Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Енциклопедичен речник

ХИРОМАНТИЯ

Алтернативен линк


ХИРОМАНТИЯ




Природата е създала човешката ръка с един разумен план. То не е произволно. Казваме, човек се е развивал по закона на еволюцията, но има определени закони, по които се определя формата на пръстите: вретенообразни, плоскообразни или възлести. Онези хора, на които стомахът е добре развит, и пръстите в основата са добре развити. Когато благоутро-бието преобладава - и пръстите в основата са по-дебели. Когато стомахът е слаб, тогава и пръстите са слаби. Има съответствие. Не става дума само за стомаха - пръстите в основата си са дебели.



За създаването на човешката ръка са работили такива възвишени същества, каквито даже не подозирате. Те са я построили, начертали са линиите и формите, сложили са знаци. Ако вие знаете как да я миете тази ръка, как да я движите, какви упражнения да правите с нея, бихге имали големи резултати.



Лявата ръка е диплом за сърцето ви, дясната ръка е диплом за ума ви. Ръцете изобщо показват какво сте учили, какво сте постигнали, как сте постъпвали.



Има такива хиромантически знакове по ръцете, които ние можем да изменим. Ако линията на живота на едната ръка на някого е скъсена, а на другата е цяла, значи, че на около 40-50-годишната си възраст той ще умре. Но ако реши да живее един добър, хармоничен живот и взема мерки за това, тогава ще може да измени тази скъсена линия на ръката си и ще може да продължи живота си до 60 години.



Във всеки пръст текат особени енергии, колкото по-правилно са сфор-мировани пръстите, толкова по-правилно ще протичат тези енергии. Ръцете привличат Божествени сили. Някой път като прокараш ръката по пръстите си, светлината ще се усили. Пръстите са направени от Бога и трябва да бъдеш в съобщение с благородното.



Понякога ви заболи пръст. Ако е първият пръст, тази болка има психологическа причина, която произтича от задната част на главата - горе към темето. Заболи ви вторият пръст. Причината е големият страх, който човекът има или съдържа неговото съзнание. Съзнанието произтича от съвестта. От три точки може да ти дойде болка на средния пръст - не си служиш със съзнанието, със съвестта си както трябва и се страхуваш повече, отколкото трябва. Или те заболи безимения пръст. Той е пръст на изкуството. Той е свързан с предната част на главата, с челото. Причината на заболяването е тази, че не си употребявал правилно слънчевата енергия. Ако не мислиш, ще те заболи средният пръст. Ако започнеш да мислиш, ще дойде повече кръв, веднага болката ще изчезне. Ако ти не обичаш красивото, ако не си подбираш думите, не се стремиш изразително да говориш, употребяваш груби думи, направил си престъпление, което този пръст плаща. Причината е в умствената област. Болката, която ще изпиташ, е една глоба, която ще заплатиш с едно малко неразположение. Трябва да се научиш да мислиш правилно. Може да излезе и цирей на третия пръст. Кутрето също може да те заболи. Вие не знаете откъде кще болката. Малкият пръст ще ви заболи, понеже в реалния живот не разпределяте нещата правилно. Но има и друго: ти не харесваш ръката си. Защо? Ти не можеш да имаш хубави пръсти, ако нямаш хубави и благородни чувства. Ти не можеш да имаш хубав среден пръст, ако не си справедлив. Не може да бъде хубав безименият ти пръст, ако в тебе чувството за красиво и хубаво не е развито. Не може и малкият пръст да бъде красив, ако ти материалните си работи не знаеш как да уреждаш, не си тактичен в отношенията си с хората. Като постъпваш справедливо, това се хроникира в тялото. И най-после, ако ти не си проводник на Божественото, палецът ти няма да е добре оформен и ще имаш слаба воля. Силната воля се калява, когато съзнаваш, че онзи, който е създал света, онзи, който е създал тялото, живота, е Бог. Това е почва, върху която ще се сформира палецът. По палеца ще знаеш какъв е човек - религиозен ли е, оценява ли правилно всичките блага, които има.



Палецът е свързан с Божествения свят, показалецът - с ангелския свят, средният пръст - с правдата, безименият - с науката, и малкият - с практичността в живота. Цялата ръка пък представлява мъдростта. Когато иска да направи нещо, човек свива ръката си, с което извиква на помощ всички сили, които се крият в нея.



От първата фаланга на пръстите, щом е добре развита, излиза светлина. От втората фаланга, щом е добре развита, излиза топлина и от третата фаланга излиза сила.



Ръката, пръстите, какго и цялото тяло на човека са построени въз основа на ред математически съотношения. Според това как се движи човешката интелигентност, така са построени и пръстите на ръката. Онези хора, които са философски настроени или които имат критически ум, т.е. обичат да ровят навсякъде, имат възли на пръстите си.



Когато волята започне да отслабва, човек свива ръката си на юмрук, т.е. скрива палеца си между другите пръсти. Когато някой започне да обезумява, той държи пръстите на ръцете си отворени. Който държи палеца си всякога отгоре, над юмрука, той е човек с воля. Юмрукът на човека прилича на чук, с който той може да работи. Ето защо всеки човек трябва да наблюдава да не крие палеца между другите си пръсти. Почне ли да крие палеца си, той се демагнетизирва. Следователно дръжте палеца си винаги над юмрука, над другите пръсти. Тогава именно в главата се събуждат центрове, които са във връзка с палеца. Палецът е най-важният пръст в човешката ръка. Той изпъква навсякъде. Без палеца и другите пръсти нямат смисъл. С палеца всички пръсти се осмислят. Вие трябва да работите върху формата на палеца си. Щом формата на палеца е красива, ще можете да въздействате добре и върху волята си. Когато изучавате патоло-гическите прояви на човешката воля, ще забележите, че първата фаланга на палеца в престъпниците е малка и топчеста. Тези хора днес може да не са престъпници, но носят следите на своите престъпления от минали животи. Когато волята в човека се развива правилно, първата фаланга на палеца расте; когато умът се развива правилно, втората фаланга расте. В това отношение палецът на човека е барометьръг по който може да се съди за развитието на неговата воля.



Всеки човек, който не се отнася добре със своя ум, със своето сърце, със своето тяло, малкият му пръст (меркуриевият) започва да се деформира. Ако не постъпва справедливо, средният пръст (сатурновият) се деформира. Ако не мисли хубаво, ако няма вкус, ако не знае как да се облича, изобщо не цени хубавото и е немарлив, безименият (слънчевият) ще се деформира. Ако не оценява своето достойнство, това, което Бог му е дал, ако е много честолюбив, се деформира показалеца (юпитеровият пръст). А онзи, който не люби Бога, който не благодари и е без съвест и морал, деформира палеца.



Ако ви липсва благородство, помилвайте показалеца си, за да се свържете с енергиите, които текат през него, енергиите на Юпитер. Ако ви липсва справедливост, свържете се с енергиите на Сатурновия пръст. Ако сте неразположени, помилвайте и се свържете с енергиите на безимения пръст. Достатъчно е да го потопите в чиста вода, за да приеме водата енергиите, които изтичат от него. Ако изпиете тази вода, ще се смени състоянието ви. Това се отнася до всички пръсти. Всички крият сили в себе си. Това са особен род лекарства, които се крият в човека.



Ако пръстите в основата са дебели, трябва да възпитавате стомаха си, ако са възлести, ще възпитавате дихателната система, ако са заострени, ще възпитавате ума си. Такива хора послъгват доста, преувеличават и сами си вярват на лъжите.



Когато твърдостта се развива в някой човек, ноктите му стават широки. Наблюдавайте хора с широки нокти и ще видите, че те са много издръжливи. Хора, които са страхливи, предпазливи, имат малки и завити нокти. От друга страна, доброто, правилно кръвообращение се отразява върху ноктите. За да познаете дали вашето кръвообращение е правилно, разгледайте имате ли бял полукръг в началото на ноктите си. Колкото този полукръг е по-голям, толкова и кръвообращението е по-добро. Изчезва ли този полукръг от ноктите, кръвообращението е слабо, трябва да дишате дълбоко. Разрушителните натури имат широки и къси нокти. Скъсяването на ноктите показва, че умствените способности в човека се спират, а се развиват физическите сили, като разрушителността. Хора с малки, къси и широки нокти са гневливи и избухливи. Значи всяко чувство упражнява известно влияние върху ноктите. Всичко, което става във вас, може да се хроникира върху ноктите ви и то само в продължение на 180 дни, защото в толкова дни ноктите се сменят. То показва какво е било състоянието ви през това време. Ноктите ви трябва да бъдат гладки и хубаво закръглени. Щом се яви някаква грапавина по тях, ще знаете, че във вас има нещо дисхармонично. По ноктите си ще изучавате характера си. Те са най-хубавото огледало, в което ако се поглеждате всеки ден, ще знаете какво ви липсва. Някой път нокътят ви се пука, ще следите коя е причината за това. Ще проверите, че наистина известни промени в ноктите ви са резултат на развитието на известни умствени способности, на известни морални сили във вас.



Всичките си болезнени състояния може да ги намерите отбелязани по ноктите. Всички разстройства там са отбелязани като на книга. По ноктите ще познаете дали един човек е смел, или страхлив, пестелив или щедър, сприхав ли е, или спокоен, диша ли добре, или не. Всички заболявания на сърцето, стомаха, дробовете, очите, всичко на тях е отбелязано.



Белите петна, които се явяват по ноктите, говорят за една напрегнатост на нервната система, едно разстройство на нервите. Трябва да се успокоите, да се премахнат белите петна.



Има ли петна по ноктите - нервната система не е в изправност. Набраздени ли са ноктите - стомашната система не е в изправност. Когато ноктите са закривени надолу и изпъкнали, имаш навиците на граблива птица, користолюбив си, само гледаш да използваш другите. Когато ноктите са извити нагоре, това говори за опак човек.



Белите петна на ноктите говорят за голямо напрежение на нервната система, което води към заболяване. Щом забележите едно бяло петно на ноктите си, веднага вземете мерки: внесете в ума си някаква велика, възвишена идея, която успокоява нервната система. Тези петна се явяват още и при големи душевни сътресения. Няма нищо страшно в появяването на белите петна. Те са предупредителни белези, които карат човека да вземе мерки срещу болезненото състояние, което предстои да дойде.



Белите петна по ноктите показват анормалност в нервната система. Белите петна по ноктите са подобни на петната на Слънцето. Колкото повече петна има на Слънцето, толкова повече енергия, толкова по-голямо изобилие съществува в природата. Същото става и с човек, който има бели петна по ноктите. Той е крайно активен, отделя повече енергия от себе си, вследствие на което чрезмерно се изтощава. За да се освободи от тия петна, човек трябва да съсредоточи ума си към известна мисъл. В продължение на 2-3 месеца той може да махне петната от ноктите си.



Пръстите на краката ако са много къси, показват, че човек е двояк, неправолинеен. Краката показват какъв е физическият човек, ръцете показват какъв е духовният човек.



Как са построени пръстите на краката? Те не са устроени както пръстите на ръцете - отличават се. Човешките крака са построени на друга гама, различна от тая, по която са построени ръцете. Ако приятелят ви е сприхав, причината за това се крие в пръстите на краката. Вие дружите с някого, без да знаете какви са пръстите му. Ако палецът му е добре устроен, можеш да разчиташ на него. Ако е скъперник или щедър, ще го познаеш по малкия пръст. Безименият пръст показва отношението на човека към красотата. Средният пръст показва какъв е човек във взимането и даването, т.е. неговата съвест. Показалецът определя обходата на човека. Палецът показва възгледа на човека, дали във всичките си работи се ръководи от идеята за Бога, т.е. има ли някакъв висш закон, който го ръководи, или живее по свои закони. В бъдеще съдията, преди да издаде присъда за обвиняемия, ще прегледа пръстите на краката му. Той няма да търси свидетели, както сега. Пет пръста, пет души свидетели. Те ще определят съдбата на човека.






НАГОРЕ