НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕКСТОВЕ И ДОКУМЕНТИ ОТ УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

ЗАЩО? - Т.

  Съдържание на 2 бр. - 'Житно зърно' - година XV - 1941 г.
Алтернативен линк

Т.

Защо?


Тя беше девойка самонадеяна и твърде мила. Имаше вяра в себе си, в своето бъдеще и се учудваше, защо страдат хората. Тя беше наблюдавала живота и беше видяла, че страдат и млади, и стари, че страдат бедни и богати, че страдат учени и прости. И често се запитваше: Защо?

Тя търсеше отговор. Тя размишляваше върху това защо.

Когато влезе в салона Учителят говореше:

„Като виждал страданията на хората, един английски лорд си задал за цел да направи опит, да види, коя е причината за страданията им. Опитът му се състоял в следното: той дал едно обявление във вестника, че прощава дълговете на всички свои длъжници, които възлизали на 500 души. Същевременно той определил деня и часа, когато иска да се срещне с тях в дома си.

Като прочели обявлението във вестниците, длъжниците на лорда си казали: Нашият кредитор е намислил да ни устрои някаква примка. Като ни събере в дома си, той ще ни застави по някакъв начин да се издължим.

В определения ден, те се събрали пред къщата на своя кредитор и започнали да разискват върху въпроса, защо ги вика кредиторът им и трябва ли да влязат при него. Обаче, един от длъжниците на лорда, беден, окъсан човек, дошъл до неговата къща и не се спрял да разисква заедно с другите, защо го викат, трябва ли да влезе вътре или не, но направо влязъл в дома на лорда и похлопал на вратата. Поклонил се учтиво на лорда и чакал, какво ще му каже.

– Какво обичате? – попитал лордът.

– Дойдох при вас като ваш длъжник, — бил отговорът.

– Къде са другите?

– Вън.

– Значи, от 500 души, само един е повярвал, че съм готов да простя дълговете им?

– Прощавам всичките ти задължения, като същевременно ти давам възнаграждение още толкова, колкото беше дългът ти, — продължил лордът.

– Иди сега у дома си и живей спокойно според Божиите закони.

Останалите длъжници, като разбрали как лордът постъпил с бедния и окъсан длъжник, съжалявали за своето недоверие, но било вече късно.

– Днес всички хора, продължаваше Учителят, стоят пред прага на Божието Царство и се колебаят да влязат или не. А новото учение изисква от всички: Да придобият вяра и да следват пътя на любовта без никакво колебание, без никакво съмнение.


  Съдържание на 2 бр. - 'Житно зърно' - година XV - 1941 г.
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ