НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕКСТОВЕ И ДОКУМЕНТИ ОТ УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

ОТЗИВИ, ВЕСТИ, КНИГОПИС

  Съдържание на 9 бр. - 'Житно зърно' - година XV - 1941 г.
Алтернативен линк

ОТЗИВИ, ВЕСТИ, КНИГОПИС


Оценка на богомилството


Писателят Петър Горянски в една своя статия намира две най-важни прояви в Българската култура, които са помогнали за създаване и опазване културните ценности: делото на Св. Кирил и Методий и богомилството. За последното казва между другото:

„Богомилството, което все още буди противоречие при оценката на неговия религиозен и социален характер, винаги е бивало признавано от всички като първоизточник за възраждането на народите и за освобождаването към от безпросветността на средновековието. А за един народ като нашия горните два факта са достатъчни да очертаят неговия духовен ръст".

Установени са нови 30 милиарда звезди


Американските астрономи с помощта на огромни рефлектори и гигантски телескопи сполучиха не преди много време да открият един нов неизвестен досега звезден свят (подобен на нашия Млечен път) — най-отдалечената от досега известните млечни системи. Тая нова звездна система е отдалечена от нашата планета на 30 милиона светлинни години. (Една светлинна година е равна на пътя, който изминава светлината за една година, като се движи с бързина 300,000 км. в една секунда).

Новият звезден свят във вселената има, според американските астрономи, събрани в себе си около 30 милиарда звезди. От това можем да си представим, каква обширна и безкрайна е вселената, като знаем още повече, че в нея се наброяват с хиляди и хиляди подобни огромни по пространство звездни системи.

Адриана Будевска и проблемите на възпитанието


В едно свое писмо до редакцията на сп. „Съвременно изкуство" тя пише:

„Какво направихме ние за душата на нашия младенец, за неговото възпитание, за развитието на неговия мироглед? Какви жертви принесохме, какво отделихме от себе си за това младо, крехко поколение, жадуващо да поглъща всичко хубаво и здраво? Не го ли оставихме всред океана „ά quatre vents", люшкано безмилостно от всички ветрове? Не е ли грехът наш, че то е тъй безпомощно, въпреки че има неоценими качества, толкова достойнства? Кой поведе това поколение към самоопределение и цел в живота?"

С тези редове Будевска засяга най-важния въпрос на днешното възпитание. Трябва да се засили идейният живот в днешното училище. Т трябва да се дадат път и условия, за да се прояви Божественото у подрастващото поколение. Трябва да се подхрани и насърчи неговият идеализъм и то в духа на новите идеи — идеите, които ще легнат в основата на новата култура, която иде — културата на шестата раса, расата на любовта и братството. Още от първоначалното училище трябва да се работи в това направление. Но за да се постигне тази цел, възпитателят трябва да е ориентиран в задачите на днешното време и трябва да разбира божествените заложби на човешката душа.

За културния възход


Във в. „Провинциален възход", издаван във Велико Търново, в Брой 64 от. г. е печатана статия с горното заглавие. в нея между другото се казва:

„Един неспирен устрем към напредък, към нови придобивки се наблюдава надлъж и нашир из страната. Една несломима воля за културен възход, за културно издигане на нашия народ и специално на селянина, се проявява все по-настойчиво вред по градове и села. Будни интелигентни сили са понесли на плещите си едно доброволно апостолство и с неугасваща вяра в по-светлото утро, въпреки често пъти страшно неблагоприятните условия, вършат едно дело от възрожденски мащаб и с историческо значение. Младежта, неспирният двигател на новото, е главната сила, върху която се опира този безшумен, но мощен културен подем. Нека нито едно село не остане нито един празничен ден без сказка, реферат, утро, четене, курс, изложба, среща или каквато и да е друга културна проява!"

Тая любознателност, този стремеж към култура към светлина, който се забелязва във всички слоеве на народа, е красив симптом. Но за да бъде тая възрожденска дейност всред народа плодотворна и положителна, трябва да се има пред вид следното: Има идеи залепващи и изгряващи — има идеи на старата култура и идеи на новата, която сега се ражда с всичката си красота. И тая възрожденска дейност е истинска, когато чрез нея се работи в духа на изгряващите идеи, които ще родят новия човек на земята!


Редакцията доставя книгите:


ЛИЦА И ДУШИ


(Физиогномични портрети) от ГЕОРГИ РАДЕВ, срещу 30 лв.



ЛЕКУВАНЕ ЧРЕЗ ЦВЕТНИТЕ ЛЪЧИ


От А. ОСБОРН-ЙИВС, срещу 20 лева


Литопечат - Турко 22, София


Продължава подписката за


ПЕТНАДЕСЕТАТА ГОДИШНИНА


на сп. „ ЖИТНО ЗЪРНО”, която почна от януари 1941 година


Абонаментът остава пак 80 лева.


Редакцията на сп. „ЖИТНО ЗЪРНО” и занапред ще се стреми да дава на своите читатели подбрано четиво. Списанието разчита на подкрепата на своите абонати. Нека те не само на време да платят абонамента си, а и да запишат всред своите приятели и познати поне по още един абонат. Нека посеят едно „ЖИТНО ЗЪРНО”! Техният труд не ще отиде напразно!

„ЖИТНО ЗЪРНО” работи за изграждане на един нов мироглед, от който ще се роди бъдещата култура на братството между човеците. Ето защо, който разпространява списанието, спомага за разпространяване светлината на Новите идеи, които Сеячът така обилно пръска; спомага за изграждане на новия свят на справедливост и братство.

Всичко се изпраща на адрес: „ЖИТНО ЗЪРНО”


Пощенска кутия № 270 – София


Суми се пращат чрез пощенска чекова  сметка № 1597


Всяка изпратена сума трябва да бъде придружавана с писмо.


Adresse de la revue occulte: „JITNO ZERNO"


Boîte postale № 270 SOFIA (Bulgarie)


Abonnement pour l'étranger 150 Levas ou 2 Doli.



  Съдържание на 9 бр. - 'Житно зърно' - година XV - 1941 г.
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ