НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕКСТОВЕ И ДОКУМЕНТИ ОТ УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Звезда – В. Вересаев

  Съдържание на бр. 9-10 - Житно зърно - година II –1925 г.
Алтернативен линк

В. Вересаев

ЗВЕЗДА


(Източна приказка)


Това се е случило отдавна, в далечен незнаен край.

Над него царувала вечна, черна нощ. Гнили мъгли се повдигали над блатистата земя и се стелели във въздуха. Хората се раждали, расли, любили се и умирали във влажен мрак.

Но понякога духането на вятъра разпръсвало тежките изпарения на земята. Тогава от далечното небе на хората поглеждали ярки звезди. Настъпвал всеобщ празник. Хората, стоящи сами в тъмни като зимници жилища, се събирали на площади и пеели химни на небето. Бащите показвали звездите на децата и ги учели, че в стремежа към тях е животът и щастието на човека. Юношите и девиците жадно се вглеждали в небето и се носели с душата си към него, далеч от мрака, който е давил земята. На звездите се молели жреците. Звездите възпявали поетите. Учените изучвали пътя на звездите, тяхното число, величина и направили важно откритие: оказало се, че звездите бавно, но непрекъснато се приближавали към земята. Преди десет хиляди години – тъй говорели достоверни източници – с труд би могла да се различи усмивката на лицето на детето от една и половина крачка. А сега, всеки лесно я различавал от цели три крачки. Нямало и никакво съмнение, че след няколко милиона години, небето ще засияе с ярки огньове и на земята ще настъпи царството на вечната лъчезарната светлина. Всички търпеливо очаквали блаженото време и с надежда за него умирали.

Така дълги години текъл живота на хората, тих и без бурен и стоплял се той от кратка вяра в далечните звезди.

Веднъж звездите на небето горели особено ярко. Хората събрани на площадите в нямо благоговение се възнасяли с душата си към вечната светлина.

Изведнъж из тълпата се раздал глас.

– Братя! Колко светло и чудно е там във високите небесни равнини! А у нас тук колко е мрачно и влажно1 В томление е моята душа, няма в нея живот и воля във вечната тъмнина. Какво от това, че след милиони години животът на нашите далечни потомци ще се озари от непрогледна светлина? Нам, нам е нужна гази светлина. Нужна ни е повече от въздуха и храната, повече от майката и възлюбената. Кой знае – може би има път към звездите..Може би, ние можем да ги свалим от небето и да ги издигнем тук, посред нас, за радост на цялата земя! Да вървим, прочее, да търсим пътя, да вървим да търсим светлината на живота!

В събранието настъпило мълчание. С шепот хората се питали един друг:

– Кой е този?

– Това е Адеил, безразсъден и непокорен юноша.

Пак настъпило мълчание И заговорил старият Теур, учителят на умните, светлината на науката.

– Мил юноша, на всички ни е понятна твоята тъга. Кой на своето време не е страдал от нея? Но невъзможно е на човека да свали от небето звезда. Краят на земята се свършва с дълбоки пропасти и бездни. Зад тях има стръмни скали. И няма през тях път към звездите. Тъй говорят опитът и мъдростта.

И отговорил Адеил:

– Не към вас, мъдреци, се обръщам аз. Вашата опитност  покрива със завеса вашите очи и вашата мъдрост ви заслепява. Към вас аз викам, млади и смели по сърце, към вас, които още не сте смазани от овехтялата старческа мъдрост.

И той чакаше отговор. Едни казали:

– Ние с радост бихме дошли. Но ние сме светлина и радост в очите на нашита родители и не можем да им причиним печал.

Други казали:

– Ние радостно бихме тръгнали. Но ние току що почнахме да градим нашите къщи и нужно ни е да ги довършим.

Трети казали:

– Привет на тебе, Адеил! Ние тръгваме с теб!

И вдигнали се много юноши и девици. И тръгнали с Адеил. Отишли в тъмната, грозна далечина. И тъмнината ги погълнала.


*


Минало много време.

За заминалите не се знаело нищо. Майките оплакали безразсъдно починалите деца и животът потекъл по старому. Пак във влажната тъмнина се раждали, расли, любили се и умирали с тихата надежда, че след хиляди векове над земята ще възлезе светлината. Но ето, веднъж тъмният край на земята слабо се осветил от мержелееща трепетна светлина. Хората се събрали на площада и учудено питали:

– Що е това там?

Небето с всеки час ставало по-светло. Гълъбовите лъчи се хлъзгали по мъглите, пронизвали облаците, с широка светлина заливали небесните равнини. Мрачните облаци уплашено се виели, блъскали се и бягали далеч. Все по-ярко се разливали по небето тържествуващите лъчи. И трепет на небивала радост пробягвала по земята.

Втренчено се вгледал в далечината старият жрец Сатзои. И казал замислено:

– Такава светлина може да бъде само от вечна небесна звезда.

И възразил Теур, учителят на умните, светилото на науката:

– Но как е могла звездата да се спусне на земята? Няма за нас път към звездите и няма за звездите път към нас.

А небето светлеело, светлеело. И изведнъж, над края на земята, блеснала ослепително ярка точка.

– Звезда! Звезда иде!

И в бурна радост изтърчали хората насреща.

Ярки като ден, лъчите пронизвали гнилите мъгли. Разкъсани, раздробени, мъглите се спущали и прилепяли до земята. А лъчите греели по тях, късали ги на части и ги вкарвали в земята- Осветила се, очистила се далнината на земята. Хората видели колко широка е тази далнина, колко волен простор има на земята, и колко от техните братя живеят по всички страни.

И в бурна радост те тичали към светлината.

По пътя с тиха крачка вървял Адеил и високо държал на един лъч свалената от небето звезда. Той бил сам.

Попитали го:

– А где са останалите?

С трепет в  гласа той отговорил:

– Всички загинаха. Проправяха път към небето през пропасти и бездни. И погинаха със смъртта на храбреци.


Превел от руски: П. Г. П.



Нищо не се среща така рядко у човека, както проявлението на собствената му воля.


Емерсон


„Прощавайте на враговете си”. С любовта си към тях допринасяме повече добро за нас, защото любовта е по-красива от ненавистта и злобата. Сам Христос е казал тия слова не за доброто на враговете, но за собствено добро на този който има врагове.


Оскард Уайлд



  Съдържание на бр. 9-10 - Житно зърно - година II –1925 г.
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ