпросите, които повдигате са много интересни и съществени, на тях следва да се отговори автентично, без всякакви религиозни суеверия, предубеждения и преувеличение. Аз написах една книга, непосредствено след заминаването на Учителя, която е в ръкопис. Там ще намерите отговор на многото въпроси, които ви интересуват.

Ясно ми стана от писмата, че животът ви е под знака на големи напрежения. Но когато се преодолеят спънките, за човешките души се разкриват все по-големи хоризонти в по-високите сфери. Пишете ми по-подробно за вашия живот, обични приятели! Това ще бъде за мене голяма радост. Желая ви от сърце и душа да бъдете здрави и да имате криле за творчество и работа. Приемете моите слънчеви привети, като ги предадете и на вашите приятели.Сърдечни и топли привети от Борис.

Ваш Методи




Публикувано изображение

Факсимиле от писмото на д-р Методи Константинов



Публикувано изображение

АНИНА БЕРТОЛИ

Париж, 24 май 1978 Драги брат Георги и Аида,

Много отдавна получих вашето писмо, но все не намирах време да отговоря на всички ваши въпроси. Още работя за всекидневните нужди, а през свободното си време трябва да приготовлявам преводи за списанието, да отговарям на писмата, които абонатите ни пращат, да правя пакети за тия, които поръчват книги от Учителя на френски. Но скоро ще бъда по-свободна, защото ще се пенсионирам.

Нашите братя и сестри в България са предпазливи, но поддържат връзка помежду си, помагат си; играят Паневритмията (не е забранена), четат беседи, ходят по планините. А най-важната работа, която никой не може да ограничи, е тази върху себе си:да имаме винаги светли мисли, благородни чувства и добри дела. Да не губим вътрешния си мир и да поддържаме връзка с Бога.

На земята става едно голямо преустройство. Словото на Учителя е във въздуха, то прониква събудените души, които работят за братството между народите. Ще станат големи промени.

Бих желала да имам вашата книга. Кога ще отпечатате втората? Аз към края на месец юний отивам в България за два месеца.

Приемете моите най-сърдечни сестрински привети.

Анина

Публикувано изображение

БОРИС НИКОЛОВ

София, 22 септ. 88

Обични Гео,

Когато сме далеч по време и пространство, връзката между нас се поддържа чрез мисълта.

Мисълта преодолява времето и Пространството мигновено. Тя се движи хиляди пъти по-бързо от Светлината. Днес, един от проблемите, които стоят пред нас е: има ли и други човечества във Всемира. И ако има, можем ли да влезем във връзка с тях. Астрономите казват, че във Вселената има безброй много светове, които имат условия подобни на нашите и следователно и живот като нашия. - Общуват ли човечествата във Всемира? - Общуват! И връзката се осъществява чрез мисълта!

Мисълта е текуща! Мисълта е всемирна! Мисълта е космичният език,на който разговарят човечествата!Това се постига в една духовна Школа!Тук дълго трябва да се работи с любов и съсредоточение.

Изкуството е също всемирен език!Творчеството също обединява човечествата. И още много връзки има,които не знаем, защото животът е Един!

Радвам се, че пак установихме контакта. Вие работите добре с твоята другарка, вие имате ръководство, следвайте Него. Едва тези дни видях книгата за Учителя,която сте издали, и то за малко време. Останах с хубаво впечатление, бих искал да я имам. Ако може да я изпратите на Ана, и тя да ми я донесе - добре ще бъде.

Ние, учениците, принадлежим на Големия всемирен Живот - „Живота за Цялото“, както го нарича Учителя!

Псалмопевецът казва: „Едно желае душата ми, и него винаги ще диря, да живея в Дома Господен, през всичките дни на живота си!“ Предай моя братски поздрав на Твоята Другарка.

Ще държа връзка с Тебе!

Поздрав, бр.Борис



Публикувано изображение
Факсимиле от писмото на Борис Николов



  Брой 1-2 -1996г. - Списание 'Сила и Живот' 1992- 1996г.
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ