НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕКСТОВЕ И ДОКУМЕНТИ ОТ УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Сеятели на Словото

  Брой 1-2 -1996г. - Списание 'Сила и Живот' 1992- 1996г.
Алтернативен линк

СЕЯТЕЛИ НА СЛОВОТО




НЯМАМЕ ДРУГ ИДЕАЛ, ОСВЕН ДА СЕ ОТДАДЕМ

ДО КРАЯ НА ЖИВОТА СИ, ДА СЛУЖИМ

БЕЗКОРИСТНО НА ВОЛЯТА БОЖИЯ!

ГЕОРГИ КУРТЕВ



Редове от писмата на художника 2 юни 1992

Превел съм цялата книга „Наука и възпитание“, но е много трудно да се издаде, понеже тук всичко е търговия. Как страдахме при издаването на „Учителя от Изгрева“. Не желаеха да я печатат, поради това, че Аида била непозната. Трябваше да работя по 13 часа и половина на ден, и събота и неделя, за да я издам сам. Чак тогава си дадоха сметка, че книгата е търговски изгодна. След като видяха, че книгата се продава, приеха трите нови книги.

27 юни 1992

От български на испански е лесно да се превежда, но от испански на български е трудно, защото всичко е мислено на испански. Не намирам подходящи думи в нашия език. Говорил съм 31 години български, и 43-44 години испански. Мисли по този въпрос. За тези грешки простете ми!

13 октомври 1992

Превеждам всеки ден по два часа „Изворът на Доброто“ Стигнах до стр. 70. Мислим да го предадем за издаване - дано го приемат. Тук са страшни търговци и печатат това, което народът желае. А какво желае народът? Интересни неща?!

5 декември 1992

Преведох една трета от „Изворът на доброто“ и цялата книга „Свещени думи на Учителя“. Като ги подготвим ще се опитаме да ги издадем.

24 декември 1992

Новото учение, което предаваме ще се разбере от следващото поколение. За сега ще сеем.

22 януари 1993

Преводът на книгата „Изворът на доброто“ е към края. Предстои сериозен преглед на материала и съгласуване с литературния испански език. После ще се мине на машината в три копия и чак тогава ще търсим издател. Старият ни издател стана голям търговец и не обръща внимание на нашите книги, защото не били за народа.Били за по- интелигентни хора, а тука ги няма!

20 февруари 1993

Тук започнахме сами да продаваме книгите от Аида. Издателството, което ги издаде, се трансформира в търговска къща. Само рекламират „народното“, а езотеричните творби ги оставят, защото не се продавали много.

Двете книги са преведени. Аида ще ги редактира и ще ги напише на машина. Ще търси нов издател. Много е добра „Свещени думи на Учителя“. Който превежда повече се ползва от тези, които само са я чели. Идеализмът, с който работя, е препоръчан от Учителя.




Публикувано изображение* * * Публикувано изображение* * * Публикувано изображение

Факсимилета от книгите на Аида Куртева



13 март 1993

Много сме заети с преводите и с новите книги. Почти всяка вечер се работи до 22 ч. Всъщност нашият живот е сведен до предаване на Новото учение. Ще се борим да издадем първо „Свещени думи на Учителя“.

По въпроса как се приема Словото ти бях писал. Тук „комунитарната“ съвест не е още разбита, а само супер- егоизма. Като им казваме, че ще трябва да се служи безплатно, хората от групата ни чакат ние да поемаме разноските, ние да им приготвяме нещо за чая след събирането на групата, ние да плащаме фотокопията. Всички имат пари, няма нито един беден. Нямат никаква инициатива, нито жажда да искат да им се даде повече знание. Нито са взели решение да изменят живота си. Но, времето изисква да работим, ние не сме отговорни за резултатите. Моят двор, моята къща, моята работилница, моята градина са демонстрация, че Новото Учение е практикувано. Ако не го виждат аз не мога да им отворя очите. Всъщност го виждат, но не им е проникнало в душата и затова не го практикуват. Тук е така.

27 март 1993

Ние сме добре. Аида отива в Буенос Айрес да търси издател. Работим усилено по Новото учение.

3 април 1993

Аида се върна днес от Б.Айрес, занесе книгата на друго издателство да я проучат.

1 май 1993

Респективно нашата работа за Учителя. Аида занесе „Свещени думи на Учителя“ в нова издателска къща. Още не са отговорили. Ако не я приемат ще търсим друг издател. Тук мъчно се организират нещата. Всичко е в Буенос Айрес, а той е на 960 км от нас - 12 часа път с автобус вечерно време.

Превел съм много неща от„Сила и Живот“ и от първото„Житно зърно“. От Стара Загора ми изпратиха книжката „Аз съм истинната лоза“. Превеждам я. Елена ми прати една брошура:„Новата Ева“. Веднага я преведох. Прекрасно учение! Ще гледаме да я напечатаме и да я разпространим бързо.

Анализирайки работата в нашата група дохождаме до заключението, че ще трябва да променим стратегията. Групата е от хора със заспало колективно съзнание. Нямат инициатива, не предлагат сътрудничество. Не са излезли още от себелюбието си и си остават още там,където са били.

Когато една събудена душа докосне Новото учение, в нея става коренна промяна. Затова решаваме да купим един компютър, с който да улесним отпечатването. Преводите ще ги издадем ние в малки книжки, с най-необходимите правила за разумен живот. Например:„Новата Ева“, „Правила за развитие на любовта“,“ Правила за хранене“,"Учителят за Новото човечество“ и т.н. Ще ги пръснем на хора, които имат интерес.

Ако имаме успех, ще ги предадем на някое издателство, да се групират в една книга. Сега изучаваме този въпрос. Дано да е в съгласие с Небето. Може би ще организираме „Микропрограма“ по радиото и лека-полека Учението ще наблиза в умовете на аржентинците. Резултатът досега е микроскопичен.

11 май 1993

В предишното си писмо ти писах, че мислихме да купим компютър за отпечатване на малки брошури. След изучаване на идеята стигнахме до заключението, че инвестирането на тази голяма сума не се оправдава. Ходихме в една съвременна печатница, която работи с компютри и видяхме,че е по-евтино да се печатат там беседи от Учителя в малки книжки. Ще видим как ще върви. Малкото пари, които ще се спестят са обещани за следващите издания.

Виждам, че ще издавате „Учителят за образованието“ от Б.Боев. Тя много ни интересува, за да приготвим нашите брошури. Тази седмица ще излезе от печат първата книжка : „Новата Ева“.Ние вече започнахме с Издателска къща "Алба" (Изгрев). На корицата ще е пентаграма, който е закачен на стената на къщата. Готвим втората книжка.



Публикувано изображение

Георги Куртев "Обожаване на душата"



4 юни 1993

Издадохме първата книжка от издателство "Алба". Вече я пласираме. Сега излиза втората книжка: „Живите линии на съзнанието“. Намираме, че този е най-добрия начин за този народ. Да четат малко, но практични съвети. Имаме достатъчно материал, за да продължаваме с издателството "Алба" Бог да ни помага.

Първият опит да се издаде „Свещени думи от Учителя“ претърпя отказ. Аида ще отиде в Буенос Айрес да търси друг издател.А старият ни издател каза, че ще трябва да чакаме две години. Имали много работа. Издават книги от прочути автори, защото се продават лесно -друго не ги интересува.

25 юни 1993

Аида се върна от Буенос Айрес. Книгата не се прие от това ново издателство, защото не била в съгласие с тяхната линия, но я харесали. Представена е на друго издателство. Чакаме отговор. Нашето издателство "Алба" вече издаде две книжки. Лека по лека ги пръскаме.

След като страдахме много от средата, която ни пречи, разбрахме, че събирането по групички не дава резултат. Единственото, което може да даде по-добър резултат, е да се печата Словото на Учителя и да се разнася. Като стигне до духовно пробудените тогава то ще даде резултат. Нищо повече.

Хората от нашата групичка не са приготвени още за новото учение. Имат разни желания и добри намерения, но когато става дума за пари желанията се изпаряват. Бях ви казал, че тази раса е много емоционална. Всички досегашни опити да се направи нещо за тяхно добро ми причиниха неописуеми страдания. Най- сетне трябваше да взема решение да не давам „храна“, която е мъчносмилаема за тези аржентинци. Христос е казал: „Не хвърляй бисерите на свинете“. Аз не приложих добре думите му. Страдайки разбрах, какво казва великият Учител. Освен това досега не се почувства ни най- малко желание от тях за сътрудничество. Никой не предложи да даде една ръка на двама ни. Да откъсне нещо от сърцето си. Разбрах, че всичките от групата очакваха да им се даде даром.

20 юли 1993

С нашите скромни издания - вече напечатахме 200 книжки и ги продаваме на цената на един малък сладолед. Пласирането не върви. Имаме още 150. Никой от тия, които са чели Словото не е дошъл да поиска още книжки за да ги предаде на познати. Никаква инициатива! Това е страшно! Питаме се да издадем ли третата книжка? Да, ще я издадем! Ще продължаваме да правим опити, докато можем да ги правим.

10 август 1993

Ние издадохме третата книжка. Днес ще я получим от печатаря. В едно списание „Sin limite" (“Без граници“) ще се публикува въведение в Паневритмията с портрет на Учителя. Един непознат вестник също е публикувал една страница от книгата на Аида „Паневритмия“.

По отношение на издаването на новата книга, мога да ти кажа, че директорът на издателството е казал, че желае да ни посети в къщи и да разговаря с Аида. Не знаем кога ще стане това.



Публикувано изображение

Георги Куртев "Визита на Учителя"



25 август 1993

Аида отива в Б.Айрес да купи компютър. Бях ти писал, че имахме идея да купуваме компютър, която след това отпадна. Сега даваме „заден ход“. Ще го купим, защото ако ние приготвяме всичко и после правим фотокопия, ще бъде десет пъти по- евтино. Така лека полека ще предаваме есенцията от Словото на тези, които желаят да се събудят!

6 септември 1993

Аида беше в Буенос Айрес и отишла да види какво става с новата книга. Издателят имал проблеми в личния живот, и й казал че няма да издава духовна литература, а политическа.

Купихме доста модерен компютър за нашата работа. Сега Аида ще взима уроци за да издаваме с него сами.

Трябва да ти кажа, че от тукашните приятели, никой не е пожелал да вземе няколко броеве и да ги предаде на други, един вид сътрудничество. Както ти бях казал, тук колективното съзнание още не е разбито, а се обожава личността.

22 септември 1993

Бях ти писал, че след 2 месеца умуване последният издател отказа на Аида книгата “Свещени думи на Учителя“. Ще я предложим на старото издателство, но казват, че ще трябва да чакаме две години!

Работата ни е трудна, защото не намираме духовно събудени. Един далечен ден, семената, които сме хвърлили ако не са паднали на камък ще поникнат.

20 октомври 1993

Аида се учи да работи с компютъра. Голямата част от нашите брошури не могат да се пласират по липса на интерес. По-точно казано, 2/3 от брошурите остават при нас. Никой, който чете нещо от трите издадени книжки не ми каза: Дай ми няколко броя да ги предам на моите приятели, които се интересуват. От 40 години ние работим за предаване Словото и интересът си остава все същия... Ние продължаваме да работим. Ще дадем това, което можем.

4 ноември 1993

Аида напредва с компютъра и вече започва да печата.

14 ноември 1993

Ще преведа „Основите на новата култура". Аида напредва с компютъра. Каквото и да казваме, Словото е навлязло вече в Аржентина. От книгата „Учителят от Изгрева“ са продадени 2600 книги. „Светлината на една нова зора“ - повече от 1500 книги. Книгите се продават в Перу, Венецуела, Испания и Балеарските острови.

27 ноември 1993

Превел съм „Нова духовна култура“ и сега превеждам „Ново разбиране за музиката“. Намирам я за прекрасна и много оригинална книга.

16 декември 1993

Излезе вече от компютъра четвъртата книжка „ Магическата сила на Любовта“. Разпределяме я. Харесва се. След това ще излезе „Нова духовна култура“. Преведох „Ново разбиране за музиката“. Не беше лесна работа. Аида се научи доста бързо да работи с компютъра. Тя е много доволна и желае да работи още повече. Ние ще ви въодушевяваме и вие ще ни въодушевявате, и работата ще върви за Божията Слава. Амин! И за радост на Учителя!

Все бързам, времето не ми стига. На един дъх преведох „Ново разбиране за музиката“, съставено от обичната ми сестра Милка. Бог да ти поддържа разперени крилата, които водят към вечната хармония в Космоса.

19 декември 1993

Сега ще издадем „Нова духовна култура“ N 1. Предприехме да сложим на компютъра повече памет. Работата ще продължава.

29 януари 1994

Ние издадохме брошура N 4 и N 5. С компютъра излиза девет пъти по- евтино. Каквото остава от продажбата е само за бъдещото издание. За нас - нито стотинка - нямаме нужда.

Така ще можем да продължаваме снови издания.

3 март 1994

Превеждам безспирно. Не е лесно да се избере онова, което подхожда на аржентинския народ. В последния брой на „Сила и Живот“ сте поместили такива прекрасни беседи, като че ли сте знаели от какво имат нужда аржентинците. Всичко е преведено и е въпрос на време да се напечата.

Тук наблюдавах една вечер сцена на градския площад. Пренесох се в Конго, Африка, и се запитах: „Искаш ли да предадеш нещо на тия младежи? Искаш ли да им отнемеш радостта да бъдат африканци? Не се заблуждавай! Остави ги на живота, да се учат от страданието си. Ти, Георги, следвай нагорния път, пръскай Словото, и не се тревожи от това, което те заобикаля! Превеждай Словото. складирай преводите засега, и не мисли повече!“ Това беше вътрешния глас на Учителя!

16 март 1994

Много е трудно да се намерят хора да им се предаде Словото. Изопачената ориенталска наука е направила страшни опустошения в душите.

19 април 1994

Издаваме малките книжки. Пласирането върви бавно. С1ената е извънредно ниска, но по-голямо удоволствие е да се купи един малък сладолед. Ние работим, без да държим сметка за средата.




Публикувано изображение

Г. Куртев "Аз жадувам за повече Светлина"



29 април 1994

Последното списание „Сила и Живот“ - „Новото учение“е преведено и сме издали: „Високият идеал“, „Личност или душа“, „Да мисли“. Пратено е за фотопечат. Излиза по-евтино, но всичко е в Буенос Айрес. Не става бързо.

Прекъсвам засега творческата работа за да се отдам на преводите.

7 май 1994

Не мога да говоря за духовно събуждане. Едва намирам 10 души в града, за да им дам книжките издадени от нас. Въпреки всичко продължаваме да работим както преди.







Публикувано изображение
Г.Куртев "Добро утро Слънце!"



18 юни 1994

Нашите издания изпращаме на една група в Буенос Айрес, далече на 1800 км в Андите. Аз мисля, че подаряването на брошурите не може да даде резултат. Духовно събуденият изявява желание да ги плати, за да помогне в издаването. Това е спонтанно. Но се случва много рядко...

14 юни 1994

Аида стана много добра на компютъра. Сама не знае как стана това. Работи с часове и с голяма скорост. Това ме прави щастлив.

6 юли 1994

Вчера преведох „Бялото Братство през вековете.“ Прекрасно!

16 юли 1994

Преведох почти цялото списание

“Бялото Братство“ и 40 стр. от книгата на Боян. В сравнение с аржентинската образователна система, звучи като приказки от 1001 нощ. Накъде отива този свят?

4 август 1994

Милка, не зная откъде да намеря време за работа и за почивка!

15 октомври 1994

Получих тома „Живот, светлина и свобода“. Много ви благодаря! Вече имам доста материал за работа.

28 април 1995

Може би една книга „Завещание за ученика“ ще се приеме.... Аз превеждам. Правя извадки от томовете, които ми изпратихте. Не очаквам да ме разберат! Книгите ще останат за бъдещата младеж.

3 май 1996

Аз превеждам и събирам резюмета за бъдещите издания.

28 юни 1995

От всичките томове, които издадохте, съм превел части за предаване чрез книги. Може би ще излезе една наша книга: „Завещанието от Учителя за ученика“.

19 юли 1995

Аида говори с директора на нашето издателство, което е много известно. Той обещал да издаде една книга, с името на Учителя и със заглавие: „Път на зазоряване или пътят на ученика“. Тази книга ще съдържа важни откъси от беседи на Учителя. Горе-долу е приготвено за даване в издателството. Не са определили дата на издаването. Предчувстваме, че е дошъл момент за по-широко предаване на Новото Учение.

14 август 1995

Ние избрахме печатането на книги. Виждате, че без да ни познабат, групите си купили книгите и са започнали сами да предават по радиото Новото учение. Групите, които имахме в Буенос Айрес и в Андите не дадоха разултат, обаче когато една душа е готова, свързват я с Учителя. Това е по отношение на нашата дейност в Аржентина.




Публикувано изображение
ГЕОРГИ КУРТЕВ
Г.Куртев "Емблема на Издателство "АЛБА"



7 септември 1995

Аида е към края на книгата и вече ще я . предава на издателството. Молим се да я отпечатат по-бързо. Когато книгите попаднат в ръцете на готови души, вършат своята работа. Директно не можем да направим почти нищо. Книгите пътуват и вършат работата си. На 10 септември Аида ще отиде в Буенос Айрес да предаде книгата. Издателят й е казал да не е голяма! На корицата ще поставим „Посрещане на Слънцето“, моя творба. Не знаем кога ще излезе. Вече слагаме името Учителя, защото са минали 50 години от заминаването му. В предговора се казва, че това Учение е за събудени души.

18 септември 1995

Радостна новина: Книгата „Път към Изгрева“ е приета от издателството, само че ще излезе към средата на 1996 г. Каква радост и за нас, и за вас! Тази книга е редактирана само за 60 дена, коригирана и готова да се печата. Тя е 173 стр. Съвсем нова книга.

15 ноември 1995

Продължавам преводите за да издадем нови брошури. Тука се отбори печатница Лазер и ще ни даде условия да печатаме книжките. Бях писал, че книжките струват 1 /3 от един малък сладолед, но когато кажем цената едва се решават да купят няколко книжки.

18 март 1996

Някои братя в България мислят, че съм кой знае какъв фабрикант. В Америка, и специално тук, за да забогатее човек трябва да е безсрамно същество: да лъже, да краде, да мами. Ако няма тези "качества" ще работи до 14 часа всеки ден, цялата седмица, неделен ден и празнични дни. Чак тогава за 48 години ще има една къща и един най-евтин автомобил...

Един ден, когато се отпуснах малко за отдих, погледнах се в огледалото и видях един човек, когото едва познавам. Като че ли съм минал един 48 годишен сън! Имам ли право да помисля малко за себе си, или трябва да работя и след 80-та си година! За работата си не сме получили никога от никъде парична подкрепа. Всякога само сме давали! Повярвайте, ние живеем много икономично, и правим това, за да предадем Словото на тези, които го заслужават!

Има едно недоволство у човека, което е от невежество, а има и едно Божествено недоволство, когато човек знае, че е вечен ученик и че усъвършенстването е безкрайно. Всеки ден трябва да се прибави нещо ново. По този начин пътя е отборен и води към Бога!

Моята чувствителност все расте и средата, която върви на зле, ми действа неприятно. Тогава мисля за Учителя, приближавам се до Него и питам какво да правя. И гласът Му ми говори чрез сърцето: "Работи, давай, давай, не бой се от нищо! Не чакай никаква признателност от никого! Ние Учителите страдахме 1000 пъти повече от тебе!"

На 1 юний навършвам 80 години. Работата по Словото на Учителя продължава, както и досега. И аз ще кажа както брат Димков казваше: "За да живея, трябва да работя."

Ваш брат Георги



Публикувано изображение

Изказваме сърдечна благодарност на Георги и Аида Куртеви, за искрената им братска обич, за чистотата и за добротата, за усещането, че сме части от една обща Невидима верига, веригата на Работещите за Светлото Дело на Учителя. Изнесеното в този брой е една много малка част от техния Голям Подвиг по Пътя на вечното Ученичество!

ИХРИШ БЕН РУТ!



Публикувано изображение


Публикувано изображение



  Брой 1-2 -1996г. - Списание 'Сила и Живот' 1992- 1996г.
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ