НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕКСТОВЕ И ДОКУМЕНТИ ОТ УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

ОТЗИВИ, ВЕСТИ, КНИГОПИС

  Съдържание на брой 5 - 'Житно зърно' - година XVI - 1942 г.
Алтернативен линк

ОТЗИВИ, ВЕСТИ,КНИГОПИС


Опитност на френския пътешественик Жаколио в Индия


В своите пътни бележки Жаколио разправя следните случаи:

В град Пондишери се срещнал с факира Салванидин. Последният му казал да донесе седем саксии. По желанието на факира един слуга забучил в пръстта на всяка саксия по една пръчка и поставил върху всяка саксия по един лист, промушен на отвесно забучената пръчка. Листата били достатъчно големи, за да покрият саксиите. Факирът се съсредоточил и почнал да произнася известни думи, с ръце прострени към саксиите, като оставал неподвижен.

Внезапно Жаколио усетил, като че ли лек ветрец развива косите му и облъхва лицето му. Подобно облъхване от ветрец почувствувал няколко пъти. Минало четвърт час. Факирът не изменил своето положение. Листата се повдигнали както били нанизани по пръчките и пак падали. Това станало няколко пъти. Жаколио за контрол минал няколко пъти между саксията и факира. Този опит бил направен, за да се покаже че факирът може с мисълта си и с енергиите, които излъчва, да движи предметите.

Жаколио след това изпразнил саксиите, турил нова пръст и пак повторили опита със същия резултат.

В Бенарес Жаколио се срещнал с факира Ковиндазами. Той посадил пред Жаколио семена в пръстта на една саксия, но Жаколио предварително направил по един разрез върху обвивката на семената. Факирът покрил саксиите с платно, след това седнал и прострял ръцете си хоризонтално над саксиите и паднал в пълна каталепсия. Тъй прекарал два часа неподвижно, след което дигнал платното и видели, че от посадената семка се издигнал малък стрък с височина 20 сантиметра. След това извадили растението с корена. Коренът бил още заловен за обвивката на семката. Върху обвивката видели направените от Жаколио разрези.

Факирът не знаел преди своето идване, какво ще иска Жаколио от него. В момента дошло на ум на Жаколио да му подаде тия семена. Факирът му казал: .Ако се продължи опитът, може да се получи цвят и пр."

*


Музикални нрави на стария Рим. Историко-музикална студия от Андрей Андреев. Ямбол, 1942 г. Стр. 16. Цена 20 лева. Доставя се от автора.


  Съдържание на брой 5 - 'Житно зърно' - година XVI - 1942 г.
, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ