НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕКСТОВЕ И ДОКУМЕНТИ ОТ УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

ОТЗИВИ, ВЕСТИ, КНИГОПИС

  Съдържание на брой 7 - 'Житно зърно' - година XVI - 1942 г.
Алтернативен линк

ОТЗИВИ, ВЕСТИ И КНИГОПИС


Животните – радиоприематели и предаватели. Ориентирането у животните


Валтер Милс напоследък е изследвал електричеството в окото на животните и установил в него положително и отрицателно електричество. Положителното е в лещата, а отрицателното – в дъното на очната ябълка. Изследвано е електричеството и в ухото и пр.. Че способността за ориентиране у гълъба и другите животни не се дължи на зрението, това е очевидно. Гълъбът се забърква и не може да се ориентира, когато наближи някоя действуваща радиопредавателна станция. После, преди да отлетят в известно направление те правят предварително кръгове. Тия и тям подобни факти и множество други опити и наблюдения показват, че животните са радиоапарати – приемателни и предавателни. Тъй се обяснява тяхната способност за ориентиране.

Монт Еверест


Този най-висок връх на земята има височина 8882 метра – близо 9000 метра. Той е покрит с вечни снегове и ледници. На подобна височина атмосферното налягане е много малко – 200 милиметра. А въздухът е много разреден – кислородът е три пъти по-малко, отколкото на морското равнище. Поради това вдъхнатият въздух не може да достави достатъчно кислород на човека. Поради това уредниците на експедициите в Хималаите си носят апарати за изкуствено произвеждане на кислород. Някои експедиции стигнаха до 8000 метра. Пътуването е трудно, понеже МонтЕверест е съставен от стръмни склонове и бездни. По склоновете има грамадни пукнатини, широки по няколко метра и с неизмерима дълбочина. От друга страна постоянните ветрове са изгладили стените и това прави трудно изкачването по тях. Температурата е ниска, особено нощем. Една от най-големите пречки е рязката промяна на времето. Например, след няколко часово ясно и слънчево време, изведнъж се извива страшна снежна буря, опасна и със своите лавини.

Малари и Ирвин стигнаха на около 200 метра до върха, но не се върнаха.

Конфуций и Емерсон, № 11 и 12 от Библиотека "Безсмъртни мисли". Философът и религиозният Учител на "Империята на Средата", създателят на духовната и материална култура на далечния изток в древността – Конфуций; големият философ и духовен обновител – Емерсон , създател на духовното движение "Новият дух" в далечния запад – Америка, ето два духовни колоса, с които ни запознава сега Библ. Безсмъртни мисли. Излишно е да говорим за тия книги. Имената, чиито творби се разглеждат, говорят най-добре за себе си. Вечна Мъдрост, висш духовен живот и любов към истинско творчество на земята за съграждане на един съвършен живот, ето основната същина на тия два дивни свята, които ни изнася в тази книги най-смислената и изящна библиотека в България. Топло препоръчваме горните книги на нашите читатели.

Д-р Е. К.



  Съдържание на брой 7 - 'Житно зърно' - година XVI - 1942 г.
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ