Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Книга за здравето

47.КОСА

Алтернативен линк


  

КОСА



Всеки косъм е проводник на светлината. Вие не подозирате какво отношение имат космите към външните сили на природата. Ето защо космите трябва да се държат винаги в изправност, вчесани, за да могат да протичат тези сили правилно през вас. Не си разположен, отпаднал си духом, работите не ти вървят добре, не ходи от къща на къща да се оплакваш, а прекарай пръстите си през косите. Най-малко по три пъти на ден трябва да правите това полезно

упражнение. Късите коси съдържат електричество, а дългите - магнетизъм. Човек може да носи и дълги, и къси коси. Който иска да развива ума си, при известни условия той може да носи къси коси. Дългите коси говорят за здравословното състояние на организма.




Дългата коса задържа повече електричество и магнетизъм. Като реже косата си, човек се лишава от тая енергия. Аз не одобрявам рязането на косата. Добре е косата да достигне на дължина поне до долната част на ухото.



Ако човек е събрал много магнетизъм в себе си, добре е да отреже косата си, това е даже здравословно за него. Късите коси придават повече електричество в организма. Ще гледате по възможност косите ви да са прибрани. Тъй както пада всеки косъм на главата, образува известен ъгъл. Тия ъгли на космите играят много важна роля при пречупването на светлината. Вие може да считате тия неща за много дребнави, но знайте, че животът е свързан само от дребни неща.



Един съвет: при ресане космите, които падат, не ги хвърляйте, а ги събирайте в една торбичка; като съберете повече, занесете ги на Витоша и там на някой чист камък ги изгорете. Нека пепелта от космите се разнесе из въздуха, за да се оплодят идеите, които са минали през главата ви. Вместо чадър, природата е турила коса. Като пада светлина на главата, космите я разлагат и тя става безопасна. Ако носиш чадър, за да се пазиш от Слънцето, ти се лишаваш от слънчевата енергия.



Добре е често да мокрите косата си с чиста планинска вода, но не и да я миете, особено със сапун, понеже той съдържа мазнини. Носете си гребена с прави зъби и често си сресвайте косите. Ако отправяте често мисълта си към космите, по-специално към корените, в продължение на една година космите ви ще се заздравят и ще пораснат. Опадането на космите се дължи на вътрешно безпокойство и липса на влага в организма.



Когато миете главата си, ще я миете със сапун само веднъж в месеца, и то с хубав чист сапун. Иначе може да миете често главата си, но без сапун, или само с вода, или с чиста хума. Ще опечете добре хумата, ще я залеете с малко оцет и ще я размиете с много вода. С тази каша ще намажете няколко пъти главата си и след това ще я измиете с чиста вода. Така косата става мека и запазва магнетизма си. Мазнината е нужна за косата, ако я измивате много, тя става суха, електрична. Ако главата е добре измита, кожата диша добре, но ще се лишите от топлината и активността на мозъка. С изгубване на магнетизма се намалява и мислителната способност на човека. Не носете шапка, през която не става проветряване на главата. Като станеш сутрин, намокри малко главата си с топла вода, според температурата на тялото. След това вчеши косата си с гребен. Ако можете сами да си направите сапун, да бъде от най-хубаво масло, тогава може по-често да си миете косата. Сегашните сапуни не са чисти, те са направени от умрели животни. Хумата е за предпочитане пред сапуна. Не трябва да миете главата си нито с много студена вода, нито с гореща. Пърхута от косата ще премахнете като живеете редовно.



Бих ви препоръчал да си носите винаги по едно гребенче в джоба си и косата ви да върви все назад. Това ще ви помогне в здравословно отношение. Когато главата е покрита с косми, тогава магнетизмът функционира много правилно, а пък когато главата оголее, хората стават нервни.



Човек какви ли средства не е опитвал, за да възвърне косите си. Ти, като концентрираш мисълта си и кажеш: „Господи, да израсте косата ми, да се сгъсти малко”, ще имаш по-скоро резултат, отколкото с другите начини. Окапването на косата се дължи най-често на тревогите. Окапването на косата се дължи на безпокойства, страхове, смущения.



Главата побелява някога и от много знания, но най-често от големи тревоги. Понякога косата побелява от глупост,  понякога от голяма разумност. Тя може в 24 часа да побелее, но може и в 24 часа да почернее.



Защо космите на главата растат? Когато топлината в човека е по-голяма, космите на главата растат. Когато топлината почне да намалява, космите падат. Щом човек изгуби своя магнетизъм, косата пада. Ако топлината е повече, отколкото трябва косата ще е накъдрена, набръчкана. Много упорити са тези хора, на които косите са силно набръчкани.



Ако живеехте един спокоен живот, щяха да израснат вашите косми такива, каквито трябва да бъдат. Ако се докоснете до косите на свят човек, това ще ви придаде спокойствие. Светията е събрал енергия от Слънцето. Ако сте неразположени, помилвайте косите си и веднага ще почувствувате сила и успокоение. Ако мислите хубаво, ще имате хубави коси. Мислете хубаво, за да измените космите на главата си.



  





НАГОРЕ